foto: Shutterstock
Kāds labums no minimālisma: 11 iemesli, kāpēc mājas nevajag aizkraut ar liekām mantām
Jo mazāk priekšmetu mājās, jo vairāk brīvas vietas un vieglāk elpot. Īpaši svarīgi tas ir mazā dzīvoklī, kur mitinās vairāki cilvēki.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 17. maijs, 15:40

Kāds labums no minimālisma: 11 iemesli, kāpēc mājas nevajag aizkraut ar liekām mantām

"100 Labi Padomi"

Vai tev kādreiz ir ienākusi prātā doma, cik daudz no tām lietām, kas ir sakrājušās mājās, tiešām arī izmanto un lieto? Pētījumi rāda, ka liela daļa cilvēku nemaz nevēlas godīgi atbildēt uz šo jautājumu, taču patīk žēloties, ka nepietiek naudas un laika.

Lieku mantu kaudzēm mājās un ar nevajadzīgu informāciju piesārņotai galvai, izrādās, ir tieša saistība arī ar naudas daudzumu maciņā.

Kas ir minimālisms? Tas nozīmē koncentrēties uz būtiskāko un atbrīvoties no mazsvarīgā, ne tikai materiālajā pasaulē no lietām un priekšmetiem, bet arī citās jomās, tas ir, kontaktiem sociālajos tīklos, reklāmu, bezjēdzīgu seriālu u. tml. skatīšanos.

Nesakārtoti skapji un rakstāmgaldi, simtiem nevajadzīgu e-pastu, informācijas gūzma sociālajos tīklos un internetā novērš cilvēka uzmanību no svarīgākā un rada haosu domāšanā un ikdienā.

Tavi ieguvumi ikdienā

▪ Ietaupās nauda, ja iegādājas tikai tās lietas, kas PATIEŠĀM ir vajadzīgas.

▪ Mierīgāks prāts, saldāks miegs un stabilāka nervu sistēma, ja nav jāmaksā kredīts vai aizņēmums, piemēram, kārtējās jaunāka modeļa automašīnas vai televizora un tā dēvēto prestiža mantu (kas patiesībā nemaz nav vajadzīgas) pirkšanai. Līdz ar to nav katru mēnesi drudžaini jārēķina, cik daudz naudas atkal it kā jāatdod prom un cik paliks iztikšanai. Naktīs nav jāmokās ar bezmiegu un baiļošanos par to, kā samaksās kredītu, ja nu pēkšņi atlaidīs no darba, ja firmai vairs neveiksies…

▪ Atliek vairāk brīvā laika, ko izmantot savam priekam, – ja retāk iet uz veikalu, strādā mazāk stundu, atbrīvojas no liekiem pienākumiem, kuri citkārt būtu jāuzņemas papildu darba dēļ.

▪ Jo mazāk priekšmetu mājās, jo vairāk brīvas vietas un vieglāk elpot. Īpaši svarīgi tas ir mazā dzīvoklī, kur mitinās vairāki cilvēki.

Pirmkārt, mazāk laika jāvelta tīrīšanai, otrkārt, jo mazāk mantu, jo vieglāk uzturēt kārtību – katru priekšmetu pēc lietošanas uzreiz var nolikt savā vietā un vieglāk atrast vajadzīgo.

▪ Jo mazāk drēbju skapī, jo vieglāk izvēlēties, ko ģērbt mugurā. Pārbaudīta patiesība – arī tad, ja skapis ir pārpildīts ar apģērba gabaliem, vairumā gadījumu pēc pusstundu ilgas ņemšanās tik un tā atkal tiek izvēlētas visbiežāk valkātās drēbes.

▪ Ja drēbju skapis nav pārpildīts, nav jātērē laiks lielām revīzijām un nederīgā izmešanai. Tas pats attiecas arī uz pagrabu, bēniņiem un citām palīgtelpām.

▪ Ja regulāri nepērk visādus krāmus (tikai tāpēc, ka atlaide! kā nu nepirksi par tik mazām naudiņām! u. tml. aizbildinājumi), par šo naudu var iegādāties patiešām kvalitatīvu apģērbu.

▪ Jo retāk iepērkas un mazāk pērk, jo mazāk atkritumu (arī maisiņu un iesaiņojamā materiāla).

▪ Jo mazāk mantu, jo mazākas bailes par zaudējumu, gadījumā, ja nu sākas plūdi, ielaužas zagļi vai uzbrūk citas likstas. Jo mazāk pieder, jo mazāk ir ko zaudēt.

▪ Baudot mazāk, bet kvalitatīvākus ēdienus un dzērienus, attīstās garšas sajūtas, piemēram, no sirds izbaudītas viena divas tasītes ļoti labas kafijas sagādā lielāku prieku nekā trīs četras porcijas ātro ieskrietuvju kafijas, izdzertas no kartona glāzītes. Ja diendienā ātri kaut ko iedzer un aprij, garšas sajūtas notrulinās un pazūd prasme priecāties.