foto: Shutterstock
Kā kopt mūsdienās tik populāros emaljas traukus?
Noderīgi ikdienā
2018. gada 7. septembris, 07:05

Kā kopt mūsdienās tik populāros emaljas traukus?

"100 Labi Padomi"

Emaljas trauki atkal atgriežas mūsu mājās un virtuvē, taču jaunā kvalitātē un dizainā – tagad tie ir teju vai modes priekšmeti. Īstenībā tie ir higiēniski, ērti lietojami un viegli kopjami, turklāt ar tiem var aizstāt plastmasas traukus.

■ Emaljas šķīvjus, krūzes un bļodiņas pēc lietošanas vienkārši nomazgā pietiekami karstā ūdenī. Ja ēdiena atliekas ir taukainas, talkā ņem trauku mazgājamo līdzekli.

■ Emaljas katlu (vēl siltu pēc ēdiena gatavošanas) pielej ar siltu ūdeni, pievieno trauku mazgājamo līdzekli un izmazgā. Izskalo arī ar siltu, nevis aukstu ūdeni.

■ Ja ēdiens piededzis katla dibenā, ielej ūdeni, pievieno trauku mazgājamo līdzekli un uzvāra, atstāj kādu brīdi un pēc tam izberž. Labi noder arī soda.

■ Tīra vai nu ar trauku lupatiņu, vai mīkstu plastmasas suku, vai švammītes gludo pusi. Neizmanto drāšu sukas, tīrāmās pastas ar smilšu graudiņu vai citu abrazīvo materiālu piejaukumu, švammītes ar keramiskām daļiņām.

■ Uzskata, ka emaljas trauki ir piemēroti mazgāšanai arī trauku mašīnā, taču laika gaitā tie zaudē spīdumu, kļūst plankumaini un neglīti matēti, tāpēc labāk tomēr mazgāt ar rokām. Trauku mašīnā emaljas traukus ieteicams mazgāt tādā pašā režīmā kā stikla glāzes.

■ Ja emalja zaudējusi glīto spīdumu, trauku ierīvē ar citrona sulu un nospodrina.

■ Lai allaž glīti izskatītos, emaljas traukus uzglabā sausus, rūpīgi noslaucītus – tad nepaliks kaļķaina ūdens traipi.

■ Emaljas pannas labāk uzglabāt pakarinātas, bet, ja tādas iespējas nav, ieteicams zem pannas novietot paliktni, savukārt starp emaljas traukiem, ko liek citu citā, – divkārt salocītu papīra dvieli.

Zināšanai!

● Ja nepiemērotu tīrīšanas līdzekļu dēļ virsma tikusi viegli saskrāpēta, tas samazina pārklājuma spīdumu, bet ne trauka kvalitāti.