foto: Pexels.com
Sarkanā mušmire. Indīga, bet noderīga
Tautas dziedniecībā šīs indīgās sēnes nekad nav bijušas aizmirstas.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 31. augusts, 07:06

Sarkanā mušmire. Indīga, bet noderīga

Anda Hailova

"100 Labi Padomi"

Skaidro ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško.

Sarkanā mušmire tautas dziedniecībā nekad nav bijusi aizmirsta, un tā lietota arī tradicionālajā medicīnā, piemēram, savulaik ārstējot pēc staru slimības iegūtu radiācijas dermatītu – nedzīstošus ādas jēlumus.

Arī tagad, ja pēc audzēja ārstēšanas ar rentgenstariem rodas staru dermatīts, ādas atveseļošanai var izmantot ziedi. To pagatavo: izspiež no sarkanām mušmirēm sulu un samaisa ar vazelīnu vai cūkas taukiem attiecībā 1:10. Uzziež uz bojātā ādas rajona 2 reizes dienā. 

Daudzās publikācijās ir minēts, ka sarkanās mušmires preparātus lieto pie krūts audzējiem, olnīcu audzējiem un īpaši, ja ir plaušu audzējs.

Vienlaikus gribu piebilst, ka lielu pētījumu par svaigu mušmiru tinktūras vai tamlīdzīgu līdzekļu iedarbību uz vēža šūnām nav. Tiek uzskatīts, ka mušmiru samērā indīgās vielas muskarīns, muskaridīns un citas darbojas arī pret šūnām, kas ātri vairojas. Un vēža šūnas tādas ir.

Vienmēr arī jāpatur prātā, ka daudzas vielas var kļūt indīgas, ja tās lieto lielā daudzumā, bet ārstē, ja lieto nelielā daudzumā.

Tinktūras pagatavošanai 4–5 svaigu mušmiru cepurītes saliek puslitra burciņā un aplej ar degvīnu. Nedēļu notur tumšā vietā, pēc tam iegūto sarkanīgo uzlējumu nolej, piemēram, pudelē, un izmanto. Tautas medicīnā to lieto diezgan pamatīgi – sāk ar dažiem pilieniem un līdz 40–60 pilieniem dienā. Lai kontrolētu, vai gadījumā deva nav par lielu, asins analīzē var noteikt ALAT – ja tas ir palielināts, tātad aknu šūnas iet bojā, deva jau ir par lielu. 

Pieneņu saknes gan pa tiešo neiedarbojas uz audzēja šūnām, bet ļoti uzlabo aknu funkciju, un līdz ar to pastiprinās organisma aizsardzība pret audzēju.

Dara šādi: izrok saknītes, nomazgā (starp citu, tās nav īpaši rūgtas) un pagatavo uzlējumu. Vārīt nevajag, jo vārot noārdās vērtīgās vielas, bet termosā apliet, piemēram, desmit gramus saknes ar 60–70 grādu karstu ūdeni. Atstāj, lai pastāv visu nakti, no rīta nolej un lieto.

Vai arī: izžāvē pieneņu saknes, samaļ kafijas dzirnaviņās vai kādā mikserī un lieto 5 gramus pieneņu sakņu pulverīša, ko var piekaisīt ēdienam, tā arī iegūstot pikantāku ēdiena garšu.