Kaķu gripa. Kas tā par slimību, un kā to ārstēt?
Kaķēni piedzīvo daudz stresa, it īpaši tie, kuri atrodas patversmēs, kur, visdrīzāk, ir arī citi kaķi, kas pārnēsā šo vīrusu.
Mūsu mīluļi
2016. gada 8. aprīlis, 08:02

Kaķu gripa. Kas tā par slimību, un kā to ārstēt?

Jauns.lv

Veterinārārsts Pols Bolands iesaka efektīvākos dabas līdzekļus kaķu ārstēšanai no gripas. Arī kaķi mēdz saķert to, ko mēs, cilvēki, saucam par saaukstēšanos, – dzīvnieks šķauda, viņam tek deguns, no acīm nāk izdalījumi. Vienīgi šo saslimšanu sauc citādi – par kaķu gripu.

Kaķu gripa ir augšējo elpceļu infekcija, ko parasti izraisa divi vīrusi – kaķu herpes vīruss (KHV) un kaķu kalicivīruss (KKV). Lēš, ka 90% patversmes kaķu var būt inficēti ar KHV, bet, tā kā vīrusam ir fosfolipīdu membrāna, to var iznīcināt, ja izmanto dezinfekcijas līdzekļus, kas novērš tā vairošanos.

KHV infekcija kaķa organismā paliek uz mūžu, bet nav teikts, ka dzīvnieks noteikti kļūst par vīrusa pārnēsātāju (t. i., varēs aplipināt citus kaķus). Daži dzīvnieki ir vīrusa nēsātāji, kam vīruss nepāriet akūtā slimības formā, jo tas var saglabāties organismā neaktīvs. Tomēr kaķis var saslimt ar šo vīrusu, ja piedzīvo stresu, un var kļūt par tā izplatītāju apkārtējā vidē.

Kaķēni piedzīvo daudz stresa, it īpaši tie, kuri atrodas patversmēs, kur, visdrīzāk, ir arī citi kaķi, kas pārnēsā šo vīrusu.

Pastāv arī bakteriālais rinīts, ko izraisa KHV infekcija, kas var radīt hroniskus deguna eju bojājumus un tādējādi sagraut imūnsistēmas aizsardzības mehānismus. Tad kaķis kļūst uzņēmīgs pret jebkādām ieelpotām baktērijām, un viņam izveidojas šāds iesnains deguns.

KKV ir neliela izmēra vīruss, kas ātri vairojas mutē. Tas nozīmē, ka ir daudz KKV celmu. Atšķirība no KHV, šo vīrusu var likvidēt, tomēr inficēts kaķis to turpinās pārnēsāt un izplatīt vidē.

KKV kaķēniem var izraisīt poliartrītu.

Abi vīrusi izplatās šādi.

•    Tiešā kontaktā – ar gaisa pilieniem (piemēram, šķaudot,) un nonākot kontaktā ar izdalījumiem.

•    Netiešā kontaktā – ja tiek izmantots kāds inficēts priekšmets, piemēram, endotraheālās intubācijas piederumi, ko izmanto vispārējās anestēzijas laikā, vai aerosols, ko izmanto balsenes atslābināšanai pirms endotraheālās intubācijas.

•    Inficēti kaķi, kas paaugstināta stresa ietekmē izplata vīrusu vidē.

Pazīmes un simptomi

Visizplatītākā klīniskā kaķu gripas pazīme ir šķaudīšana un izdalījumi no deguna un acīm. Šķaudīšana ir spazmveidīga. Izdalījumi no deguna un acīm parasti ir bezkrāsaini, bet, ja pievienojusies bakteriāla infekcija, tie kļūst dzeltenīgi vai zaļi. Dažiem kaķiem var sākties klepus, pastiprināta rīšana (ja izdalījumi no deguna nonāk mutē vai rīklē), kaķis var kļūt apātisks un letarģisks, atteikties no ierastās barības, un var arī paaugstināties temperatūra un izvirzīties uz āru trešais acs plakstiņš, kas atrodas acs iekšējā kaktiņā.

Dabiskas ārstniecības metodes

Ar gripu slimojošam kaķim ir nepieciešama īpaša aprūpe. Laiku pa laikam tam ar siltā ūdenī samērcētu vates spilventiņu jānotīra izdalījumi no deguna un acīm. Lai rosinātu kaķēnu ēst vairāk, var mēģināt mitro barību nedaudz uzsildīt. Tāpat jāparūpējas, lai kaķa dzeramais ūdens vienmēr ir svaigs. Svarīgi arī veltīt kaķim pietiekami daudz uzmanības, jo tas samazina stresa līmeni.

Veiksmīgi samazināt gripas simptomus var ar dabas līdzekļiem.

Homeopātija

Gelsemium (dzeltenais jasmīns) palīdz nomierināt un attīrīt apsārtušas, asarojošas acis un samazina izdalījumus no deguna. Tas mazinās arī šķaudīšanu un paātrinās izveseļošanos no kaķu gripas. Novērš trīcēšanu un drebuļus, palīdz sāpošiem un nogurušiem muskuļiem.

Ieteicamā deva:

30c trīs vai četras reizes dienā, līdz simptomi uzlabojas.

Pulsatilla var palīdzēt samazināt acu iekaisumu, atvieglot locītavu sāpes KKV izraisīta poliartrīta gadījumā un apturēt izdalījumu veidošanos degunā un acīs.

Ieteicamā deva: 200c trīs reizes dienā.

Bišu propoliss

Šai lipīgajai vielai, ko bites ražo no augu sveķiem, ir plaša bioloģiskā iedarbība, ieskaitot antibakteriālas, pretvīrusu, pretiekaisuma un pretvēža īpašības. Tas nozīmē, ka to var izmantot vīrusu, baktēriju un sēnīšu infekciju ārstēšanai, lai nomierinātu ādu, dziedētu čūlas un uzlabotu vispārējo imūnreakciju. Pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka ārīgi lietots propoliss var palīdzēt paātrināt brūču audu atjaunošanos un dzīšanu.

Propoliss sastāv no 50–70% sveķu, 30–50% vaska, 5–10% ziedputekšņu un 10% ēterisko eļļu. Tajā ir apmēram 500 reižu vairāk bioflavonoīdu nekā apelsīnos. Uzskata, ka tieši bioflavonoīdi nodrošina dziedniecisko iedarbību. Ja dosiet kaķim propolisu, gripu izdosies izārstēt ātrāk.

Ieteicamā deva: 1 piliens divas līdz trīs reizes dienā kopā ar barību.

Ārstniecības augi

Ehinācija (Echinacea angustifolia vai E.purpurea). Šo labi pazīstamo līdzekli pret saaukstēšanos un gripu var lietot arī kaķu gripas ārstēšanai. Terapijai būtu jāizmanto Echinacea sakne, jo tā satur daudz alkilamīdu, auga aktīvo sastāvdaļu, kas stimulē imunitāti, leikocītus, it īpaši dabiskās galētājšūnas, kam ir liela nozīme cīņā ar vīrusa inficētajām šūnām.

Ehinācijas alkilamīdi iedarbojas uz kanabinoīdu receptoriem smadzenēs, it īpaši CB2 receptoriem. Turklāt tie neaktivizē imūnsistēmu, ja tobrīd nav imunoloģiska apdraudējuma, tādēļ šī ārstniecības auga lietošana nepārslogo imūnsistēmu, kā daži apgalvo.

Ieteicamā deva:

kaltēts augs 25–300 mg/kg trīs reizes dienā; tinktūra (parasti 40–70% etanola) 0,5 ml trīs reizes dienā.

Sibīrijas žeņšeņs (Eleutherococcus senticosus Acanthopanax senticosus). Šis adaptogēnais augs ir spēcīgs imūnmodulators. Ieteicams lietot auga saknes ekstraktu, jo sakne satur galvenās aktīvās molekulas: eleuterozīdus un triterpenoīdu saponīnus, kā arī glikānus. Sibīrijas žeņšeņs paaugstina organisma aizsargspējas pret ārējiem stresa faktoriem un kaitīgām ķīmiskām vielām.

Ieteicamā deva:

kaltēts augs 25–400 mg/kg trīs reizes dienā; tinktūra (parasti 25–35% etanola) 0,5 ml trīs reizes dienā.

Androgrape (Andrographis paniculata). Kaltētas andrograpes virszemes daļas ārstniecībā tiek lietotas, pateicoties to pretiekaisuma un antipirētiskajām (pretdrudža) īpašībām. Šis augs arī stimulē imūnsistēmu un aizsargā aknas.

Ieteicamā deva: kaltēts augs 25–300 mg/kg trīs reizes dienā; tinktūra 0,5 ml trīs reizes dienā

Pols Bolands*, žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: Shutterstock


* Pols Bolands ir Lielbritānijas Karaliskās veterinārās ķirurģijas koledžas biedrs, darbojas veterinārajā ķirurģijā jau 21 gadu. Kombinējot ārstniecības augus, pārtikas piedevas, akupunktūru un pavisam nesen – cilmes šūnu stimulantus –, lielāko daļu savu pacientu viņš spēj ārstēt ar dabiskiem līdzekļiem.