Pašu cepta maize: slavenās elzasiešu sāļās kūkas recepte
Šo pašu kūku var pagatavot arī saldajā variantā. Vienkārši valriekstus aizstāj ar mandelēm, bet sīpolus un cauraudzi – ar rozīnēm un citrusu miziņu sukādēm.
Garšīgi
2016. gada 18. maijs, 09:39

Pašu cepta maize: slavenās elzasiešu sāļās kūkas recepte

Jauns.lv

Kaut arī pēc šīs receptes Kugelhopf cep Elzasā, līdzīgas bagātīgas mīklas sāļās un saldās kūkas augstās apaļās veidnēs ar cauru vidu cep arī citās zemēs, kur mīt vācieši, – Vācijā, Austrijā, arī Ungārijā. Ideja ir vienkārša, taču līdz labam rezultātam kāds laiciņš jāpaciešas, jo treknā rauga mīkla nerūgst ātri.

8–10 personām

2,5 stundas raudzēšanai, 45 minūtes cepšanai

675 g miltu

300 ml piena

150 g sviesta, mīksta

120 g kūpināta cauraudža, kapāta

5 olas, sakultas

1 sīpols, kapāts

12 valrieksti, izlobīti

20 g svaigā rauga

1½ tējk. sāls

1 ēdk. eļļas

svaigi malti melnie pipari

1. Iesmērē ar sviestu veidni. Valriekstus rupji sakapā.

2. Lielā bļodā iesijā miltus un sāli, iemal piparus, vidū izveido iedobumu. Citā traukā mazā piena daudzumā iemaisi raugu un ieputini nedaudz miltu – tā, lai veidotos plāna mīkla –, pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj uz 20–30 minūtēm siltumā, līdz raugs ir atdzīvojies (parādās burbulīši).

3. Kamēr atdzīvojas raugs, uzkarsētā pannā eļļā apcep cauraudzi un sīpolus, līdz tie kļūst gaiši zeltaini.

4. Atlikušo pienu kopā ar atdzīvināto raugu ielej miltos, samaisi. Piemaisi sakultās olas, mīksto sviestu, ar rokām visu kārtīgi samīci. Pārklāj ar viegli ietaukotu pārtikas plēvi un liec siltā vietā 45–60 minūtes rūgt; mīklas apjomam ir jādubultojas.  

5. Iemīci mīklā kapātos riekstus, apcepto cauraudzi un sīpolus. Liec to veidnē, izlīdzini, atkal pārklāj ar viegli ietaukotu pārtikas plēvi un ļauj, lai siltumā rūgst 1 stundu.

6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Cep Kugelhopf karstajā cepeškrānī 40–45 minūtes, līdz virspuse ir brūnīga. 5 minūtes ļauj, lai atpūšas veidnē, pēc tam izņem un atdzesē. To, vai maizīte ir izcepusi, var konstatēt, pieklauvējot pie pamatnes, – ja skan dobji, gatavs.

Ideja!

Ja vēlies saldo Kugelhopf, vienkārši valriekstus aizstāj ar mandelēm, bet sīpolus un cauraudzi – ar rozīnēm un citrusu miziņu sukādēm, bet miltiem un pienam (sk. 2. punktu!) pievieno 50 g cukura, kā arī atsakies no melnajiem pipariem.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock