foto: LETA
Kāpēc šobrīd nav labākais laiks telpu vēdināšanai, atverot logu?
Mājas logs.
Noderīgi ikdienā
2022. gada 25. marts, 10:03

Kāpēc šobrīd nav labākais laiks telpu vēdināšanai, atverot logu?

Jauns.lv / LETA

Pavasaris un sezonālās alerģijas nemainīgi iet roku rokā, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) vēsta, ka 20% pasaules iedzīvotāju cieš no alerģiskām saslimšanām.

Tāpat arī pērnā gada Philips pētījuma dati liecina, ka 65% Baltijas valstu iedzīvotāju ikdienu ietekmē dažādi alerģiju simptomi, kas nenoliedzami liek aizdomāties par preventīvo pasākumu nozīmīgumu mūsu ikdienā.

Izplatītākie sezonālo alerģiju simptomi ir iesnas, bieža šķaudīšana, klepus, niezošas acis un deguns, kā arī izteikta acu asarošana. Lai sevi maksimāli pasargātu, galvenais ieteikums parasti ir alerģijas sezonā turēt logus un durvis aizvērtas, taču pilnībā nevēdinātas telpas vidi mums apkārt padarīs ne tikai nekomfortablu, bet arī neveselīgu.

Ko darīt, lai maksimāli izvairītos no alerģiju un vīrusu izplatības savā dzīvesvietā?

Gaisa vēdināšanu pasākumus iekštelpās ir ieteicams veikt vismaz sešas reizes stundā, atverot logu vai attīrot ar pareizi filtrētu recirkulācijas gaisu. Kā jau iepriekš minēts, tad alerģiju sezonā vēdināšana ar āra gaisu nav pats labākais risinājums.

PVO kopā ar citām atbildīgajām iestādēm ir apstiprinājušas, ka gan Covid-19, gan dažādu citu vīrusu un alerģiju ierobežošanai papildus telpu vēdināšanai palīgā ir ieteicams izmantot gaisa attīrītājus. Ne tikai alerģiju sezonā, bet arī visu gadu gaisa attīrītāji ir nepieciešami iestādēs, kur nav uzstādītas stacionāras ventilācijas sistēmas, un vēl jo vairāk, ja kādā no telpām nav iespējas atvērt logus.

Kas jāņem vērā, izvēloties gaisa attīrītāju?

Ja ikdienas vēdināšanai papildus izvēlies izmantot arī gaisa attīrītāju, ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību dažādiem faktoriem:

  • gaisa attīrītāja spējai tikt galā ar vīrusiem un alerģijām, jo ne visiem ir vienādas lietojuma funkcijas;
  • veiktspējai - pievērs uzmanību, cik lielu telpu konkrētais gaisa attīrītājs spēj aptvert, un izvēlies tādu/s, kas spēs attīrīt gaisu visā mājoklī;
  • skaļums ir viens no būtiskiem faktoriem, jo noteikti vēlēsies, lai gaiss mājās ir tīrs nepārtraukti, arī naktī;
  • elektroenerģijas patēriņš - ņemot vērā, ka gaisa attīrītājam būtu jādarbojas 24/7 režīmā.