Labas manieres pie galda: kā sēdēt, kura ir pareizā dakšiņa un glāze
Lai pie galda neapjuktu, šo to vērts zināt.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 7. janvāris, 08:10

Labas manieres pie galda: kā sēdēt, kura ir pareizā dakšiņa un glāze

Jauns.lv

Uzvedības etiķete pie galda nav nekas nemainīgs un sastindzis, un uzskati par to, kas ir labas manieres, arī mainās.

Tomēr galvenais nosacījums paliek spēkā cauri laiku laikiem – uzvesties tā, lai līdzās esošajiem būtu patīkami atrasties tavā sabiedrībā.

Pareiza poza

Uz jautājumu, kas ir galvenais apliecinājums, ka cilvēks pieprot labas manieres arī pie galda, atbilde ir vienkārša – stāja jeb poza, kādā viņš sēž, nevis tas, vai viņš zina, kura dakšiņa jāliek lietā pirmā (kam, protams, arī nav maza nozīme).

Pie galda vēlams sēdēt ar taisnu muguru, bet nesaspringti, plaukstas platuma attālumā no galda. Pieredze liecina, ja pilnībā izmanto visu krēslu, nevis sēž uz maliņas, un kājas novieto vienu otrai blakus, nevis sakrusto, mierīgi un nepiespiesti var izturēt ilgu maltīti ar vairākiem ēdieniem.

Nazis un dakšiņa

Domājams, katrs zina, ka nazis jātur labajā un dakšiņa kreisajā rokā. Taču ne visi zina, ka šis pats noteikums attiecas arī uz kreiļiem, jo pretējā gadījumā, ja blakus sēdētu kreilis un labrocis, ēdot viņi nemitīgi sadurtos ar elkoņiem un traucētu viens otram.

Naža un dakšiņas novietojums arī runā savu valodu. Ja ēdājs noliek nazi un dakšiņu uz šķīvja tā, lai nedaudz saskaras asie gali, tas nozīmē, ka ēšanas process vēl nav galā. Turpretī, ja nazis un dakšiņa atrodas paralēli līdzās viens otram, tas liecina, ka ēšanai pielikts punkts.

Turklāt, ja abi galda piederumi veido pozīciju bez piecām minūtēm pusseši, tas rāda, ka ēdiens nav atbildis gaidītajam, toties piecas minūtes pāri pusseptiņiem – ka ēdiens ir bijis garšīgs.

Deserta karote

Ko darīt, ja uz galda atrodas vairākas dakšiņas un naži, kā arī glāžu rinda? Šādās reizēs darbojas vienkāršs likums: no ārpuses uz iekšpusi, un katram ēdienam ir paredzēti savi piederumi, proti, otro ēdienu neēd ar to pašu dakšiņu, ar ko baudīti salāti u. tml. Deserta karote vai/un dakšiņa ir novietota šķīvja augšpusē. Maizes šķīvītis vienmēr atrodas pa kreisi no galvenā šķīvja.

Glāzes

Šis pats noteikums – no ārpuses uz iekšpusi – attiecas arī uz glāzēm. Ja nav izdzerta iepriekšējā glāze un pasniedz citu vīnu nākamajā glāzē, no iepriekšējās vairs nedzer un atstāj to neizdzertu (tas gan neattiecas uz vīna un citu dzērienu degustācijām). Vienīgā glāze, ko izmanto neatkarīgi no pārējām visu maltītes laiku, ir ūdens glāze.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock