foto: Shutterstock
Spicais jeb koniskais kāposts - kas tas ir, un kuros ēdienos iederas?
No koniskajiem kāpostiem var gatavot garšīgas zupas un sautējumus; tie labi sader ar citiem kāpostiem, un rezultātā veidojas bagātīgāka garša un aromāts.
Garšīgi
2018. gada 27. aprīlis, 08:23

Spicais jeb koniskais kāposts - kas tas ir, un kuros ēdienos iederas?

"100 Labi Padomi"

Koniskais kāposts ir radniecīgs baltajam galviņkāpostam, tikai ar maigākām lapām, kuru toņi atkarībā no šķirnes variē no dzeltenīgi zaļa līdz pat zilganzaļam. Latviešu valodā nosaukums šim garšīgajam kāpostam nav visai veiksmīgs, tas pielāgots kāpostgalviņas izskatam, kas pēc formas līdzinās konusam, bet citās valodās to sauc par spico kāpostu, arī vasaras kāpostu, filderkāpostu, salātkāpostu.

Lapas tam nav tik cietas un blīvi sakļāvušās ap kacenu kā parastajiem kāpostiem, bet garša ir maigāka un izsmalcinātāka.

Ņem vērā!

▪ Tā kā koniskā kāposta lapām ir trauslāka struktūra, gatavošanas laiks ir īsāks nekā baltajam un zilajam kāpostam. Šis ir visjutīgākais no kāpostiem – tam nepatīk nedz ilga uzglabāšana, nedz ilga vārīšana.

▪ Kāpostu, ievīstītu mitrā dvielī, var uzglabāt ledusskapī vairākas dienas. Dzeltenīgas lapas liecina, ka uzglabāts pārāk ilgi.

▪ Konisko kāpostu ēdienus labāk apēst uzreiz, jo uzsildīti atšķirībā no citu kāpostu ēdieniem tie vairs nav tik aromātiski un garšīgi.

▪ Pildītas koniskā kāposta lapas sutina 25–45 minūtes, tvaicē 20–40 minūtes. Sasmalcinātas lapas vāra/sautē/cep pannā 5–7 minūtes, tvaicē 5–10 minūtes. Jaunas maigas lapas, ko izmanto pildīšanai, neblanšē.

Kuros ēdienos iederas koniskais kāposts

▪ Agro šķirņu kāposti ir maigāki, tie noder tīteņiem un salātiem – salātos ļoti labi garšo ar āboliem, rozīnēm, mārrutkiem un skābo krējumu.

▪ Var pagatavot garšīgas zupas un sautējumus; tie labi sader ar citiem kāpostiem, un rezultātā veidojas bagātīgāka garša un aromāts.

▪ Piemērots cepšanai – to var pasniegt kopā ar vistas fileju, var sacept pannā kopā ar malto gaļu. Arī sacepumos tas labi sader ar malto gaļu; kartupeļu vietā var izmēģināt platās nūdeles.

▪ Garšīgs veģetārais variants – konisko kāpostu aptuveni 15 minūtes pasautē kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem un saldo krējumu. Sader arī ar sēnēm krējuma mērcē

▪ Labi sader arī ar jūras produktiem, ar garnelēm un ķiplokiem, ko papildina ar čili eļļu un sezama sēkliņām.

Koniskie kāposti sviesta un olu mērcē

Piedevās labi garšo vārīti kartupeļi, it sevišķi jaunie.

4 personām
25 minūtes pagatavošanai

2 nelieli koniskie kāposti (ap 500 g)
300 ml dārzeņu buljona
8 ēdk. sviesta
½ tējk. cukura
rīvēts muskatrieksts

Mērcei:
250 g sviesta
6 ēdk. rīvmaizes
2 ēdk. sakapātu maurlociņu
2 sakapātas vārītas olas
sāls

1. Kāpostus notīri un sagriez četrās daļās.

2. Dziļā, lielā pannā izkausē sviestu un cukuru, pielej buljonu, uzvāri un turpini vārīt apmēram 5 minūtes.

3. Ieliec kāpostus, uzliec vāku un sutini 5–7 minūtes. Vienu reizi apgrozi. Pārkaisi muskatriekstu.

4. Gatavo mērci: katliņā uzvāri sviestu, pieber drusku sāls, ieber rīvmaizi un maisot apcep. Iemaisi olas un lociņus.

5. Liec kāpostus uz šķīvja un papildini ar mērci.