Virtuves svariņi - kāpēc tie ir tik ļoti svarīgi, ja tu gatavo ēst
Reizēm sūdzamies, ka kūka/salāti/zupa tik gardi kā savulaik omītei nav sanākuši. Iespējams, ka viens no iemesliem ir nepareizas produktu proporcijas.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 11. marts, 08:01

Virtuves svariņi - kāpēc tie ir tik ļoti svarīgi, ja tu gatavo ēst

Jauns.lv

Kāpēc katrā virtuvē ir vajadzīgi svari, skaidro recepšu autore un Mucenieku ielas pusdienotāju kluba vadītāja Ieva Salmane.

Gandrīz katrai saimniecei virtuvē glabājas žūksnītis ar apspurušām, nopleķotām, izbālējušām, daudz pieredzējušām lapiņām, uz kurām mamma, vecmāmiņa vai krustmāte pierakstījusi receptes – pašas vai draudzeņu dotas. Nereti tie ir īsti ģimenes dārgumi, kulinārijas pērles, ar ko esam slavenas radu un draugu lokā. Tomēr arī tad, ja dāsni dalāmies šajos dārgumos, draudzene mēdz teikt, ka kūka/salāti/zupa tik gardi nav sanākuši. Iespējams, viens no iemesliem – mēs pašas labi zinām un atceramies, ka mērīšanai vecmāmiņa lietoja tieši šo glāzi vai krūzi, bet draudzenes lietotajai ir cits tilpums.

"Glāze" - ko tas īsti nozīmē

Gandrīz visās senākajās receptēs par mērvienību ir izmantota glāze. Tas ir saprotami – tolaik parastā virtuvē kulinārijas svariņi bija retums. Bet tie laiki ir pagājuši! Vari ieiet veikalā un izvēlēties svariņus, atbilstīgus estētiskajām un praktiskajām vajadzībām. Tomēr itin liels daudzums recepšu, sevišķi amerikāņu rakstītās, kā mērvienību joprojām izmanto krūzi jeb tasi, jeb cup. Turklāt amerikāņu izmantotajā cup lien 236 ml, bet angļu vai austrāliešu – 250 ml! Nevaru ne uzstāt, ne pamatot, kāpēc būtu jāizmanto svariņi glāžu vietā, bet varu izstāstīt, kāpēc to daru es.

Ķepīgām rokām meklēt kalkulatoru, lai izrēķinātu, cik gramu ir krūzē

Katrai vielai ir atšķirīgs blīvums. Ar šķidrumiem ir diezgan vienkārši – ielej un viss. Bet miltu svars vienā krūzē var svārstīties no 110 līdz 180 gramiem – atkarībā, cik irdeni vai blīvi tie ir. Piekritīsi, ka tā ir ievērojama atšķirība, īpaši konditorejā? Un kā ar sviestu? Cik lielos kubiņos to griezt, cik blīvi piestūķēt krūzi? Ir nepieciešamas tikai pāris sekundes, lai nosvērtu 200 g miltu. Bet lai iemērītu 2¾ krūzes? Un pēc tam katru sastāvdaļu tāpat? Turklāt – krūzi nākas mazgāt un rūpīgi nosusināt, piemēram, starp sīrupa un miltu mērīšanu. Un cik apgrūtinoši ir no krūzes dabūt ārā medu! Ja receptē prasīti 250 g ķirbju biezeņa, bet es vēlos pagatavot uz pusi mazāku daudzumu, vienkārši nosveru 125 gramus biezeņa, un viss. Mērot krūzē, 250 g būtu ¾ krūzes. Nu, un tagad pamēģini iemērīt 0,375 krūzes! Varu nomērīt aptuveni, bet arī kūka pacelsies aptuveni, bet man šausmīgi netīk aptuveni labs rezultāts.

Svari nepadara pavāru par izcilu profesionāli. Bet cik bieži, atrodot labu recepti, esi pāršķīrusi to pāri, jo daudzumi rakstīti gramos? Cik bieži miltaini ķepīgām rokām esi meklējusi telefonā kalkulatoru, lai pārvērstu gramus krūzēs? Ja atbilde ir vairāk nekā vienu reizi, aptuveni 10 EUR ir maza sāpju nauda, un tev patiešām ir nepieciešami svari.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock