Mājas interjers: kā izvēlēties labāko elektrības slēdzi
Uz elektrības slēdžiem skatāmies un tiem pieskaramies vairākas reizes dienā, tāpēc būtiska ir gan funkcionalitāte, gan dizains.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 26. februāris, 09:21

Mājas interjers: kā izvēlēties labāko elektrības slēdzi

Jauns.lv

Mūsdienīga elektroinstalācija ir ne tikai gaismas ieslēgšanas un izslēgšanas slēdži, bet arī cits ar elektrību un elektroniku saistīts aprīkojums – kontaktligzdas, apgaismes regulatori, žalūziju slēdži, interneta, TV un radio ligzdas, domofons. Māca interjera žurnāliste Anita Pīra.

Elektrības slēdžiem pieskaramies daudzreiz dienā un tikpat daudz uz tiem arī raugāmies, tāpēc šai, kaut arī nelielajai, bet funkcionāli nozīmīgajai interjera detaļai svarīga ne tikai kvalitāte un izturība, bet arī izskats un dizains.

Vērs uzmanību, pirms iegādājies!

* Ražotāji piedāvā plašas dažāda dizaina un stilistikas slēdžu un kontaktligzdu sērijas. Gaismas slēdžus iespējams iegādāties pa vienam vai modulēt vienā montāžas rāmī divus, trīs un vairāk ar citu mājas elektroinstalāciju. Instalācija sastāv no elektrības mehānisma (slēdža, kontakta) un montāžas rāmja, kurus var komplektēt, izvēloties izstrādājuma materiālu un dizainu. Lētākās produkcijas ražotāji piedāvā slēdžus un kontaktligzdas jau gatavā izstrādājumā.

* Slēdžiem jābūt izgatavotiem no triecienizturīgiem, nedegošiem materiāliem, redzamajām daļām jābūt izturīgām pret ultravioleto starojumu (lai montāžas rāmji un taustiņi neizbalētu, ja tie ir no krāsaina materiāla). Gan taustiņiem, gan rāmjiem jābūt viegli kopjamiem – par to vajadzētu pārliecināties, jau slēdžus iegādājoties.

* Slēdža taustiņus izgatavo no speciālas plastmasas vai koka, tie nedrīkst būt no metāla – taustiņiem un kontaktligzdām ir tieša saskare ar elektrību, metāliskām daļām jābūt attālinātām no elektrības kontaktiem un izvadiem. Ja kontaktu apdare izgatavota no metāla, tā saskarsies ar dakšiņu un būs zem sprieguma, tāpēc taustiņus un kontaktligzdas dizaina sērijām ražotāji cenšas izgatavot no plastmasas ar speciālu pārklājumu, kas atdarina metālu, alumīniju, misiņu vai bronzu. Speciālie pārklājumi sadārdzina izstrādājumu, taču garantē slēdžu lietošanas drošību un mehānisko izturību.

* Daudzi ražotāji piedāvā iespēju saskaņot montāžas rāmīšu materiālu ar mēbeļu vai telpas apdari. Arvien plašāk tiek pieprasīts mūsdienīgam stilam atbilstošs dizains un materiāli – nerūsējošais tērauds, alumīnijs, glancēts, hromēts metāls, akmens, keramika. Popularitāti ieguvis arī stikls – melns, balts, krāsains vai matēts. Daži dizaina sēriju ražotāji piedāvā montāžas rāmjus no akmens, marmora vai speciāla caurspīdīga plastikāta, kurā var ievietot fotogrāfijas, slēdžus – hameleonus ar nomaināmiem rāmīšiem, kas ļauj pieskaņot slēdzi vai rozeti telpas krāsai. Ērti ir slēdži ar kontrollampu, lai slēdzi būtu viegli sameklēt tumsā. Slēdži tiek izgatavoti arī no koka. Montāžas rāmjiem izmanto gan eksotiskas koksnes, piemēram, vengi un tabakas koku, gan buku, ķirsi, ozolu un osi. Izstrādājumiem no koka jābūt gludiem, lai ilgstošas lietošanas laikā koks nekļūtu atskabargains. Koka slēdžus un montāžas kārbas nav ieteicams uzstādīt telpās ar paaugstinātu gaisa mitrumu – vannas istabā, dušā un pirtī.

* Vienkāršākie slēdžu varianti – rāmītis un taustiņi no vienas krāsas un materiāla. Kombinējamie jeb modulējamie varianti sniedz iespēju interjerā izmantot, piemēram, vienāda dizaina, formas vai krāsas slēdžus, taustiņus un rozetes, bet katrā telpā citu noskaņu radīt, mainot rāmīšu krāsu vai materiālu.

Moderns interjers, gudri slēdži

Askētisks dizains pieprasa modernu stilu montāžas rāmīšus, savukārt klasiski orientētais – atbilstošas stilistikas slēdžus. Uz mūsdienīgi apstrādātām sienām slēdzis vairs nav tikai tehniska lieta, bet kļūst par interjera elementu, dekoru. Slēdžus interjerā piemeklē tā, lai tie veidotu kopēju gammu ar mēbelēm un atbilstu kopējai interjera stilistikai. Klasisku stilu interjeriem piedāvā slēdžus un kontaktus, kas veidoti stilistiski atbilstošās pludlīniju formās ar apdari, kas saskan ar klasisko modeļu gaismekļu stilu, piemēram, bronzas, misiņa, zelta un sudraba krāsas metāla, kā arī koka vai tonētas plastmasas.

Vairāk pieprasīti ir kvadrātveida vai izstieptas formas slēdži, ja montāžas rāmī tie ir vairāki, taču daži ražotāji piedāvā arī apaļas un ovālas formas elektrības slēdžus.

Mūsdienīgi slēdži ļauj mainīt apgaismojuma ierīces spilgtumu jeb dimmēt gaismu: var iedegt gaismekli visā spilgtumā vai atstāt telpā intīmi pieklusinātu apgaismojumu. Ieejas zonā un gaiteņos noderīgi ir slēdži-kustību detektori, kas ieslēdz gaismu, cilvēkam ienākot reaģēšanas lokā, un pēc tam izslēdz. Iegādājoties regulatoru jaunajām LED gaismas ierīcēm, jānoskaidro, vai tās vispār iespējams regulēt un kāds slēdzis jāizmanto. Lai guļamistabā nebūtu jākāpj ārā no iesildītas gultas, var izmantot radio slēdžus, kas attālināti dos komandu gaismas slēdzim. Savukārt radio slēdzis aizvērs vai atvērs žalūzijas. Arī tā saucamo gudro māju sistēmās elektrības slēdžiem jābūt saskaņotiem ar pārējo sistēmu, apvienojot klasiskas instalācijas dizainu ar modernajām tehnoloģijām vienā sistēmā.

Elektroinstalācijas kvalitāti un cenu nosaka izmantotie materiāli, izpildījums, drošības garantija un arī ražotāja zīmols. Kvalitatīvi slēdži tiek ražoti arī Latvijā.

Ieteikums: elektroinstalācijas plānošana un veidošana jārisina jau būvniecības laikā – pirms interjera apdares un iekārtošanas, turklāt tas ir jādara speciālistam. Pareizi izstrādāts elektroinstalāciju dizains palīdz nepieļaut kļūdas, kuru labošana sadārdzinās būvniecības izmaksas.

Kur novietot slēdzi?

Nav noteikta likuma, kur mājoklī jābūt izvietotam slēdzim. Slēdža novietojums jāizvēlas pēc tā cilvēka augstuma un rokas garuma, kurš to lietos vai dzīvos attiecīgajā telpā. Speciālisti iesaka, ienākot telpā, atmuguriski uzlikt roku uz sienas, it kā garāmejot slēgtu gaismu, – pareizais augstums būs tad, ja nevajadzēs celt roku uz augšu un nebūs arī jāpieliecas. Ja mājokļa iemītnieku augumi atšķiras, jāizvēlas vidējais augstums. Parasti slēdzi novieto 1–1,10 m augstumā no grīdas. Kontaktus un rozetes izvieto atkarībā no kājlīstes augstuma, saimnieka gaumes un interjera prasībām – parasti 20–30 cm no grīdas, zemāk novietotus būs neērti lietot, augstāk tie būs pārāk redzami.

Zināšanai:

jāatceras, ka mūsdienās dizains skar arī elektroinstalāciju – slēdžu un kontaktligzdu izskats tiek saskaņots ar telpas interjeru, nevis izvēlēts pēc principa – ka tikai kaut kas.

Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock