Kāpostlapas un propoliss – līdzekļi, kas palīdzēs kucītei atlabt no mastīta
Bišu propoliss un dabiskie cilmes šūnu stimulatori var palīdzēt izārstēt mastītu.
Mūsu mīluļi
2016. gada 2. aprīlis, 09:02

Kāpostlapas un propoliss – līdzekļi, kas palīdzēs kucītei atlabt no mastīta

Jauns.lv

Ja sunim ir mastīts – piena dziedzeru iekaisums –, var rasties abscess un pat gangrēna. Tomēr nevajadzētu pārlieku satraukties, ir pietiekami daudz līdzekļu, ko var izmantot, lai palīdzētu kucītei atlabt. Tos visus var izmantot kopā ar sistēmiskajām antibiotikām.

Propoliss

Tā ir lipīga viela, ko bites izstrādā no augu sveķiem, dabīgs antibakteriāls un pretiekaisuma līdzeklis, ko mastīta gadījumā var izmantot gan ārīgi uz iekaisušā piena dziedzera, gan iekšķīgi. Propoliss kā dabīgs ārstniecības līdzeklis medicīnā tiek izmantots jau kopš seniem laikiem: grieķi to lietoja abscesa ārstēšanai, asīrieši ar to dziedināja ievainojumus, savukārt ēģiptieši izmantoja propolisu mumificēšanas procesā.

Kādā pētījumā ar dzīvniekiem propoliss, ja to lietoja ārīgi, labāk nekā deksametazons palīdzēja atjaunot un dziedināt dažādas brūces.

Dabas produktu veikalos un internetā ir pieejams plašs propolisa krēmu un tablešu klāsts.

Ārstnieciskie augi

Boswellia serrata ir iedarbīgs augs ar pretiekaisuma efektu, un to var izmantot, lai nomierinātu iekaisušus un sāpošus piena dziedzerus. Noder arī kurkuma, jo tā satur pretiekaisuma vielas kurkuminoīdus.

Camrosa ziede

Šī ziede ir paredzēta dzīvniekiem, un to var izmantot dažādos gadījumos, tā brīnišķīgi noder iekaisušas un sasprēgājušas ādas dziedēšanai. Ziede satur vairākas stearīnskābes, vaskainas dabiskās piesātinātās taukskābes (kausētus taukus), nātrija sāļus un no naftas iegūtas ogļūdeņraža molekulas, kas, pārstrādātas eļļā, veido ūdensizturīgu barjeru, kura veicina dabisku dzīšanas procesu.

Uzklājiet ziedi divas reizes dienā uz iekaisušās ādas.

Dabiskie cilmes šūnu stimulētāji

Mastīta ārstēšanai suņiem var izmantot uztura bagātinātājs ar cilmes šūnu stimulētājiem, jo tie paātrina dzīšanas procesu. Ir bijuši gadījumi, kad ar tiem bez ķirurģiskas iejaukšanās izdevies izārstēt mastītu ar gangrēnas pazīmēm.

Mastīts, kā jebkura slimība, rodas vietās, kur audos vai orgānos uzkrājas mirušas vai bojātas šūnas. Ja bojātās šūnas tiek aizstātas ar veselām, slimību var novērst.

Kad šūnas ir bojātas, tās izstrādā granulocītu koloniju stimulējošo faktoru, kas migrē uz kaulu smadzenēm, kur tās stimulē pieaugušo cilmes šūnu replicēšanos un nepieciešamo veselo šūnu kopiju veidošanos. Jaunās cilmes šūnas tad līdz ar asinsriti pārvietojas uz bojātās šūnas vietu. Sasniegt šo vietu veselajai šūnai palīdz dažādas molekulas, ko izstrādā bojātā šūna, lai piesaistītu cilmes šūnas un dziedinātu bojātos audus.

Šī dabiskā pašdziedināšanas sistēma darbojas nepārtraukti, jo šūnas organismā dzīvo tikai dažas dienas vai gadus un tad tās ir jāaizvieto. Turklāt šūnas bojā arī slimības, brīvie radikāļi, indīgais piesārņojums dabā, nepilnvērtīgs uzturs un stress.

Dr. Gite Jensens un Kristians Drapū, divi pētnieki no Monreālas, Kvebekas, Kanādas, 2000.–2001. gadā atklāja šīs sistēmas fizioloģiju. Vairākus gadus viņi bija darbojušies ar zilajām aļģēm Aphanizomenon flos aquae (AFA; latīniski šis nosaukums nozīmē ‘neredzamais dzīvais ūdens zieds’), ko Ziemeļamerikā un Eiropā jau vairāk nekā trīs gadu desmitus lieto pārtikā kā ļoti vērtīgu produktu. Tās satur L-selektīnu ligandu, kas reģistrēts ar nosaukumu Mobilin ™ un darbojas tieši tāpat kā granulocītu koloniju stimulējošais faktors.

Pētnieki atklāja, ka AFA stimulē pieaugušo cilmes šūnu vairošanos kaulu smadzenēs un jauno šūnu nonākšanu asinsritē, vienlaikus atstājot dzīvās māsas šūnas in situ jeb savā vietā, lai kaulu smadzenēs nesamazinātos pieaugušo cilmes šūnu skaits.

Lietojot uzturā produktus, ko sauc par dabiskajiem cilmes šūnu stimulētājiem, tiek stimulēta miljoniem pieaugušu cilmes šūnu vairošanās, kas var tālāk darboties organismā un dziedināt bojātos orgānus vai audus.

Dabiskos cilmes šūnu stimulētājus piedāvā, piemēram, StemPets (www.stemtech.com).

Fakti par mastītu

Mastīts ir piena dziedzeru iekaisums un infekcija, kas diezgan bieži rodas kucītēm, kuras baro mazuļus. Slimībai var būt dažādas smaguma pakāpes, tomēr parasti iekaisušie piena dziedzeri un pupiņi ir pietūkuši, apsārtuši un karsti, piens ir bezkrāsains – tas var būt iesārts, ja tajā ir daudz eritrocītu, bet nopietnas infekcijas gadījumā pienā var būt arī strutas.

Pati kucīte parasti jūtas labi, tomēr, ja infekcija ir nonākusi asinsritē, tā var izplatīties visā organismā, suns kļūst letarģisks un zaudē apetīti. Var būt arī paaugstināta temperatūra. Šādos gadījumos var būt nepieciešama suņa hospitalizācija, intravenoza antibiotiku ievadīšana un šķidruma terapija.

Dažkārt inficētais piena dziedzeris kļūst nekrotisks, un sākas gangrēna. Tādā gadījumā piena dziedzeri var kļūt tumšāki vai melni. Lielākā daļa veterinārārstu šādā gadījumā izvēlēsies veikt ķirurģisku operāciju pilnā narkozē, lai izņemtu bojātos audus, tomēr redzēti fantastiski gadījumi, kad arī šādā stadijā ar dabiskiem cilmes šūnu stimulētājiem iespējams panākt izveseļošanos.

Kas to izraisa?

Suņa zarnu traktā un uz ādas dzīvo dažādas baktērijas, piemēram, Escherichia coli, streptokoki un stafilokoki, un tie arī parasti izraisa suņu mastītu. Šīs baktērijas var iekļūt piena dziedzerī caur dziedzera ādu (īpaši tad, ja tajā ir plaisas) vai ar asinsriti.

Arī kucēni ar saviem nadziņiem var savainot un saskrāpēt kucītes piena dziedzerus, tā radot iespēju, ka tajos var nonākt baktērijas, tādēļ svarīgi kucēniem laikus apgriezt nagus.

Ja kucītei jau vienu reizi ir bijis mastīts, pastāv ļoti liela iespēja, ka tas atkārtosies.

Kā to diagnosticēt?

Mastītu parasti nosaka, vērojot klīniskās pazīmes un simptomus. Ir jānodod analīzei piena paraugs (tiek veikts uzsējums, lai noteiktu, kuras baktērijas izraisījušas infekciju, to jutīgums un citoloģiskie izmeklējumi). Ja kucīte ir slima, jāveic pilna asinsanalīze, lai izslēgtu nieru, aknu slimības vai diabētu.

Jāpārbauda arī, vai kucītei nav pazemināts kalcija un cukura līmenis asinīs. Lai noteiktu, vai piena dziedzerī nav izveidojies abscess, jāveic ultrasonogrāfija.

Kā tradicionāli ārstē mastītu?

Antibiotikas. Plaša spektra antibiotikas, piemēram, amoksicilīnu un klavulānskābi (Synolox) var sākt lietot, pirms vēl saņemti baktēriju uzsējuma rezultāti un rezultāti par to jutību pret dažādām antibiotikām. Ja izrādās, ka baktērijas ir jutīgas pret kādu citu antibiotiku, jālieto citas.

Ķirurģiska operācija. Ja skartajos piena dziedzeros veidojas abscess vai sākas gangrēna, var būt nepieciešams izņemt bojātos audus un nodrošināt inficēto audu drenāžu.

Mājas līdzekļi

Lūk, daži vienkārši pasākumi, ko var veikt mājās, lai paātrinātu suņa  atveseļošanos un pasargātu kucēnus no veselības problēmām.

1. Pārbaudiet, vai grozs, kurā guļ kucēni un kuce, vienmēr ir tīrs un sakopts. Vislabākais materiāls tā izklāšanai ir veci laikraksti. Tie bieži jāmaina.

2. Ja kucēni izvairās zīst no slimajiem pupiem, no tiem divas reizes dienā jāatslauc piens.

3. Mērcējiet slimos piena dziedzerus siltā ūdenī vai izmantojiet siltuma kompresi, kas samazinās sāpes. Regulāri notīriet piena dziedzerus.

4. Ārkārtīgi efektīvs līdzeklis ir novārītas kāpostu lapas. Piesieniet tās ar saiti un atstājiet uz divām stundām. Šādi iespējams samazināt tūsku un iekaisumu.

5. Nav nepieciešamības nošķirt kucēnus, ja vien kucei nav sistēmiskas infekcijas vai piena dziedzeri kļuvuši nekrotiski (audi ir atmiruši). Tomēr, ja kucēni tiek nošķirti no mātes, tie obligāti jābaro no pudelītes.

Pols Bolands*, žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: Shutterstock

Tēmas