5 interesantas uzkodas, ko pagatavot no cīsiņiem
Nav noslēpums, ka viena no ātrāk pagatavojamajām un iemīļotākajām uzkodām, kas garšo kā lieliem, tā maziem, ir cīsiņi.
Garšīgi
2016. gada 25. marts, 09:05

5 interesantas uzkodas, ko pagatavot no cīsiņiem

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka viena no ātrāk pagatavojamajām un iemīļotākajām uzkodām, kas garšo kā lieliem, tā maziem, ir cīsiņi. Vārīti vai cepti, kā piedeva pamatēdienam vai kā neliels našķis izsalkuma remdēšanai - katram ir savs iecienītākais veids, kā tos baudīt. Lūk, piecas vienkāršas receptes, kā vēl iespējams pagatavot cīsiņus.

Cīsiņu bruņurupuči (4 porcijas)

Sastāvdaļas:

-    4 jau iepriekš sagatavotas maltās gaļas kotletes (jēlas);

-    12 cīsiņi;

-    4 šķēles auksti kūpināta bekona;

-    8 krustnagliņas;

-    servēšanai: 4 salātlapas.

Pagatavošana:

Uzliec jau iepriekš pagatavotās jēlās kotletes uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru. Katra bruņurupuča pagatavošanai sagriez 2 cīsiņus gareniski uz pusēm un vienā galā izdari 3 iegriezumus (tie būs bruņurupuča pirksti), iespraud kotletē 2 cīsiņu pusītes ar pirkstiem uz ārpusi kā priekškājas un 2 – kā pakaļkājas. Lai izveidotu galvu, nogriez 3/4 cīsiņa un tā galā izdari iegriezumu – tā būs bruņurupuča mute. Lai izveidotu bruņurupuča acis, cīsiņā iespraud 2 krustnagliņas un iespied cīsiņu kotletē. Lai galva turētos uz augšu, paliec zem tās nelielu cīsiņa gabaliņu. No mazās cīsiņa ceturtdaļas izveido bruņurupuča asti. Tāpat izveido arī pārējos bruņurupučus. Sagriez katru bekona šķēli gareniski uz pusēm un vēlreiz uz pusēm, lai sanāktu 4 gareniskas šauras šķēles. Izvieto 2 šķēles pāri kotletei vienā virzienā un 2 – otrā virzienā, lai izveidotos rūtiņas. Cep 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī 15 minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņi ir pilnībā izcepušies un bekons ir kļuvis brūngans. Kad maltīti servē, bruņurupuci uzmanīgi uzcel uz salātlapas.

Dubultpīrāgs (8 porcijas)

Sastāvdaļas:

-    400 g saldētas kārtainās mīklas plāksnes;

-    16 cīsiņi;

-    8 šķēles siera;

-    1-2 tējkarotes paprikas pulvera.

Pagatavošana:

Ledusskapī atkausē kārtainās mīklas plāksnes, pēc tam tās izņem un izliec pa vienai uz galda. Sagriez plāksni uz pusēm, izstiep nedaudz garenāku. Uz plāksnes uzliec siera šķēli un tai virsū 2 cīsiņus, atstājot starp cīsiņiem nelielu atstarpi. Apgriez mīklu un sieru tā, lai tie būtu cīsiņa garumā. Uzber nedaudz paprikas pulvera. Pārcel mīklu kopā ar sieru pāri vienam cīsiņam un no otras puses – pāri otram tā, lai griezuma vieta paliek pīrāga apakšā. Uzliec uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru, un tādā pašā veidā sagatavo pārējos pīrāgus. Apzied ar sakultu olu un cep 220 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī 10 minūtes vai līdz brīdim, kad pīrāgi ir zeltaini brūni.

Cīsiņu iesmiņi medus-sinepju marinādē (6 porcijas)

Sastāvdaļas:

-    18 cīsiņi;

-    Puse sarkanās paprikas;

-    1 ēdamkarote šķidra medus (marinādei);

-    2 ēdamkarotes maigo vai stipro sinepju (marinādei).

Pagatavošana:

Samaisi marinādes sastāvdaļas. Sagriez papriku uz pusēm un pēc tam – mazos trīsstūrīšos. Iegriez cīsiņu galus četrās daļās un uz katra iesma uzdur 3 cīsiņus pamīšus ar paprikas trīsstūrīšiem. Uzliec uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru. Apsmērē ar marinādi un cep 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņu gali ir pilnībā izcepušies un kļuvuši brūngani. Pasniedz kopā ar atlikušo marinādi.

Sinepju un bekona cīsiņi (12 porcijas)

Sastāvdaļas:

-    12 parastie cīsiņi vai cīsiņi ar sieru;

-    4 tējkarotes stipro vai maigo sinepju;

-    4 šķēles auksti kūpināta bekona;

-    12 zobu bakstāmie kociņi nostiprināšanai;

-    12 marinēti mini gurķīši.

Pagatavošana:

Iegriez cīsiņu galus četrās 1 centimetra daļās. Izklāj uz galda bekona šķēles, apsmērē ar sinepēm un sagriez trīs daļās. Aptin ap katru cīsiņu trešdaļu bekona šķēles ar griezuma vietu uz leju un uzliec uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru. Pa vidu izdur zobu bakstāmo kociņu un cep 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņi ir pilnībā izcepušies un bekons ir kļuvis brūngans. Pēc tam uz zobu bakstāmā kociņa uzdur arī marinētu gurķi. Baudi siltu.

Kēksu pannā cepti pīrāgi ar cīsiņiem jeb cīsiņu rozītes

Sastāvdaļas:

-    8 cīsiņi (mazie);    

-    400 g saldētas kārtainās mīklas plāksnes;

-    8 siera šķēles (apm. 20 g);    

-    8-10 ēdamkarotes kečupa;    

-    3-4 tējkarotes raudenes.

Pagatavošana:

Sagriež ledusskapī atkausētu mīklu 8 kvadrātos, katru ieklāj kēksu formiņā. Katrā formiņā mīklā ieliek 1 līdz 2 ēdamkarotes kečupa, pa virsu uzber aptuveni pus tējkaroti kaltētas raudenes. Sagriež vienu cīsiņa galu četrās 1 centimetra daļās, ieliek formiņā ar sagriezto galu uz augšu. Sagriež uz pusēm siera šķēlītes un aptin ap cīsiņu. Cep 200 grādos aptuveni 10 līdz 15 minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņa sagrieztais gals ir izcepies un mīkla ir zeltaini brūna. Ēd siltus.

Ļaujieties eksperimentiem - un lai labi garšo!

Informācija: Rīgas Miesnieks


Karlīna Timofejeva/Publicitātes foto