foto: Shutterstock
Vai zināji, ka majonēzi ēd ar brūno cukuru un lasi?
Garšīgi
2021. gada 25. maijs, 07:05

Vai zināji, ka majonēzi ēd ar brūno cukuru un lasi?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Majonēze ir viena no mūsdienās populārākajām aukstajām mērcēm, bez kuras daudzi nevar iedomāties savu ikdienas ēdienkarti. To daudzviet pasaulē ēdienos iecienījuši izmantot gan maigu, gan asu garšu cienītāji, jo majonēze spēj apmierināt visdažādākās prasības. 

Tiek uzskatīts, ka mūsdienu majonēze cēlusies Vidusjūras rietumos esošajās Baleāru salās 18. gadsimtā, tomēr gastronomijas vēsturnieki tam nepiekrīt – viņuprāt, majonēzei ir vairāk nekā 1000 gadu, jo produkts, ko uzskata par franču majonēzes pamatu, proti, aioli mērce, pat rakstos pirmoreiz pieminēts tālajā 1024. gadā.

Tradicionālajā izpratnē majonēze ir auksta mērce, ko gatavo no labas eļļas, (jēla) olas dzeltenuma, estragona etiķa, baltajiem pipariem, sāls un citrona sulas un pasniedz kā piedevu aukstai gaļai, putnu gaļai un zivīm. Savukārt netradicionālo versiju ir ļoti daudz – ar dažādām piedevām un pasniegšanas veidiem.

Laba majonēze satur 80% taukvielu; ja majonēzei ir mazāks taukvielu daudzums, to dēvē arī par salātu majonēzi. Svaigu majonēzi gatavo no svaigām olām, nevis olu pulvera kā rūpnieciskajā ražošanā.

Katrā valstī ir savas majonēzes ēšanas tradīcijas. Tā, piemēram, Francijā majonēzei pievieno saputotu krējumu un pasniedz ar aukstiem vārītiem dārzeņiem. Spānijā majonēzi samaisa ar lielu daudzumu saspaidītu ķiploku un pasniedz pie zivju ēdieniem. Amerikā no majonēzes gatavo pikantu mērci un pievieno sīki sakapātus marinētus dārzeņus, čili piparus un kečupu, bet Vācijā majonēzi sakuļ ar lielu daudzumu sasmalcinātu zaļumu un pasniedz ar vārītu gaļu vai olām. Turpretī Skandināvijā majonēzei pievieno sinepes, dilles un brūno cukuru un ēd ar lasi un šķiņķi.

Majonēze ir iecienīts produkts arī Latvijā - to lietojam kā gardu mērci gan visdažādākajām uzkodām, gan rasolam un citiem salātiem. Visos "Maxima Latvija" veikalos norisinās "Sirsnīga izvēle" kampaņa, kuras ietvaros vairāki pašmāju un ārzemju zīmolu produkti ir iegādājami līdz pat 57% izdevīgāk. Tostarp arī majonēze, bez kuras grila sezona nav iedomājama.

Piemēram, majonēze SPILVA BROKASTU 250g maksā 0,55 EUR (iepriekš 0,78 EUR), savukārt majonēze HEINZ klasiskā 480ml iegādājama par 1,49 EUR (iepriekš 2,29 EUR).

Lai labi garšo!

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar "Maxima"