Kas jāņem vērā, lai trauki nomazgātos tīri un spodri?
Veikalos pirktie gatavie ēdieni un dažkārt arī pusfabrikāti atstāj grūtāk nomazgājamus netīrumus uz traukiem, jo to gatavošanā bieži vien izmanto cietinātus taukus ar sevišķi augstu kušanas temperatūru.
Noderīgi ikdienā
2015. gada 30. decembris, 08:27

Kas jāņem vērā, lai trauki nomazgātos tīri un spodri?

Jauns.lv

Ja uz glāzēm un citiem stikla traukiem paliek bālgani plankumi, lielākoties tie varētu būt kaļķa nosēdumi, tādēļ ieteicams attiecīgās programmas labāk pielāgot ūdens cietības pakāpei. Jāraugās, lai mašīnā vienmēr būtu pietiekami daudz sāls un mazgāšanas līdzekļa. Ja arī tas nepalīdz, tad stikla traukus viegli var nospodrināt ar etiķī vai citrona sulā samitrinātu lupatiņu.

1. Lai trauki nomazgātos pavisam tīri, ir svarīgi, lai ūdens strūkla sasniegtu visus stūrus, visus kaktiņus. Tādēļ nevajag pieblīvēt mašīnu pārāk pilnu, un arī neliels haoss trauku kārtojumā nāk tikai par labu – tad ūdens labāk tiek klāt visiem priekšmetiem. Netīrākus traukus ieteicams likt apakšējā daļā, trauslākus un tīrākus – augstāk.

2. Lai regulāri novērstu nepatīkamu smaku trauku mašīnā, ieteicams ik pa laikam iedarbināt programmu mazgāšanai 60 grādu temperatūrā. Turklāt jāraugās, lai mazgāšanas līdzekļa noteiktā doza atbilstu trauku netīrības pakāpei, – šajā gadījumā ar līdzekli nevajag pārāk skopoties. Tā kā baktērijas vairojas arī blīvēs un filtrā, vēlams šaubīgās vietas regulāri notīrīt ar lupatiņu un tīrīšanas līdzekli. Ja arī tad smaka nepazūd, ir vērts palūkoties, kādā kārtībā ir ūdens notekcaurule.

3. Veikalos pirktie gatavie ēdieni un dažkārt arī pusfabrikāti atstāj grūtāk nomazgājamus netīrumus uz traukiem, jo to gatavošanā bieži vien izmanto cietinātus taukus ar sevišķi augstu kušanas temperatūru. Tie nosēžas arī trauku mašīnas sienām un detaļām, un, lai tos izšķīdinātu, ir nepieciešams karstāks ūdens un vairāk mazgāšanas līdzekļa.

Kā vienkārši un efektīvi iztīrīt trauku mazgājamo mašīnu?

Soda ir visvienkāršākais, lētākais un arī iedarbīgākais līdzeklis, lai uzturētu kārtībā trauku mazgājamo mašīnu, un it sevišķi, lai novērstu nepatīkamu smaku.

Kad kārtējā trauku porcija ir nomazgāta, traukus izņem laukā, bet mašīnā iekaisa ēdamkaroti sodas. Ja nepieciešams, pēc kāda laika atkārto vēlreiz, taču, ja vien mašīna nav ārkārtīgi netīra un smakojoša, pietiek ar vienu karoti.

Nepatīkamai smakai trauku mašīnā var būt vairāki iemesli, piemēram, nepietiekami notīrītas ēdienu paliekas uz traukiem, nemazgāti trauki pārāk ilgi stāvējuši nenoskaloti mašīnā, arī neregulāra mašīnas tīrīšana.

Soda palīdz ne vien novērst nepatīkamo smaku, bet vienlaikus pilda arī tīrīšanas funkciju, mīkstina ūdeni, pastiprina speciālo tīrīšanas līdzekļu iedarbību.

Papildus ieteicams trauku mašīnas gumijas blīves ik pa laikam notīrīt ar etiķūdeni.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock