Vai glāzes forma ietekmē alus garšu?
Piemēram, Beļģijā alu malko no visdažādāko formu glāzēm, arī visai neparastām.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 31. janvāris, 08:15

Vai glāzes forma ietekmē alus garšu?

Jauns.lv

Ietekmē gan! Augsta ranga degustētāji, kuri nodarbojas ar alus izgaršošanu un testēšu, apgalvo, ka glāzes forma un materiāls ietekmē alus garšu tikpat lielā mērā kā atbilstošas glāzes vīna garšu. Iesācējiem der atcerēties, ka vajadzētu izšķirt divu veidu alu – zemās fermentācijas un augstās fermentācijas.

Pirmajos ir mazāk ogļskābās gāzes, tādēļ tiem piemērotas glāzes, kas augšpusē mazliet sašaurinās, piemēram, glāzes tulpes formā. Šaurā augšpuse ļauj tur koncentrēties aromātam. Pilzenes tipa alus ir viens no tiem, kas labāk garšo šādās glāzēs. Savukārt augstās fermentācijas alū ir vairāk ogļskābās gāzes, tādēļ tam piemērotas glāzes ar paplatinātu augšdaļu, lai burbulīši vienmērīgāk sadalītos. Šāds alus ir tumšāks un piesātinātāks, piemēram, porteris un stouts.

Alus garšu ietekmē arī glāzes biezums. Jo biezāka stikla glāze, jo smagāks un nopietnāks šķiet alus, jo plānāks stikls, jo alum elegantāka un izsmalcinātāka garša. Tradicionālie aldari uzskata, ka alum visnotaļ piemēroti ir kausi kā agrākos laikos – no māla, koka un akmens masas, taču daudzi jaunās paaudzes alus brūvētāji aizvien biežāk no tiem norobežojas un iesaka baudīt alu no vīna glāzēm, piemēram, Pilzenes alus baudīšanai piemērotas skaitās šampanieša glāzes, savukārt vairākas citas gaišā alus šķirnes labi garšo no Burgundijas vīnam paredzētām glāzēm.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock