foto: Joanna Nix/Unsplash
Nemet prom ābolu mizas - izmanto tās pat savā drēbju skapī
Noderīgi ikdienā
2018. gada 31. oktobris, 05:38

Nemet prom ābolu mizas - izmanto tās pat savā drēbju skapī

"100 Labi Padomi"

Āboliem, kas auguši un nobrieduši pašu dārzā bez liekām ķimikālijām vai nākuši no kādas bioloģiskās saimniecības, arī mizās ir ļoti daudz vērtīgu vielu, tāpēc tās nevajadzētu mest prom, bet izmantot racionāli. Piemēram, no tām var pagatavot ābolu miziņu tēju, ko dzert vēla rudens vakaros, bet ne tikai…

Patīkamai smaržai telpās un drēbju skapī

foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

Lai allaž būtu pa rokai ābolu miziņas telpas aromatizēšanai, ieteicams tās nelielās porcijās sasaldēt. Ikreiz, kad gribas mājās radīt omulīgu gaisotni, ieber sauju saldēto miziņu glītā traukā un aplej ar verdošu ūdeni.

Savukārt drēbju skapja iesmaržināšanai der žāvētas miziņas. Ieliec tās mazā marles vai plāna auduma maisiņā un ievieto skapī. Ik pa laikam maisiņu sakustini un paberzē. Intensīvākas smaržas radīšanai vari izmantot ābolu ēterisko eļļu – to uzpilina kaltētajām miziņām.

Ūdens filtrēšanai

Ābolu miziņas spēj uzsūkt sevī arī kaitīgas vielas, tāpēc virtuvē nevajag izmantot tādus ābolus, kas tikuši neskaitāmas reizes apsmidzināti ar ķimikālijām. Taču šo spēju itin labi var izmantot dzeramā ūdens filtrēšanai (protams, tikai ar mājās vai bioloģiskajā saimniecībā audzētu ābolu miziņām). Ielej lielā krūzē dzeršanai paredzēto ūdeni, iemet vairākas prāvas ābolu miziņas un atstāj uz 15–20 minūtēm.

Ābolu mizu čipsi

foto: Pixabay.com

Tie noder gan kā uzkoda, gan kā kraukšķīga piedeva un rotājums saldajiem ēdieniem.

1. Ņem 5 lielus ābolus un uzmanīgi nomizo mizu apmēram 5 cm garās strēmelēs.

2. Liec bļodā ar vāku vai citā piemērotā traukā, apkaisi ar 1 ēdamkaroti cukura un 1 tējkaroti malta kanēļa un kārtīgi sakrati.

3. Izber uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un vienmērīgi izlīdzini.

4. Liec 150 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 15–20 minūtes.

Uzglabā cieši noslēdzamā traukā sausā vietā.

Lai katli spoži

Ja uz nerūsējošā tērauda katlu malām vai dibena izveidojušies nosēdumi, kas neglīti izskatās, uzspodrināšanai vari izmantot svaigas ābolu miziņas. Katlā ielej nedaudz ūdens, iemet vairākas ābolu miziņas un uz lēnas uguns vāri apmēram 20 minūtes. Pēc tam ūdeni izlej un katlu izslauki.

Pie salātiem, picām un maizītēm

Mazos gabaliņos sagrieztas ābolu miziņas ļoti labi iederas lapu, dārzeņu, kartupeļu un makaronu salātos. Tikpat labi, ja vien ir pietiekami biezas un sulīgas, tās papildina saldās un sāļās picas un uzlabo biezpiena ēdienus, augļu salātus, plātsmaizes un smalkmaizītes. 

foto: Nathalie Jolie/Unsplash