foto: Shutterstock
Ko darīt, ja sastapta čūska? 3 vērtīgi padomi
Odze ir vienīgā Latvijas indīgā čūska.
Viena Vide Visiem
2017. gada 12. augusts, 10:15

Ko darīt, ja sastapta čūska? 3 vērtīgi padomi

Kas Jauns Avīze

Dodoties sēnēs, ogās vai pat savā dārzā var sastapties ar čūsku. Kā šādā gadījumā rīkoties?

Latvijā mīt tikai trīs sugu čūskas – zalktis, odze un ļoti reti sastopamā gludenā čūska, atgādina Riga.lv. Nezināšanas dēļ par čūsku noturētā glodene ir bezkāju ķirzaka. Vienīgais indīgais rāpulis mūsu dabā ir odze, kas tomēr nav tik bīstama kā daudzas dienvidzemju čūskas.

Kā atšķirt zalkti no odzes

Zalktis vairāk mīl mitras vietas, ūdeņu tuvumu, odze ir sauso vietu iemītniece. Zalktim uz galvas ir divi gaiši dzelteni vai oranži laukumiņi, tam ļoti patīk lapu vai komposta kaudzes, kur šī čūska iedēj olas – trūdošo augu izdalītais siltums ir ļoti piemērots olu inkubēšanai. Ja viss norit veiksmīgi, augustā izšķilsies mazie zalktēni.

foto: Shutterstock
Bezizejas situācijā zalktis var iekost, taču tas nav indīgs.

Odzēm uz muguras ir rombveida rakstu zīmējums, mēdz būt arī pilnīgi melnas odzes bez redzama raksta, retumis arī rūsganas. Pilsētas apstākļos odzēm tīk akmeņu kaudzes vai betona gabali, starp kuriem ir pietiekami daudz spraugu, kurās paslēpties. Abām šīm čūskām patīk arī gara zāle vai krūmāji un – pārtikas atkritumu kaudzes, kur nāk mieloties medījums – grauzēji.

Taisiet troksni

Ejot uz mežu, jāuzvelk zābaki. Tad ne tikai viegli varēs pārvarēt peļķes, bet arī kājas būs pasargātas no čūsku kodumiem, ja nejauši uzkāpsiet tai virsū. Parasti šādos gadījumos koduma vieta reti kad pārsniedz potītes augstumu.

Čūskas ar visu ķermeni labi jūt zemes vibrācijas, tādēļ laiku pa laikam der uzkāpt kādam zaram un to pārlauzt vai stiprāk piesist kāju pie zemes. Smagnējus gājējus rāpuļi pamana no liela attāluma un paši cenšas nozust.

Izvēloties atpūtas vietu, der aplūkot potenciālo celmu vai cini, vai to nav jau izvēlējusies čūska. Noteikti līdzi jāņem uzlādēts mobilais telefons.

Ievērojiet distanci

Sastopoties ar čūsku, der saglabāt vēsu prātu un ievērot distanci. Mūsu čūskas visbiežāk paliks nekustīgi saritinājušās, cerot, ka cilvēks aizies tālāk savu ceļu. Saprotot, ka būs slikti, tās ātri centīsies nozust. Nevajag tām ne sekot, ne kaitināt, ne censties uzņemt pašiņus jeb selfijus.

Nekādā gadījumā nedrīkst čūsku gūstīt un ņemt līdzi, likums aizliedz nebrīvē turēt Latvijas faunas pārstāvjus. Ja rāpulis atrasts kādā tam bīstamā vai nepiemērotā vietā, var ar slotu vai garu zaru pamudināt čūsku doties prom.

Ko darīt, ja čūska tomēr ir iekodusi? Zalktim ir daudz mazu zobiņu, odzei – divi garāki indes zobi. Šādos gadījumos noteikti jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.