Ikdienas dopings - svaigi spiestas sulas. Cik daudz tās vispār drīkst dzert?
Svaigu sulu dzeršana ir viens no koncentrētākajiem veidiem, kā saņemt visus ikdienā vajadzīgos vitamīnus un minerālvielas.
2016. gada 23. februāris, 08:35

Ikdienas dopings - svaigi spiestas sulas. Cik daudz tās vispār drīkst dzert?

Jauns.lv

Ja jūties pagurusi un trūkst enerģijas. Ja domā par savu veselību un gribi patiesi no sirds parūpēties par organismu. Ja esi gatava sākt cīņu ar slimībām un dzīvot veselīgi. Ja mīli sevi un apzinies, kā vislabāk palutināt savu ķermeni un garu, tad tu noteikti ikdienā lieto svaigas sulas. Bet, ja vēl ne, tad – sāc jau rīt!

Ārsti uzsver – par veselību jārūpējas laikus, neļaujot slimībai iemājot organismā. Efektīvākais veids, kā to panākt, ir dzīvot veselīgi. Tas nozīmē: pirmkārt, pozitīvu attieksmi; otrkārt, fizisku aktivitāti; treškārt, veselīgu pārtiku, īpašu vietu ēdienkartē atvēlot dārzeņiem un augļiem. Viens no koncentrētākajiem veidiem, kā saņemt visus vajadzīgos vitamīnus un minerālvielas, ir svaigu sulu lietošana ikdienas uzturā.

Svaigu sulu burvestības

Sulas ir universālākais uzturs cilvēka organismam. Tās normalizē skābju un sārmu līdzsvaru asinīs, kas tiek izjaukts, slimojot ar dažādām infekcijas slimībām vai strādājot smagu fizisku darbu. Sulās esošais dzīvais ūdens aktivizē fermentu darbību un vielmaiņu, kā arī izvada no organisma toksiskās vielas. Sulās ir visi ķīmiskie elementi, kas nepieciešami organisma dzīvības funkciju uzturēšanai: skābeklis, ogleklis, ūdeņradis, slāpeklis, kalcijs, fosfors, kālijs, sērs, nātrijs, magnijs, dzelzs, jods, hlors, mangāns, fluors, silīcijs. Ja šo vielu līdzsvars asinīs vai audu šūnās tiek izjaukts, organisms var saindēties, un pirmā pazīme, kas par to signalizē, ir saaukstēšanās.

Iemeslu, kāpēc ikdienā lietot svaigas sulas, netrūkst. Tās, kas izspiestas no augļiem, piedalās organisma attīrīšanā, savukārt dārzeņu – darbojas šūnu veidošanā un to atjaunošanā. Sulas ir piesātinātas ar fermentiem (enzīmiem), kuri kā katalizatori piedalās neskaitāmos ķīmiskos procesos, apgādājot organismu ar enerģiju. “Sulas palīdz svara zaudēšanā, attīra nieres, noder pret augstu asinsspiedienu – tām ir plaša labvēlīga ietekme. Pats šorīt jau izdzēru divas ķirbju sulas glāzes un katru dienu baudu svaigu kāpostu sulu,” dalās pavārs un veselīga uztura popularizētājs Mārtiņš Rītiņš. Arī ģimenes ārste Līga Zaremba ir sulu piekritēja: “Tās tonizē organismu, papildina ar vajadzīgajām vielām. Katram dārzenim, auglim ir sava priekšrocība –  vienā vairāk kālija, otrā – cita mikroelementa. Lai saņemtu vairāk organismam nepieciešamo vielu, dārzeņus un augļus var kombinēt. Piemēram, apvienot ķirbja un kāpostu sulu un tad skatīties – vai garšas ziņā tas iet pie sirds.”

Arī biezumi ir lietojami, uzskata veselības speciālisti, tāpēc tos nevajadzētu uzreiz izmest miskastē. Tās ir šķiedrvielas, kas palīdz zarnu trakta darbībai. “Biezumus ir vēlams piejaukt sulai, un to visu kā ēdienu uzņemt tā šļop, šļop ar karotīti,” aicina dietologs Andis Brēmanis. Savukārt, ja nu gluži diētas vai citu apsvērumu dēļ gribas dzert tīru sulu bez biezumiem, tad tos var lietderīgi izmantot kā citu ēdienu sastāvdaļas. “Biezumi noder zupās un keksos,” pamāca Rītiņš.

Cik un kad?

Mērenība visā ir vēl viens princips, par ko atgādina Brēmanis. “Kas par daudz, tas nāk par skādi. Ja reizi stundā izdzer pa pāris glāzem ābolu sulas, tad vienā mirklī pēkšņi var piemesties vēdergraizes un visi vitamīni nonāk podā. Pārmērība nav laba nevienā situācijā,” uzsver dietologs. Arī ģimenes ārste atgādina senu patiesību: “Organisms pateiks priekšā, ja viņam kaut kas nepatiks. Ja sula ir nepiemērota vai tās organismam ir par daudz, par to var liecināt vēdergraizes, caureja, pumpas.”

Sākot lietot sulas, īpaši bērniem vajadzētu dot nelielu to daudzumu, lai pārliecinātos, var nav alerģijas. “Piecus zupas šķīvjus uzreiz taču neēd. Ar sulām ir tāpat – viena glāze dienā ir pietiekami,” uzskata Brēmanis. Svarīgs noteikums ir variēt un nedzert katru dienu vienu un to pašu.

“Mēs maz dzeram kopumā, tāpēc pārdozēt diez vai ir iespējams. Jā, no burkānu sulas var palikt dzeltena ādas krāsa, bet tik daudz jau reti kurš izdzer. Organisms paņem tik, cik tam vajadzīgs. Bērnam fizioloģiski ir mazāks kuņģītis, tāpēc viņš paņems mazāk,” stāsta daktere L. Zaremba.

Vislabākais laiks ir brīdis pirms ēšanas

Ja līdz šim sulas vai svaigi augļi un dārzeņi nav bieži lietoti uzturā, sākot aktīvu to iekļaušanu ikdienas maltītē, sākumā var būt vērojamas lokālas sāpes tajā orgānā, kas ar sulas palīdzību tiek tīrīts, var būt arī vispārējs organisma vājums vai ādas krāsas izmaiņas, ja sula tiek ilgstošāk izmantota kā ārstniecības līdzeklis. Ādas dzeltenīgums vai pelēcīgums liecina par to, ka aknas aktīvi izdala sastāvējušos žulti un sārņus. Kad organisms būs attīrījies no toksīniem, ādas krāsa atkal atjaunosies.

Sulu lietošanai ieteicams būtu brīdis pirms ēšanas. “Tā mēs piepildīsim kuņģi, aktivizēsim zarnu trakta darbību un arī mazāk apēdīsim. Vai arī otrs variants – dzert starp ēdienreizēm un ar sulu aizstāt, piemēram, cepumu graušanu,” iesaka daktere L. Zaremba. Viņa gan piebilst, ka tiem, kam ir kuņģa problēmas, nevajadzētu pirms ēšanas lietot, piemēram, ābolu vai dzērveņu sulu, turpretī “maigāka” – kāpostu, ķirbju burkānu – droši var.

Spiešana un lietošana

Kā izspiež, tā izdzer – tas ir pamatpricips, kas jāievēro, ja grib, lai sula nezaudē savas bioloģiskās īpašības. “Citādi sula tāpat kā kafija zaudē arī aromātu,” piebilst Rītiņš. Tieši tāpēc nav ieteicams sulas gatavot lielos daudzumos, jo pat īslaicīga tās uzglabāšana ledusskapī veicina rūgšanas procesu attīstību.

Sulas jāgatavo tikai no svaigiem augļiem un dārzeņiem; ja nav iespējas tos katru dienu no jauna iegādāties – tie jāglabā vēsā vietā un regulāri jāpārbauda to kvalitāte, bojātie jāatlasa. Pirms sulu izspiest, produkti rūpīgi jānomazgā tekošā ūdenī, tos, kas nav auguši Latvijā, vēlams pat noberzt ar suku.

Uz priekšu!

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock