Tikai vienreiz gadā, uzreiz pēc Lieldienām - ekskluzīva, cieti novārītu olu diēta
Diētas ārsti brīdina par lielo holesterīna daudzumu olās, tāpēc Lieldienu diēta ir ekskluzīvs pasākums, ko ievērot ieteicams tikai reizi gadā.
2016. gada 12. marts, 09:24

Tikai vienreiz gadā, uzreiz pēc Lieldienām - ekskluzīva, cieti novārītu olu diēta

Jauns.lv

Ko gan iesākt ar koši krāsainajām Lieldienu olām, kas svētku laikā iekrājušās vairāk, nekā apēdams? Ir jāsāk cieti vārītu olu diēta.

Tradicionāli olu diētu ievēro divas nedeļas. Šajā laikā iespējams zaudēt piecus kilogramus svara. Ēst vajadzētu trīs reizes dienā, taču starp edienreizēm liekas uzkodas ir aizliegtas, un tas attiecas pat uz kafijas tasīti – NEDRĪKST!  Šī uztura režīma laikā iesakāmie dārzeņi drīkst būt tikai vārīti vai svaigi, tātad bez eļļas vai citām taukvielām. Diētas pamats – olas. Šajā produktā ir daudz niacīna, kas nodrošina sekmīgu smadzeņu darbību un veicina dzimumhormonu veidošanos. Olas ir labs K vitamina avots. Tajās ir arī holīns, kas palīdz nierēm attīrīties un veicina atmiņu. Olās atrodams A, D,E B1, B2, B6 vitamīni, biotīns, folijs un nikotīnskābes, fosfors, dzelzs, kalcijs, kālijs, jods, arī kobalts.

Vistas olas olbaltumi tiek pieņemti par olbaltumu bioloģisko standartu, uzskatot, ka to biologiskā vērtība ir 100%. Intersanti, ka jēlu olu olbaltumi tiek sagremoti sliktāk nekā vārīti (attiecigi 82% un 98%). Olās nav balastvielu, tās zarnās tiek sadalītas un pilnībā uzsūktas. Piemēram, cieti vārīta ola cilvēka organismā tiek pārstrādāta 1 – 2 stundu laikā, tādēļ šis produkts tik ātri rada sāta sajūtu, turklāt kaloriju olās ir pavisam nedaudz.  Tomēr diētas ārsti brīdina par lielo holesterīna daudzumu olas dzeltenumā (1 olas dzeltenumā – 210 mg), tādēļ pieaugušiem cilvēkiem ieteikts ēst ne vairāk kā 1 vai 2 olas nedēļā. Iespējams, tāpēc Lieldienu diēta ir ekskluzīvs pasākums, ko ievērosim reizi gadā.

Pirmdiena

Brokastis – 1 greipfrūts, 2 olas, tase melnas kafijas bez cukura.

Otrās brokastis

– 2 olas, 1 tomāts, tase zaļās tējas bez cukura.

Pusdienas – 2 vārītas olas, viens greipfrūts, vinegrets bez augu eļļas, zaļā tēja bez cukura.

Otrdiena

Brokastis

– 1 greipfrūts, 2 olas, tase melnas kafijas bez cukura.

Otrās brokastis – 2 olas, 1 greipfrūts.

Pusdienas

– šķēle liesas liellopa gaļas, svaigi dārzeņu salāti ar citrona sulu, tase zaļās tējas bez cukura.

Trešdiena

Brokastis – 1 greipfrūts, 2 olas, tase melnas kafijas bez cukura.

Otrās brokastis

– 2 olas, spināti, kafija bez cukura.

Pusdienas – 2 olas, vārīta biete ar svaigiem salātiem, 100 g vājpiena biezpiena, tēja bez cukura

Ceturtdiena

Brokastis – 1 greipfrūts, 2 olas, tase melnas kafijas bez cukura.

Otrās brokastis – 2 olas, spināti, kafija bez cukura.

Pusdienas – grilēta zivs, vinegrets bez eļļas, tase kafijas bez cukura.

Piektdiena

Brokastis – 1 greipfrūts, 2 olas, tase melnas kafijas bez cukura

Otrās brokastis

– 2 olas, spināti, kafija bez cukura

Pusdienas – vārīta zivs, dārzeņu vinegrets bez eļļas, kafija bez cukura.

Sestdiena

Brokastis

– 1 greipfrūts, 2 olas, tase melnas kafijas bez cukura.

Otrās brokastis – augļu salāti (apelsīns, ābols, bumbieris).

Pusdienas

– grilēta liellopu gaļa, tomātu, gurķu un seleriju salāti ar citrona sulu, kafija bez cukura.

Svētdiena

Brokastis – 1 greipfrūts, 2 olas, tase melnas kafijas bez cukura.

Otrās brokastis

– vārīta vistas fileja, greipfrūts, tomāts.

Pusdienas – šķēle vārītas vistas, svaigs tomāts, svaigi kāpostu un burkānu salāti.


Aija Kažoka / Foto: All Over Press

Tēmas