Par rīdzinieci Zandu runā pasaulē: meitene ar zelta sirdi izglābj 350 kaķus
Neskatoties uz darba un studiju slodzi, Zanda turpina rūpēties par nelaimē nonākušiem kaķēniem. Viņa gan atzīst, ka palīdzība viņai lieti noderētu.
Mūsu mīluļi
2017. gada 14. marts, 06:25

Par rīdzinieci Zandu runā pasaulē: meitene ar zelta sirdi izglābj 350 kaķus

Jauns.lv

Mums katram ir pazīstams vismaz viens cilvēks, kurš sevi lepni sauc par kaķu mīli, taču rīdziniece Zanda Indriksone (21) ir pacēlusi šo latiņu jaunos augstumos. Viss sākās pirms pāris gadiem, kad meitene no drošas nāves izglāba vienu runci. Vēlme palīdzēt dzīvniekiem viņu tā arī nepameta un līdz šim brīdim meitenes gādīgajās rokās jau pabijuši aptuveni 350 minči. Zīmīgi, ka par meitenes varoņdarbu vēstī arī pasaulē populārās izklaides vietnes "Bored Panda" un "9GAG".

Aprūpēt kaķēnus iemācījusies patstāvīgi

“Mēs, cilvēki, kaķus pieradinājām, un uzskatu, ka mums viņiem ir arī jāpalīdz – citādi šie dzīvnieciņi ir bezpalīdzīgi,” savu nodarbi sarunā ar portālu Kasjauns.lv skaidro Zanda, “Nav arī nekāds noslēpums, ka valstī ir problēma ar noklīdušiem kaķiem. Uzskatu, ka tā ir mūsu atbildība.”

Jāpiebilst, Zanda nebūt nav veterinārārsts – visas nepieciešamās prasmes kaķu aprūpei viņa apguvusi patstāvīgi, sākot ar pašu pirmo mājdzīvnieku, kurš izglābts. “No sākuma virspusēji apskatos, kas viņam kaiš. Skatoties pēc nepieciešamības, izdaru visu, ko vien spēju pašas rokām. Ja tomēr nejūtos pārliecināta par sevi, dodos uz klīniku,” atklāj Zanda.

“Pirmajam kaķēnam, ko atradu uz ielas, bija aizlipušas acis, viņš bija nobadināts un cauri kažokam izspiedās skelets – nu tāds kā mironītis. Taču, kad dzīvnieks ir atguvies, ja nepieciešams, attārpojam un atblusojam viņu. Tad meklējam jaunos saimniekus,” izstāsta meitene.

Ne vienmēr viss rit gludi

Pavisam drīz viņas izglābto kaķu skaits no pieciem izaudzis līdz desmit un nu, kā jau iepriekš minēts, mērāms vairākos simtos. Turklāt nu jau pie meitenes ar SOS zvaniem bieži vien vēršas arī cilvēki no malas.

“Reiz vasarā kādā Rīgas parkā atradām saulē atstātu, ar kaķēniem piebāztu maisu. Viņi gāja bojā, spļaujot asinis. Iemesli tam varēja būt dažādi: vīruss, iespējams, kāds viņus sitis vai arī maisā gluži vienkārši aptrūcies gaisa,” par skarbākajiem piemēriem stāsta jauniete.

 

Atceroties divos gados piedzīvoto, Zanda gan norāda, ka, pārsvarā viņas minči izķepurojas. Bēdīgu stāstu esot salīdzinoši maz. Viņai ir arī daži ieteikumi tagadējiem un topošajiem mājdzīvnieku saimniekiem: “Pirmkārt, ja grasāties pieņemt lēmumu par mājdzīvnieka ieviešanu, lūgums tomēr apsvērt, vai tas jums tiešām ir vajadzīgs un vai spēsiet ar to tikt galā, neradot problēmas citiem. Otrkārt, uzskatu, ka kaķi ir jāsterilizē. Kā jau teicu – valstij noklīdušie kaķi ir pietiekami liela problēma, un tā ir mūsu pašu atbildība.”

Interesanti, taču, lai arī ikdienā viņa lielu daļu sava laika velta rūpēm par kaķiem, Zandai šobrīd nav pašai sava mājdzīvnieka.

“Ja tiešām vēlies palīdzēt, laiks vienmēr atradīsies”

Pateicoties savai aktīvajai darbībai un komunikācijai sociālajos tīklos, Zanda nonākusi arī atsevišķu ārzemju izklaides mediju uzmanības centrā. Tā piemēram par meiteni rakstījis populārais portāls "Boredpanda.com" un Zandas stāsts pārpublicēts arī pasaulslavenajā izklaides vietnē "9Gag.com".

Taču šobrīd viņai ir gana daudz citu svarīgu lietu, par ko domāt. Zanda vienlaikus strādā un studē ekonomiku Latvijas Universitātē – ikdienas režīms ar kuru tikt galā nebūt nav tik viegli. “Ja tiešām vēlies palīdzēt, laiks vienmēr atradīsies,” par nākotnes plāniem izsakās Zanda.

Ja ir vēlme palīdzēt un piebiedroties Zandai ikdienas rūpēs par kaķiem, viņu droši var uzrunāt sociālajā tīklā "Facebook".

Zandas izveidotā lapa "Cat Care Community" pieejama šeit.


Edvīns Rakickis/Foto: Zandas Indriksones personīgais arhīvs

Tēmas