Uzšuj pats: soma dārznieka mazajiem instrumentiem
Lai uzšūtu šādu somu, tev vajadzēs: biezu kokvilnas audumu, diegu, adatu, saspraužamās adatas, mērlenti.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 28. aprīlis, 14:21

Uzšuj pats: soma dārznieka mazajiem instrumentiem

Jauns.lv

Dārza darbos – stādot un sējot, rušinot un ravējot – noteikti vieglāk būs, ja savus mazos dārznieka instrumentus, piemēram, sēklas, stiķīšus, marķierus turēsi vienkopus. Šim nolūkam ierosinu pagatavot viegli pašujamu auduma somu ar daudzām kabatām. Māca māksliniece Signe Folka.

Dari tā:

1. No auduma piegriez somas detaļas – divas pamatdetaļas: 41 x 37 cm lielus taisnstūrus priekšpusei un aizmugurējai daļai. Kabatām piegriez trīs 22 x 37 cm lielas detaļas kabatām un četras 5,5 x 80 cm garas lentes rokturu pašūšanai. Pamatdetaļas un kabatu detaļas apšuj ar zigzaga vīli, lai neirst. Augšējo malu visām detaļām noloki uz kreiso pusi un nošuj vīli.

2. Vienu kabatas detaļu uzliec uz priekšējās somas detaļas vidusdaļā un sānos gar malām piediedz. Nošuj kabatas detaļu gar apakšējo malu, tā savienojot kabatu ar somas priekšējo daļu.

3. Otru kabatas detaļu liec pāri iepriekšējai kabatai, savienojot kabatas detaļu ar pamata detaļu. Gar sānu malām un apakšējo malu kabatu piediedz pie pamata detaļas. Sadali piediegtās kabatas detaļas trīs daļās un pa virsu nošuj ar vīlēm, tā izveidojot sešas kabatas divos līmeņos. Somas aizmugurējai detaļai kabatas detaļu piediedz pamatdetaļas apakšējā daļā, tur pēc abu pamatdetaļu savienošanas kopā būs viena liela kabata.

4. No četrām rokturiem paredzētajām lentēm sašuj divus rokturus. Vispirms ar kreisajām pusēm saliec kopā divas lentes, nošuj gar malu. Sašūto detaļu atloki uz labo pusi un, abas sānu malas nolokot uz kreiso pusi vienu centimetru, sadiedz kopā. Tad visapkārt ar mašīnu nošuj.

5. Roktura detaļas piediedz pamatdetaļu augšmalā un ar mašīnu piešuj.

6. Sašūtās somas pamatdetaļas saliec ar labajām pusēm kopā un gar malām un apakšējo daļu nošuj vīli, tā sašujot kopā gan kabatas, gan pamatdetaļas.


Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: Aigars Hibneris, Signe Folka