Brīnumlīdzeklis degvīns: 14 veidi, kā to izmantot mājas tīrīšanai un aromatizēšanai
Malciņš degvīna noderēs arī, lai telpu atbrīvotu no tabakas smaržas. Recepte šāda: 1 daļu šņabja sajauc ar 3 daļām ūdens, izsmidzina telpā un ļauj nožūt.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 13. decembris, 09:11

Brīnumlīdzeklis degvīns: 14 veidi, kā to izmantot mājas tīrīšanai un aromatizēšanai

Jauns.lv

Mēriņš degvīna mājā var noderēt gan dzēriena sildošo un uzmundrinošo īpašību dēļ, gan arī tāpēc, ka nevajag aizmirst sen pārbaudītu lietu – šņabītis ir lielisks attaukošanas, dezinfekcijas un pat aromatizēšanas līdzeklis.

Dažas receptes

* Aromātūdens telpu, veļas un drēbju iesmaržināšanai. Sajauc glāzi degvīna ar pusglāzi destilēta ūdens, piepilini 30 pilienus savas iecienītās ēteriskās eļļas (telpu aromatizēšanai labi derēs citrusa, eikalipta, skujeņu eļļa; apģērba un veļas aromatizēšanai derēs lavandas, rožu un citu ziedu, arī citrusaugu eļļa). Šķidrumu lej spreja pudelē un izsmidzina vēlamajās vietās.

* Telpu aromatizētāji. Burciņā sajauc ¼ daļu ūdens, ¼ daļu degvīna, 1/3 daļu minerāleļļas. Pievieno 30–40 pilienus savas iecienītās aromāteļļas, piemēram, vaniļu, krustnagliņu eļļu un citas. Burkai uzliec vāku, sakrati un ļauj nostāvēties dienu vai divas. Šķidrumu lej dekoratīvā glāzē un ieliek tajā bambusa iesmiņus, sausos augus vai koku zarus.

* Tīrīšanas šķīdums. Piecas tējkarotes degvīna sajauc ar 1 l ūdens. Šķidrumu pilda spreja pudelē un lieto mājlietu tīrīšanai.

Mājā

* Pret laputīm nomazgā istabas puķes zem remdenas dušas un ar degvīnā samērcētu vates tamponu apstrādā katru lapu. Alkohols noteikti neder mīksto lapu īpašnieču – sanpauliju, Alpu vijolīšu un citu tām līdzīgo – kopšanai.

* Ar degvīnā samērcētu drānu spodrina hroma, stikla un porcelāna priekšmetus.

* Ja uz spoguļa ir matu laka vai taukaini traipi, mīkstu drānu samitrina šņabī un notīra virsmu.

*  Ar šņabī samērcētu drānu vai salveti tīra kristāla un porcelāna priekšmetus. Šādi var tīrīt arī kristāla un porcelāna rotaslietas – auskarus, piespraudes, brošas…

* Lustras tīra ar tīrīšanas šķīdumu (sk. pie receptēm). Apsmidzina lustru, ja nepieciešams, noslauka netīrākās vietas, ja ne – ļauj nožūt. Uz grīdas var izklāt papīru vai dvieli pilienu savākšanai.

* Degvīns der traipu tīrīšanai no mājas tekstila un apģērba: samitrina drānu un izberž traipu, tad rūpīgi izskalo tīrīto vietu un izsusina ar sausu dvieli.

* Galda piederumus iemērc degvīnā un patur 5 minūtes. Noskalo un noslauka – spīdēs kā jauni.

* Lai telpu atbrīvotu no tabakas smaržas, 1 daļu šņabja sajauc ar 3 daļām ūdens, izsmidzina telpā un ļauj nožūt.

* Ja gadījies, ka sapelē virtuves dvieļi vai veļa, mazgāšanas līdzeklim pievieno pusglāzi šņabja.

* Slimojot mēdzam svīst un gulta var kļūt mitra: jāmaina ne tikai gultas veļa, bet matracis jāapsmidzina ar šņabja ūdens maisījumu (1:1) un jāļauj tam nožūt.

* Ja lietussargs netika kārtīgi izžāvēts un ir sasmacis, tam iekšējo virsmu apsmidzina ar šņabi un ļauj izžūt.

Virtuvē un vannasistabā

* Lai noņemtu etiķetes no burkām un uzlīmes no dāvināšanai paredzēta iepakojuma, mīkstu drānu samitrina šņabī un berzē etiķeti, līdz tā noiet.

* Degvīns iznīdē pelējuma sēni mitrās telpās. To nešķaidītu klāj uz virsmas, patur un noskalo.

* Ar degvīnā samērcētu drānu spodrina krānus virtuvē un vannas istabā, kā arī dušas sistēmu vannas istabā.

* Virsmu var atbrīvot no ziepju putu radītajiem nosēdumiem tā: ielej šņabi spreja pudelē un apsmidzina netīrās virsmas. Patur 5 min un noskalo.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock