foto: Ieva Bitere/Leta
Laika vērotājs Vilis Bukšs prognozē, kad Latvijā varētu sākties īsta ziema
Noderīgi ikdienā
2023. gada 1. novembris, 14:02

Laika vērotājs Vilis Bukšs prognozē, kad Latvijā varētu sākties īsta ziema

Jauns.lv

"Ticējums saka, ja zosis rudenī aizejot nesteidzas, tad līdz ziemai vēl tālu,” teic dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs, prognozējot laikapstākļus novembrī.

"Novembris ir laiks, kad rudens ar ziemu cīnās. Bieži vien ir tā, ka no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina," teic Bukšs, uzskaitot ticējumus, kas prognozē laikapstākļus.

  • Ja Sala mēnesī sniegs uzkrīt uz nesasalušas zemes un nenokūst, tad būs agrs pavasaris.
  • Ja sniegs uzsnieg sasalušai zemei – tad nākošgad būs labības gads.
  • Ja Mārtiņa mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads.
  • Silts un miglains novembris – bada gada vēstnesis.
  • Ja novembrī odi – mīksta ziema.
  • Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj.
  • Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles.

Šogad novembra pirmajā pusē, laikā līdz Mārtiņiem (10. novembris), lielākoties būs mitrs un rudenīgi silts laiks. Temperatūra dienas laikā robežās no +5 līdz +12 grādiem. Dažās mēness naktīs temperatūra var pazemināties līdz  -1 grādam.

Ziemas vēsmas Valkā (2023. gada oktobris)

Valkas novada dome publicējusi bildes, kā izskatās pilsētas dabā.

gallery icon

Mārtiņa nedēļā (6. līdz 12. novembris) var būt arī dienas ar ilgstošu smidzinošu lietu un dūmaku. Laikā ap Mārtiņiem un Mārtiņos (10. novembris) bez būtiskiem nokrišņiem un temperatūra +5, +10 grādi, prognozē Bukšs. 

Mēneša vidū laikapstākļi būs mainīgi. Saulaināki brīži mīsies ar mākoņiem un temperatūra dienas laikā ap +4, +9 grādiem. Neliels lietus un dažviet no rītiem migla. Laikā ap 18. novembri var kļūt vēsāks un temperatūra diennakts tumšajā laikā var pazemināties līdz -5 grādiem. Dažādi nokrišņi un tostarp slapjš sniegs. Slapjdraņķa laiks. Ceļi slideni.

Novembra otrajā pusē Vilis Bukšs prognozē, ka sals naktī pastiprināsies un arī dienas laikā temperatūra robežās no  -2 līdz +3 grādiem. Gaidāms arī neliels sniegs. Apledojums un ceļi daudzviet būs slideni. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) nelieli dažāda veida nokrišņi, kas pārsvarā slapjš sniegs, sniegs. Temperatūra naktīs ap nulli, dienās nelieli plusi. Vēlāk, pirms Andrejiem (30. novembris), Latvijas austrumos jau iestāsies neliela ziema, bet tā vēl nebūs uz palikšanu. Šajā laikā temperatūra nakts laikā dažviet var pazemināties līdz -7,  -10 grādiem.

Kopumā novembris temperatūru ziņā rādās būt tuvu šā mēneša vidējiem rādījumiem, bet virzienā uz siltāku. Nokrišņu vairāk kā parasti.