foto: Shutterstock
Kas ir populārākie ābeļu kaitnieki, un kā tie izskatās
No maija līdz septembrim tauriņi - ābeļu lapu tinēji - lidinās apkārt un dēj oliņas uz ābeļu lapām un āboliem.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 31. maijs, 11:35

Kas ir populārākie ābeļu kaitnieki, un kā tie izskatās

"100 Labi Padomi"

Ābeļu lapu tinējs, ābeļu ziedu smecernieks un ābolu zāģlapsene - žurnāls "100 Labi Padomi" raksta, kā atpazīt izplatītākos ābeļu kaitniekus.

Ābeļu lapu tinējs

Viens no biežāk sastopamajiem kaitēkļiem, ar ko jārēķinās ābeļu audzētājam; tas ir tauriņš, kura kāpuri bojā ābolus. No maija līdz septembrim tauriņi lidinās apkārt un dēj oliņas uz ābeļu lapām un āboliem. Vēlākais pēc divām nedēļām izšķiļas kāpuri, kas izgrauž caurumus ābolos.

foto: Shutterstock
Ābeļu lapu tinējs.

Ja to apkarošanā negribas izmantot ķīmiskos līdzekļus, ap ābeles stumbru un resnākajiem zariem var aptīt rievotu papi vai kādu līdzīgu materiālu. Kāpuri mēdz slēpties zem tāda iesaiņojuma, un tos var viegli salasīt un iznīcināt.

Ābeļu ziedu smecernieks

Arī populārs kaitēklis un ābeļu ienaidnieks; īstenībā tā ir vabolīte, kas bojā ne tikai ābeļziedus, bet arī pašus ābolus. Biežāk sastopama ābeļdārzos, kas atrodas tuvāk mežiem. Kāpuri izēd ziedpumpurus, vainaglapiņas neatveras un sabrūnē. Jaunās vaboles izgrauž lapās caurumus.

foto: Shutterstock
Ābeļu ziedu smecernieks.

Ja apkarošanai izmanto insekticīdus, to dara, pirms smecernieki sāk dēt oliņas. Dabiskie ienaidnieki šiem kaitēkļiem ir putni, tāpēc ir vērts ierīkot dārzā būrīšus putniem. Uz ābeļu stumbriem var uzlikt ķeramās jostas, un, ja ābeļu ir maz, var nolasīt ziedus, ko sabojājuši kāpuri.

Ābolu zāģlapsene

Zāģlapseņu kāpuri mēdz iegrauzties ābolā līdz pat serdei un no iekšpuses izgrauzt tā, ka ābols nokrīt. Ja tomēr ne, tad ap grauzuma vietu ābols pārkorķojas. Svaigi bojājumi mazliet ož pēc blaktīm.

foto: Shutterstock
Ābolu zāģlapsene.

Tiklīdz redzams, ka ābolus sākusi bojāt zāģlapsene, tie jāsavāc un jāiznīcina. Pašus kaitēkļus var ķert ar speciālām mušpapīram līdzīgām līmlentēm. Dabā zāģlapsenes ienaidnieks ir parazītlapsene.