Elektriskā tējkanna - kādu pirkt? Cena nav vienīgais, kas jāņem vērā
Cik lielu kannu pirkt? Ja ģimene nav lielāka par 3 cilvēkiem un ciemiņi nāk reti, ikdienas lietošanai vienā reizē pārsvarā nevajag vairāk par 1 litru karsta ūdens.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 14. janvāris, 08:03

Elektriskā tējkanna - kādu pirkt? Cena nav vienīgais, kas jāņem vērā

Jauns.lv

Tējkanna ir saimniecībā visai pierasta lieta, tu teiksi. Taisnība, bet, kad jāpērk jauna, allaž jāpiedzīvo neziņa un nereti vienīgais, kas regulē mūsu izvēli, ir cena. Taču nozīme ir vēl citām lietām.

Kannas ietilpība

Visbiežāk kannas ietilpība ir 1,7 l. Pašas mazākās paredzētas divu tējas krūžu tilpuma (0,8 l) uzvārīšanai, bet lielākajās var ieliet 2 l ūdens. Ja ģimene nav lielāka par 3 cilvēkiem un ciemiņi nāk reti, ikdienas lietošanai vienā reizē reti, kad vajag vairāk par 1 l karsta ūdens.  

Sakarība starp jaudu un elektrības patēriņu

Jo ātrāk ierīce uzkarsē ūdeni, jo vairāk strāvas tā patērē karsēšanas laikā. Taču laiks, kurā elektrība tiek tērēta, ir krietni īsāks, nekā ja ūdens karst savas 5 minūtes. Tātad jādomā, ka vērtīgāk ir rūpēties par mazāku laika patēriņu. Izņemot, ja elektrības noslodze sen celtās un nerenovētās ēkās var būt par lielu un tējkanna kopā vēl ar kādu ierīci virtuvē vai mājā var izsist korķus. Jaudīga elektriskā tējkanna spēj glāzi ūdens uzvārīt 10 sekundēs. Vidēji tējkannu jauda ir 1400–2000 W robežās. Ja jauda ir 800 W, ūdens arī mazā kannā karsīs ilgi.

Lietošanas ērtums

    Labi, ja vāciņu var noņemt pilnībā, nevis pacelt ar pogu vai noņemt tikai kādu daļu no augšējās virsmas: poga mēdz saplīst, un vēl šādu kannu neērti izmazgāt. Ja saplīst vāciņš, var būt tā, ka kannu vairs nevar ieslēgt.

    Vēlams, lai kannai ir atsevišķa pamatne, kas savienota ar elektrību, un pirms kannas paņemšanas tā nav speciāli jāatvieno no vada. Apaļiem modeļiem arī pamatne ir apaļa, un tas ļauj kannu novietot visos pagrieziena leņķos.

    Izvēloties nerūsējošā tērauda vai porcelāna kannas, jārēķinās, ka tām var nebūt plastmasas kannās esošā standartfunkcija – ūdens līmeņa rādītājs. Toties porcelāns un metāls izskatās greznāk nekā plastmasa.

    Svarīgi, lai kannai pie snīpīša būtu ērti izņemams filtrs. Lielākoties filtri ir no neilona, atsevišķiem modeļiem – no nerūsējoša tērauda.

    Senākais sildelementa risinājums – atklāta spirāle – sastopams reti. Parasti veikalos ir kannas ar diskveida sildelementu. Uzskata, ka tas ir labāks, uzsilda ūdeni ātrāk un kalpo ilgāk par spirāli. Atsevišķas firmas piedāvā modeļus ar īpašiem sildelementu pārklājumiem, kas samazina apkaļķošanos, pagarinot tējkannas kalpošanas laiku.

    Stikla tējkannas rūpīgāk jākopj, jo apkaļķošanos redz arī no ārpuses.

    Ērtāk lietot kannu ar garu snīpi.

Vēlamās ekstras

    Karstuma indikators ir vispārpieņemta kannas pamatfunkcija – kad sasniegta vārīšanās temperatūra, kanna izslēdzas. Bet ir vēl citas ekstras, kas atvieglo kannas lietošanu un padara to drošāku: ir tējkannas, kas vispār neieslēdzas, ja tajās nav ūdens. Dažas kādu laiku pastrādā arī tukšas, kārtīgi sakarst un tikai tad noskan klikšķis, kas liecina par atslēgšanos.

    Kannām ar indikatoriem bieži ir opcija, kas nepietiekama ūdens daudzuma gadījumā signalizē uz displeja vai rāda atveriet vāku.

    Var izvēlēties kannu, kas atbilstoši uzstādītajam uzkarsē ūdeni noteiktā temperatūrā, piemēram, zaļajai tējai – 80 °C, baltajai tējai – 85 °C, oolong tējai – 90 °C, kafijai – 95 °C, melnajai tējai – 100 °C.

    Kannās ar Keep warm iespēju, tā sauktajās termokannās, pēc uzkaršanas ūdeni uztur vajadzīgajā temperatūrā vēl kādu pusstundu.

    Ražotāji piedāvā arī tējkannas ar iebūvētiem attīrošiem filtriem: vispirms sistēma attīra ūdeni no kaitīgiem piemaisījumiem un tikai pēc tam to uzvāra.

Bet kā ar cenu?

Cena ir tieši saistīta ar mantas kvalitāti un ekstrām. Labas elektriskās tējkannas ar pamata funkcijām un apmierinošiem drošības nosacījumiem var nopirkt par 18–25 EUR, vidējā līmeņa kannas maksā ap 50 EUR, bet mūsdienīgi aprīkoto kannu cenas atkarībā no ražotāja un programmatūras svārstās no 70 līdz 200 EUR.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock