foto: Shutterstock
Āzijas zivju mērce. Kas tā tāda?
Zivju mērce ir viena no visvecākajām garšvielu mērcēm pasaulē, un Dienvidaustrumāzijas tautu virtuve bez tās nav iedomājama.
Garšīgi
2018. gada 12. maijs, 10:00

Āzijas zivju mērce. Kas tā tāda?

"100 Labi Padomi"

Šī mērce eiropiešu gaumei iesākumā var šķist ļoti neparasta un pirmajā mirklī varbūt pat nepieņemama, toties, pagaršojot to otro un trešo reizi, parasti mostas simpātijas, kas dažkārt izvēršas pat lielā aizrautībā.

Zivju mērce ir viena no visvecākajām garšvielu mērcēm pasaulē, un Dienvidaustrumāzijas tautu virtuve bez tās nav iedomājama, daudzviet, īpaši Taizemē, to izmanto sāls vietā. Brūnganajam, caurspīdīgajam šķidrumam piemīt ļoti specifisks aromāts (eiropiešiem bieži vien tas ir lielākais klupšanas akmens), taču, ja zivju mērci pievieno vai sasaista ar citiem produktiem, šis aromāts it kā pazūd, bet paliek brīnišķīgā garša. Mērce ir ļoti sāļa, tāpēc atsevišķi sāls nav nepieciešams. Zivju mērce pastiprina un izceļ ēdiena garšu, bet pati kļūst tikpat kā nemanāma.

foto: Shutterstock

Ņem vērā!

▪ Zivju mērci gatavo no anšovu vai sardīņu, vai citu tamlīdzīgu zivtiņu ekstrakta, cukura, ūdens un sāls. Reizēm pievieno arī garneles un austeres. Zivju mērces mēdz būt dažāda stipruma, un tas uz pudelītēm lielākoties ir norādīts procentos. Iesācējam vēlams sākt ar maigāku mērci, lai pierastu un pirmajās reizēs nepārsālītu ēdienu.

▪ Jo gaišāka mērce, jo tā ir vērtīgāka. Zivju mērci var lietot gan aukstu, gan siltu, turklāt tā kalpo par bāzi neskaitāmām citām mērcēm. Pēc atvēršanas pudelīti uzglabā tumšā vēsā vietā, un mērce nezaudē savas īpašības gandrīz gadu. Mērces ar lielu sāls saturu var uzglabāt arī ārpus ledusskapja.

Kur izmantot?

Gaļas salātos
3 ēdk. zivju mērces samaisa ar 3 ēdk. citrona sulas, 1 ēdk. cukura, 3 sakapātām ķiploka daiviņām, ½ sakapāta čili pipara un 2 sagrieztiem sīpoliem. Pannā apcep liellopa fileju, sagriež tievās strēmelītēs un samaisa ar pārējiem produktiem. Jo ilgāk salāti ievelkas, jo garšīgāki tie kļūst.

Gaļas marinēšanai
300 g vistas filejas sagriež plānās šķēlītēs un vismaz uz stundu iemērc marinādē, ko gatavo no 1 ēdk. šķidra medus, 2 ēdk. zivju mērces, 1 ēdk. eļļas, 1 tējk. maltas kurkumas, 1 tējk. malta koriandra un naža gala malta čili. Pēc tam gaļu uzdur uz iesmiņiem un izcep.


Gurķu un citu dārzeņu marinēšanai
1 gurķi sagriež šķēlītēs, samaisa ar 1 sakapātu sīpolu, 1 sakapātu mazu čili pāksti un 1 ēdk. koriandra lapiņu. Katliņā sakarsē 80 ml ūdens, 60 ml maiga etiķa, 80 g cukura un 1 ēdk. zivju mērces. Dažas minūtes pavāra, lai cukurs izkūst, pārlej gurķiem un atdzesē.