foto: Instagram.com/aadanina
Kas ir veselīgais igauņu izgudrojums - kama milti
Kama milti ir gatavs produkts, kuru var arī izmantot, lai ātri pagatavotu maltīti. Tradicionāli tos lieto ar rūgušpienu, bet kama milti labi garšo kopā ar visiem skābpiena produktiem, piejaucot, piemēram, svaigas vai saldētas ogas.
Garšīgi
2017. gada 12. jūlijs, 08:13

Kas ir veselīgais igauņu izgudrojums - kama milti

"100 Labi Padomi"

Viens no veselīgiem un uzturvielām bagātiem produktiem ir igauņu izgudrojums kama milti. Tie sastāv no rupji maltiem un grauzdētiem kviešiem, miežiem, rudziem un zirņiem. Uztura speciālisti kama miltus bieži iesaka iekļaut ēdienkartē. Zinātāji pēc tiem vienmēr braukuši uz Igauniju, bet nu jau pāris gadus tie ir nopērkami arī Latvijā. Kāpēc kama milti ir tik vērtīgi, stāsta uztura speciāliste Inga Pūce.

Dabisks un vērtīgs uzturs

Mūsdienās produkti kļuvuši ļoti rafinēti un cilvēkiem hroniski trūkst šķiedrvielu, kas attīra organismu. Mēs esam naski uz ādas kopšanu, bet aizmirstam par gļotādu, kas ir maigāka un kuru var attīrīt, ēdot šķiedrvielām bagātus produktus – dārzeņus, graudus, pākšaugus. Un ar kama miltiem šķiedrvielas var saņemt koncentrētā veidā.

Lai uzņemtu tādu pašu šķiedrvielu daudzumu, cilvēkam būtu jāapēd sešas reizes vairāk dārzeņu. Arī klātpievienotie vērtīgie pākšaugi zirņi ir labs šķiedrvielu un olbaltumvielu avots.

A post shared by Aadanina (@aadanina) on

Apēdot 100 g kama miltus, cilvēks saņem gandrīz pusi no nepieciešamās minerālvielu devas dienā, bet B1 vitamīnu - vairāk nekā trešdaļu no dienā vajadzīgās normas. Savukārt fosfors, magnijs un dzelzs palīdz rūpēties par sirdsdarbību un kauliem.

Kama miltus lieliski var lietot jebkurā ēdienreizē - 25 g kama milti satur tikpat daudz kaloriju, cik viena maizes šķēle. Ja ir pieejams kāds skābpiena produkts, piemēram, kefīrs vai paniņas, tam pievieno vienu vai divas tējkarotes kama miltus un ir gatavs divām maizes šķēlēm līdzvērtīgs ēdiens, kas sniedz sāta sajūtu.

Viegli pagatavot

Kama milti ir gatavs produkts, kuru var arī izmantot, lai ātri pagatavotu maltīti. Arī darbā. Tradicionāli tos lieto ar rūgušpienu, bet kama milti labi garšo kopā ar visiem skābpiena produktiem, piejaucot, piemēram, svaigas vai saldētas ogas. Piemēram, samaisot kama miltus ar paniņām, iegūst maizes jogurtam līdzīgu ēdienu. Tāpat kama miltus var pievienot kotlešu masai, izmantot kā panējumu vai pievienot brokastu putrai.

Kama miltus novērtē arī cilvēki, kas cenšas samazināt svaru. Tos var izmantot dažādās receptēs, piemēram, ķirbju vai kabaču pankūkās.

Sniedz enerģiju un sāta sajūtu

Kama milti ir īpaši ieteicami cilvēkiem, kas nodarbojas ar sporta veidiem, piemēram, basketbolu, futbolu, tenisu, kas prasa noteiktu enerģijas daudzumu ilgākā laika posmā. Kāpēc? Sportisti ir vairāk tendēti uzņemt olbaltumvielas, kas sniedz muskuļiem nepieciešamās barības vielas. Lai iegūtu enerģiju, ilgtermiņā iesaka lietot produktus, kuriem ir zems glikēmiskais līmenis un pietiekoši augsts sāta faktors, piemēram, kā tas ir kama miltos.

A post shared by Egons Lacis (@egonslacis) on

Glikēmiskais indekss parāda, kā mainās cukura līmenis asinīs pēc konkrēta produkta lietošanas uzturā. Daļa produktu izraisa strauju glikozes (cukura) līmeņa kāpumu un tad — strauju kritumu, un drīz vien pēc to lietošanas cilvēkam atkal gribas ēst. Tie ir produkti ar augstu glikēmisko indeksu. Tā, piemēram, apēdot šokolādi, cilvēks sajūt tūlītēju enerģijas pieplūdumu, bet tas ātri mazinās un atgriežas arī izsalkuma sajūta.

foto: Shutterstock
Kama milti ir īpaši ieteicami cilvēkiem, kas nodarbojas ar sportu.

Bet ir produkti, kuriem ir zems glikēmiskais līmenis un kuri satur saliktos ogļhidrātus. Tie lēnāk metabolizējas jeb noārdās un ilgāk dod enerģiju. Līdzīgi, kā ar malkas krāsni, kas deg lēni un dod siltumu ilgākā laika posmā atšķirībā no, piemēram, briketēm, kas ātri uzliesmo un nodziest. Šo ilgstošo enerģiju sniedz tādi produkti kā, piemēram, rupjmaize, makaroni, kama milti, dabiskās putras.

Veselīgu ēdienu raksturo ne tikai ar zems glikēmiskais līmenis, bet arī augsts sāta faktors, ko aprēķina pēc īpašas formulas katram produktam. Lielāku sāta sajūtu sniedz produkti, kas satur saliktos ogļhidrātus, olbaltumvielas un šķiedrvielas. Un šajā ziņā ideāli ir pākšaugi – pupiņas, zirņi. Arī kama miltos ir zirņi, rudzu un miežu graudi, kas ir vērtīgs šķiedrvielu avots.

Palīdz uzlabot gremošanu

Cilvēki pieraduši ēst “kaloriju bumbiņas”, piemēram, konfektes un bulciņas, kurās ir samērā daudz tauku. Šāds ēdiens ļoti ātri pārvietojas zarnu traktā, padarot to gurdenu, jo kāpēc gan strādāt, ja ēdiens pats tiek uz priekšu? Ēdot treknu ēdienu, organismā paspēj uzsūkties kalorijas, bet organisms nepagūst izvadīt kaitīgos vielmaiņas produktus jeb šlakvielas. Organisms piesārņojas, cilvēks jūtas slikti, ir nespēcīgs un noguris, taukiem iekapsulējot šīs šlakvielas, rodas celulīts.

Savukārt, ja produktos ir daudz šķiedrvielu, ēdiens daudz lēnāk virzās pa zarnu traktu un dod lielāku sāta sajūtu, organisms uzņem daudz vairāk vērtīgo uzturvielu. Ja cilvēks ēd dabiskus produktus, viņš jūtas labāk, ir vairāk enerģijas. Cilvēks ir daļa no dabas un tāpēc arī ēdot dabiskus produktus, kas satur pietiekami daudz vitamīnus, mikroelementus un uzturvielas, jutīsies vislabāk.

Tēmas