2023. gada 13. septembris, 06:32

Viena no noslēpumainākajām vietām Rīgā: kādus noslēpumus tā glabā?

Jauns.lv

Rīgas apkārtne - Mangaļsala - un tās teritorija ar nocietinājumiem ir viens no vērtīgākajiem militārā mantojuma objektiem Latvijā. TV3 raidījums "900 sekundes" kopā ar gidu devās ekspedīcijā pa tumšajiem bunkuriem.

Lai pastiprinātu pilsētas aizsardzību pret uzbrukumu no jūras, XIX gadsimta vidū, kad Rīga bija Krievijas impērijas sastāvā, sāka būvēt nocietinājumus Mangaļsalā. Pārsvarā tās bija šāviņu noliktavas.

"Šeit mēs redzam slēgtu apgabalu sarkanas krāsas kartē. Ne visi objekti atradās slēgtā teritorijā, daži objekti atradās arī ārpusē, tuvāk jūrai. Mangaļsala tiek uzskatīta par vienu no noslēpumainākajām vietām Rīgā. Šeit ir saglabājušies vairāk nekā 40 militāri objekti, arī vietas, kur kādreiz glabājās lielgabalu šāviņi," stāsta gids Miķelis Jakunovs.

foto: LETA
Katakombas dabas parkā "Piejūra" Mangaļsalā.

Šī krasta artilērijas baterija tika uzbūvēta 1912. gadā, virs tās bija vieta lielgabaliem. Viņi šāva 15 kilometru vidējā attālumā, taču bija pozīcijas, no kurām šāviņi varēja šaut vairāk nekā 20 kilometru attālumā. Zem zemes atradās munīcijas noliktava, ko ātri varēja uznest augšā.

Kāda bunkura griestus klāj minerālveidojumi, kas redzami tikai dažās Latvijas vietās.

foto: LETA
Piemineklis par godu Pārdaugavas revolucionārā pulka "Saules dēli" dalībniekiem, kuri tika nošauti 1906. gada 16. maijā un aprakti Mangaļsalas mežā.

"Te augšā redzami stalaktīti, tādi veidojumi, kādus mēs parasti redzam ārzemēs. Latvijā ir neparasti viņus tik daudz sagaidīt vienuviet," saka gids un rāda uz vēl vienu veidojumu - stalagmītu, kas veidojas no apakšas uz augšu.

1917. gadā, kad norisinājās Pirmais pasaules karš, Krievijas karaspēks bez lielām kaujām atkāpās no Rīgas, pirms tam mēģinot uzspridzināt bunkurus, jo Rīgas līcis tobrīd jau bija bloķēts, bet pa sauszemi lielgabalus vest nebija iespējams. Tāpēc to, ko krievi nevarēja paņemt līdzi, viņi spridzināja, lai tas nenonāktu vāciešiem.

foto: LETA
Mangaļsalas mols ir rīdzinieku iecienīta pastaigu vieta.

Šī vieta militārām vajadzībām kalpoja līdz pat 1990. gadam, kad Latvija atguva neatkarību. Tā ir unikāla arī ar to, ka šeit dzīvo viena no lielākajām sikspārņu populācijām Latvijā. Šā gada sākumā veiktajā monitoringā saskaitīti 112 īpatņi.

foto: LETA
Mols ieiet tālu jūrā.

Gids Miķelis Jakunovs saka, ka Mangaļsala glabā neticamu daudzumu atklājumu, un, pat ja šeit nāk ne vienu reizi vien, tad var atrast vietas, kuras iepriekš neesi redzējis.

Tomēr atgādinām piedzīvojumu meklētājiem un vēstures cienītājiem, ka bunkuru izpēte var būt bīstama, tāpēc esiet piesardzīgi.