Noderīgi ikdienā
2023. gada 1. septembris, 18:58

Klāt jaunākais žurnāla "Latvijas Noklusētā Pagātne" numurs

Jauns.lv

Žurnāla jaunajā numurā lasi "par tiem, kas gāž kalnus".

Pieminekļu valdes pirmā sēde notika 1923. gada 18. septembrī, un pirmais aizsargājamo objektu saraksts – Vecrīgas būves – atklātībā parādījās jau nākamajā gadā. Taču aizsargājamo objektu saraksta veidošana bija tikai viens no Pieminekļu valdes uzdevumiem. Apzināto vajadzēja pētīt, kopt, aizsargāt, popularizēt un – beigu beigās – nepārtraukti rosināt radīt pārdomātu un juridisku pamatu šādām darbībām.

Par to, bet patiesībā ne gluži par to, rakstu šajā izdevumā – par lieliskiem, gudriem, strādīgiem, aizrautīgiem cilvēkiem, kuri idejas vārdā spēj gāzt kalnus. Pat vairāk – izveidot valsti un sargāt tās pamatus. Taču stāsts par margināli Arturu Štālu, kura izdzisušo vārdu vēstures annālēs pamanīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas vēsturniece Kristīne Zaļuma, ir stāsts par mums visiem – lieliskajiem, gudrajiem, strādīgajiem un aizrautīgajiem latviešiem un Latvijā dzīvojošajiem, kuri idejas vārdā spēj gāzt kalnus, kā arī stāsts par ļaunas varas un pasaules netaisnību. Jo, kad lielais brīdis ir pāri, sīka skaudībiņa, kāds kašķītis, neviļus aizvainojums mēdz ātri uzrūgt, un, izrādās, kas gan ir nesen kopīgi gāztais kalns, ja savs krekls tomēr tuvāks…

foto: Publicitātes foto
Šajā izdevumā – par lieliskiem, gudriem, strādīgiem, aizrautīgiem cilvēkiem, kuri idejas vārdā spēj gāzt kalnus.

Atzīstos, esmu naiva, joprojām ceru, ka varam mācīties no pagātnes, no savām, vēl labāk – no citu kļūdām. Taču ne tikai no kļūdām, bet arī no sasniegumiem, prieka, varēšanas, jo tas iedvesmo. Tāds bija arī mans slepenais mērķis, veidojot šādu žurnālu par noklusēto pagātni. Taču neesmu vēsturniece, esmu rakstniece, tāpēc mani interesē ne tikai fakti, bet arī labs stāsts. Un tādus mēs ar kolēģiem tev, ieinteresēto lasītāj, liekam priekšā arī šoreiz. Lai interesanti lasīt!

Žurnāla redaktore Signe Šēnfelde

Žurnālā lasi

Žermēna Heine-Vāgnere
Latviešu opermūzikas zvaigžņu zvaigzne.

Kapsēta ar īpašu auru
Saruna ar Rīgas Lielo kapu pētnieku Juri Milleru.

Nesam darbu uz mājām
Valsts mantas izzagšana padomju stilā.

Valsts ģenerālpilnvarnieks 22 gadu vecumā
Kultūras vērtību glābējs Arturs Štāls.

Radīts Latvijā
Leģendārās “Straumes” kafijas dzirnaviņas

Bruno un viņa siseņi
Sociāldemokrātu kabatas armija.

Sajūt, sajūt mana nāss…
Dzejnieka Jāņa Sudrabkalna lauku mājas.

Pērc žurnālu preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai abonē zurnali.lv