Kāpēc kaķiem patīk grūst zemē priekšmetus, kuri stāv uz galda?
Vai jūs pamostaties, ja kaķis nakts vidū kaut ko nomet no galda? Ja jā, tad šādā veidā jūs iedrošināt mīluli šādi uzvesties arī turpmāk.
Mūsu mīluļi
2015. gada 26. decembris, 09:10

Kāpēc kaķiem patīk grūst zemē priekšmetus, kuri stāv uz galda?

Jauns.lv

Ikviens kaķa saimnieks zina – teju visiem murrātājiem ir vājība mest zemē priekšmetus, kas nolikti kaut kur augstāk. Un kaķiem ir gluži vienalga – vai tā ir pildspalva, bērna rotaļlieta vai cits sīkums, vai glāze ūdens, vai puķpods ar tavu mīļāko istabas augu. Kāpēc mūsu mīluļi tā uzvedas? Kaķu uzvedības ekspertiem ir vairāki skaidrojumi, kāpēc tā notiek.

Kaķis pieprasa uzmanību

„Kaķi mūs izmanto, un šis ir veids, kā mūs piespiest, lai izdarām to, ko viņi vēlas. Visticamāk, kaķis vēlas, lai viņam iedod ēst, taču var gadīties, ka viņi cenšas mums parādīt, ka jūtas neveseli,” vietnei „MailOnline” skaidro Dr. Ēriks Dohertijs (Eric Dougherty), kaķu veterinārās klīnikas „The Cat Practice” (Ņujorka) medicīniskais direktors.

Kornela universitātes (Ņujorka, ASV) veterinārijas goda doktore Ketrīna Haupta (Katherine Houpt) interneta vietnei „Upvoted” apstiprina, ka ar šādu rīcību kaķi vēlas mūsu uzmanību. Parasti šādā veidā kaķi liek manīt, ka jūtas izsalkuši un varētu kaut ko uzgrauzt.

„Bieži vien viņi to dara nakts vidū, kad guļat,” šādu likumsakarību pamanījusi profesore.

Vai jūs pamostaties, ja kaķis nakts vidū kaut ko nomet no galda? Ja jā, tad šādā veidā jūs iedrošināt mīluli šādi uzvesties arī turpmāk.

Protams, ka kaķis nogāž zemē glāzi ar ūdeni, jums neizbēgami nāksies celties, lai to visu ietu un savāktu. Taču, ja kaķis vienkārši kaut ko nomet zemē, centieties tam nepievērst uzmanību.

Vēlme medīt

Kaķi ir mednieki – brīvā dabā tiem patīk medīt putniņus, peles un citas radības. Pēc pētnieka Dohertija domām, lai medību adrenalīnu izjustu arī mājas apstākļos, viņi mēdz šādi mest zemē priekšmetus un skatīties, kā tie krīt.

Profesore Haupta ir vērojusi, kā brīvā dabā ar laupījumu spēlējas lauvu mazuļi, šādā veidā iemācoties medīt. Mājas kaķi bieži vien uzbrūk grauzējiem un pēc tam spēlējas ar šo laupījumu, reizēm  pat – pusdzīvu. Vai tas nozīmē, ka arī viņi spēlējas, metot no galda mūsu TV pultis un pildspalvas?

Dohertijs domā, ka jā – šādu uzvedību var izskaidrot ar kaķu instinktiem. Mednieka instinkts arī ir iemesls, kas mudina kaķi ierīkoties gulēt dažādās augstās (uz skapja), vai nomaļās (piemēram, plauktā) vietās.

Augsti plaukti un mierīgas izolētas slēptuves viņiem saistās ar kalniem un alām, kuras kaķi meklē dabā. Tāpēc Dohertijs iesaka mājās radīt pēc iespējas vairāk šādu slēptuvju, kādas viņi meklē dabā. Tas var palīdzēt novērst kaķa nelāgos paradumus un apmierināt viņu iedzimtās vēlmes.

Kaķim ir garlaicīgi

Garlaicība ir trešais iespējamais izskaidrojums, kāpēc kaķiem patīk nogrūst zemē priekšmetus.

Kaķu uzvedības konsultante Merilina Krīgere portālā CatChannel.com apgalvo, ka kaķi slikti uzvedas tad, ja viņiem pietrūkst kaut kā, kas stimulētu viņu prātu.

Tāpēc pacentieties, lai jūsu kaķim nebūtu garlaicīgi. Pērciet viņam interaktīvās rotaļlietas, daudz spēlējies pats ar kaķi vai arī sarūpējiet viņam rotaļbiedru – vēl vienu dzīvnieciņu, lai abiem kopā ir interesanti pavadīt laiku.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock