foto: Pexels.com
Rīcības plāns katrai dienai: kā nepieļaut pelējuma ieviešanos
Noderīgi ikdienā
2018. gada 31. oktobris, 17:44

Rīcības plāns katrai dienai: kā nepieļaut pelējuma ieviešanos

Jauns.lv

Kamēr vēl tā īsti nav sākusies apkures sezona, miklās telpās ātri vien ieviešas pelējums, un – skat – pēc kāda laika pelējums skar arī apģērbus skapī un grāmatas plauktos. Tāpēc svarīgākais vispār nepieļaut pelējuma rašanos

▪ Vēdini telpas regulāri!

Vienalga, vai laukā ir silts vai auksts laiks, telpas jāvēdina regulāri: vismaz trīs reizes dienā uz 10–15 minūtēm jāatver visi logi; vēl labāk, ja izdodas radīt kārtīgu caurvēju. Telpas, kurās atrodas daudz augu un uzturas daudz cilvēku, jāvēdina vēl biežāk.

▪ Nosusini norasojušus logus!

Ja kādu iemeslu dēļ (virtuvē tiek daudz vārīts, nedarbojas ventilācijas sistēma, nepareizi siltinātas sienas) noraso logi, tie vairākas reizes dienā ir jānoslauka. Jānosusina arī norasojušie radiatori (kamēr nav sākusies apkures sezona) un ar eļļas krāsu nokrāsotās norasojušās sienas.

▪ Pievērs lielāku uzmanību virtuvei!

Virtuve regulāri un cītīgi jāvēdina pēc katras ēdiena gatavošanas reizes – lai mitrums izplūst laukā. Ik pa laikam jāpārbauda, vai noteku savienojumi zem izlietnes ir pietiekami blīvi un vai kaut kur nesūcas mitrums. Norasojušās caurules jānoslauka sausas katru dienu. Ja ap tvaiku nosūcēju veidojas mitrums, tas katru dienu pēc nosūcēja izslēgšanas ir jānoslauka.

▪ Rūpējies par vannasistabu!

Vannasistaba ir regulāri un kārtīgi jāvēdina: pirmām kārtām pēc katras iešanas dušā un veļas mazgāšanas reizes, ja veļu mazgā bļodā vai vannā. Vannasistabu arī vajag vēdināt dienās, kad duša netiek izmantota. Mazā dzīvoklī, piemēram, ar vienu istabu, 2–3 reizes dienā, lielākā dzīvoklī – 4–5 reizes dienā. Ja vannasistabā nav loga, pēc dušas jāatver durvis un jāuztaisa kārtīgs caurvējš caur tuvāko telpu, kurā ir logs. Dušas aizkars pēc mazgāšanās jāizpleš un jānoslauka sauss.

▪ Pelējumu uzreiz likvidē!

Ja ir nepatīkama pieredze, ka dzīvoklī vai mājā rudenī pelējums tik un tā mēdz uzrasties, apdraudētākās vietas jāpārbauda ik pārdienas. Tiklīdz parādījies kāds pelējuma plankums, tas uzreiz jānotīra ar vismaz 70 % stipru alkoholu.