foto: Rojs Maizītis
Latvijas svētku garša! Slepena sastāvdaļa, kas štovētiem kāpostiem liks izkust mutē
Garšīgi
2023. gada 18. novembris, 07:09

Latvijas svētku garša! Slepena sastāvdaļa, kas štovētiem kāpostiem liks izkust mutē

"100 Labi Padomi"

Zemnieku saimniecības Zutiņi saimei novembris ir varens svētku mēnesis – dzimšanas diena ne tikai Latvijai, bet arī ģimenes locekļiem, turklāt šomēnes noslēdzas ražas laiks un sākas gatavošanās jaunajam gadam. Mutīgākā no Zutiņu saimes Rūta Beirote dalās pieredzē un padomos, ko likt galdā patriotiskajā mēnesī.

Tos, kuri seko zemnieku saimniecībai Zutiņi sociālajos tīklos vai satikuši saimniekus kādā tirdziņā, nav jāpārliecina, ka viņu receptes un padomi ir atkārtošanas vērti, bet saimniecībā audzētās pupas, pupiņas un zirņi, kā arī dažādās grūbas un putraimi apliecina, cik dažādi var garšot pupa vai putraims. Un kartupeļi ir zemes pupas – Zutiņu ļaudis par to ir pārliecināti.

Vasaras rūpalu tomātus gan neviens par pupām nedēvē, bet ceļ saulītē un audzē visās iespējamās krāsās un formās, māca ēst svaigus un skābēt. 

Cidonijas, skābējumi un dzērvenes

Rūtai nav žēl dalīties ar receptēm – viņu droši varētu iecelt par Latvijas produktu vēstnieci, advokāti un reklāmas speciālisti vienlaikus. Saimniece ir pārliecināta, ka tieši novembris ir visbagātākais gada mēnesis, un nav vajadzības ņemt talkā svešzemju produktus, jo viss, kas nepieciešams, lai uzklātu svētku galdu, ir izaudzis pašu zemē.

“Kur vēl bagātāku mēnesi par novembri! Vajadzētu izveikt akciju, ka patriotu mēnesī latvieši ēd vienīgi Latvijā izaudzētos produktus, jo to pietiks katrai dienai, pat pāri paliks. Novembrī ir viss: atvelti ķirbji no lauka, novākti āboli, saknes apcirkņos, un tik krāsainas – oranži burkāni, bordo bietes, dzeltenie kāļi! Pupiņas cita par citu krāsainākas! Cidonijas un dzērvenes pārpilnas C vitamīna!

Cidonijas vispār ir superprodukts, tās pilnībās spēj aizstāt citronu. Vēl vairāk – cidonija ir pilnasinīgāka un aromātiskāka. Tiesa, ja gribi sagatavot tās ziemai, jārēķinās ar sagrieztiem pirkstiem un nobeigtām rīvēm.

Mūsmājās cieņā ir cidoniju ievārījums, sīrups un sukādes, bet absolūtais līderis – cidoniju sula. To izmantojam gan marinādēm, gan īpašas garšas nots radīšanai. Faktiski jebkurā receptē, kur pieminēta citronu sula, to var aizstāt ar cidonijām! Ja man būtu jānosauc novembra trīs galvenās garšas, tie būtu skābētie kāposti, cidonijas un dzērvenes.

Skābējumi – ne tikai kāposti, bet arī gurķi un tomāti,  faktiski jebkuri konservi – ir tāda īpašā vēlā un dziļā rudens garša.

Rudens strauji dodas pretim ziemai, un organismam burtiski prasās iet uz pagrabu pēc šī visa, vēl kaut ko uzčurkstināt uz pannas, kaut ko sacepināt cepeškrāsnī, uzvārīt kādu sātīgu un biezu zupu. Vēlā rudenī vairāk gribas termiski apstrādātus produktus, tādus gruntīgākus ēdienus, kas piesien dūšu. Svētku dienas nav izņēmums – novembra svētkos cepam, sutinām un sautējam, pēcāk ceļam galdā lielās bļodās. Protams, ka svētkos ir štovēti kāposti, cepetis un pīrāgi. Tos mūsmājās mamma cep tikai pa svētkiem, ceļoties jau krietni pirms gaismas. Ja Zutiņos cep pīrāgus, tad parasti vaicā – kas par svētkiem? Jo pīrāgi nav ikdienas ēdiens.”

Rūta iesaka 

Rūta ir pārliecināta, ka īstā garša veidojas gatavojot un pagaršojot, tāpēc viņas receptes nav no sērijas grams gramā, bet gan iedvesmas un eksperimentiem bagāts piedzīvojums.

Marinētas kāršu pupas

foto: Rojs Maizītis

TEV VAJADZĒS: lielās kāršu pupas (aptuveni 1–2 saujas uz ēdāju). Marinādei cidoniju sulu, ķiploku, sauju pētersīļu, sāli, cukuru, dzērveņu sukādes un eļļu.

DARI TĀ! Pupas diennakti izmērcē, 40–60 minūtes vāri, nokās, ber lielā bļodā un pārlej ar sagatavoto marinādi un visu kārtīgi izmaisi.

Pārbaudīts triks mīkstai miziņai

Ja tev garšo pupas, bet nepatīk to miza, izmēģini Rūtas metodi – pupas pēc izvārīšanas nokās, bet atstāj katlā, turklāt karsto katlu vēl papildus sasedz. Šādi ievīstītas pupas turpinās lēni sust, izsutinot mīkstu arī apvalciņu. 

Rudens dārzāju dižpanna

foto: Rojs Maizītis

TEV VAJADZĒS: visu, ko rudens piedāvā – ābolus, burkānus, ķirbjus, kartupeļus, kāļus, rāceņus, ķiplokus, sīpolus un citus n dārzeņus. 

DARI TĀ! Nomizo un sadarini gabaliņos, sajauc kopā ar eļļu un nedaudz sāls, tad visus dārzeņus apviļā un liec cepties cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem. Cep aptuveni 30–40 minūtes, līdz dārzeņi gatavi.

Rūta iesaka

Ļauj izcelties katram dārzenim atsevišķi, tāpēc nepievieno nekādas papildu garšvielas.

Vistas cepetis 

foto: Rojs Maizītis

TEV VAJADZĒS: vistu (aptuveni 1 ½ kg), cidoniju sulu, burkānus, ābolus, sīpolus, sāli, piparus.  

DARI TĀ! Vistu ierīvē ar sāli un pipariem, pannā lej cidoniju sulu, apkārt saliec saldos dārzeņus – ābolus, burkānus un sīpolus –, lai tie spēlējas ar cidoniju skābumu. Vistu cep, ik pa laikam apgrozot. Sākumā liec uz krūtiņas, lai savelkas ar marinādi, tad apgriez uz muguras un turpini cept, līdz gatavs – 40–50 minūtes. Suliņu, kas savārījusies no saldajiem produktiem, vistas un cidoniju sulas, pievieno speltas grūbām, neilgi pirms gatavības iemaisot to grūbās un ļaujot savilkties.

Laba ideja

Speltas grūbu pagatavošanas laiks ir īss (līdzīgi kā rīsiem vai griķiem), tādēļ ātri vari tikt pie sātīgas piedevas.

Kā pareizi pagatavot speltas kviešu grūbas

1. Skalo! Pirms lietošanas grūbas noskalo ūdens peldē, lai atbrīvotos no sīkām mizas plēksnītēm, kas pacelsies ūdens virspusē. Izmanto bļodu, neskalo grūbas caurdurī, jo tad sīkās plēksnītes paliks pie graudiem un vēlāk ēdienā traucēs.

2. Nemērcē! Speltas grūbas mērcēt nevajag, jo tad tās ātri sasūc ūdeni un kļūst pārāk mīkstas bez vārīšanas, ēdienā zaudējot savu struktūru.

Zutiņu štovēto kāpostu slepenā sastāvdaļa

Kāpostus štovē tradicionāli, vispirms katlā sačurkstinot cauraudzīti, tad pievienojot kāpostus. Rūtas slepenā sastāvdaļa ir... cepeša suliņa, kas piešķir kāpostiem īpašu smeķi. 

Tēmas