Garšīgi
2020. gada 28. aprīlis, 14:04

Kā izcept kraukšķīgu pīli?

"100 Labi Padomi"

Pīles gaļa ir sīkstāka un vienlaikus arī treknāka, piemēram, par vistas gaļu. Tāpēc, lai tā sanāktu patiešām garšīga, der zināt dažus paņēmienus, ar kuru palīdzību iespējams padarīt pīli par īstu gardumu.

Dari tā:

■ Pīli atbrīvo no taukiem

Atšķirībā no vistas pīli nevajag papildus apziest ar eļļu, krējumu vai citām taukvielām, jo tā pati par sevi ir pietiekami trekna. Lai pīlei sanāktu kraukšķīga ādiņa, ieteicams nogriezt liekos taukus, pretējā gadījumā cepetis sanāks mīksts, bet garšīgās garoziņas nebūs. Krūtiņu un kājas vairākās vietās sadursta ar irbulīti, lai liekie tauki varētu iztecēt laukā.

■ Pīli aplaisti

Pīles ādā ir dziļas un platas poras, kas arī traucē izveidoties kraukšķīgai garoziņai. Lai izlīdzētos, pīli pāris reižu aplaista ar verdošu ūdeni. Jārīkojas uzmanīgi, lai ūdens neiekļūtu zem ādas. Tātad ar 2 litriem verdoša ūdens tievā strūkliņā viscaur aplaista pīli un nosusina. Pēc pusstundas vēlreiz atkārto aplaistīšanu un nosusināšanu.

■ Pievieno garšvielas

Pīli dāsni ierīvē ar sāli gan no iekšpuses, gan ārpuses un atstāj uz pusstundu, lai iesālās. Pēc tam noslauka liekās sāls drupačas. Šajā brīdī pīli var vairākās vietās sadurstīt ar irbulīšiem, kā sacīts pirmajā padomā, un ierīvēt vēl ar citām garšvielām, piemēram, ar maltu papriku, čili pipariem, ķiplokiem, dillēm, timiānu, arī kanēli. Pīles vēderā var ielikt arī kādu lauru lapu.

■ Ņem talkā saldo krējumu

Pīles vēderā var ieliet arī vairākas karotes saldā krējuma. Pēc tam gan pīlei aizmugure un kakls jāaizšuj vai rūpīgi jāaizsprauž ciet, lai šķidrums neiztek laukā. Krējums padarīs pīles gaļu mīkstāku un maigāku.

■ Cepšana

Pīli labāk cept uz cepešpannā ieliktām restītēm, lai tā neceptos savos taukos – tad nesanāks kraukšķīga ādiņa. Ja cepeškrāsns maza, ieteicams kājas un spārnus aptīt ar foliju, lai par ātru neizcepas un neapdeg.

Pīle cepas diezgan ilgi. Ieteicams pannu ievietot cepeškrāsns apakšā. Pirmo stundu cep aptuveni 150 grādu temperatūrā, pēc tam stundu – 170 grādos. Tad pīli apgriež uz otru pusi un turpina cept pusstundu 190 grādos.

Medus glazūra

Lai ādiņa taptu pavisam garšīga un kraukšķīga, to var apziest ar medus maisījumu. 50 g medus izšķīdina 80 g verdoša ūdens un pieber sāli un piparus. 10 minūtes pirms cepšanas beigām pīli aplej ar pusi šā maisījuma un cep 5 minūtes. Tad pīli apgroza, aplej ar atlikušo maisījumu un ieliek krāsnī vēl uz 5 minūtēm.