Grilēšanas faniem garšos: kā izcept īpaši sulīgu gaļu
Atceries – jo gaļā mazāk tauku, jo tajā vairāk olbaltumvielu, un otrādi. Taču grilēšanai ieteicams izvēlēties dabīgi mīkstu vistas gaļu.
Garšīgi
2016. gada 25. maijs, 07:45

Grilēšanas faniem garšos: kā izcept īpaši sulīgu gaļu

Jauns.lv

Baudot maltīti svaigā gaisā, šķiet, ka ēdiens iegūst pavisam citu garšu, un ideāls pierādījums tam ir gaļas cepšana un grilēšana brīvā dabā. Jau no seniem laikiem gaļa ir bijis galvenais produkts, ko gatavo virs oglēm vai ugunskurā. Salīdzinot ar citiem gaļas pagatavošanas veidiem, grilēšana ir vislabākā metode, jo cepšanas procesā gaļa saglabā daudz vairāk vērtīgo vielu. Lai sarīkotu ballīti vai dārza svētkus ar grilēšanu, nevajag gaidīt kādu īpašu datumu vai notikumu, pietiek ar vienu iemeslu – siltu un saulainu laiku. Lai gaļa grilējot izdotos īpaši garda un sulīga, atliek vien ievērot dažus knifiņus.

Garšvielas

•    Lai gaļa nebūtu sīksta un sausa, vēlams to pārkaisīt ar sāli tikai pēc grilēšanas, jo sāls uzsūc gaļā esošo dabīgo šķidrumu.

•    Sausās garšvielas labāk iemaisīt marinādē, bet tādus garšaugus kā rozmarīns, timiāns, baziliks vai lavanda, kā arī aveņu, ķiršu vai ābeļu zariņus var uzbērt uz oglēm – tie ne tikai izdalīs patīkamu aromātu, bet arī piešķirs gaļai interesantas garšu nianses.

•    Garšvielas jālieto mērenās devās, lai tās nenomāktu pašas gaļas garšu.

Marinēšana

•    Lai iegūtu vislabāko rezultātu, gaļu ieteicams iemarinēt iepriekšējā vakarā.

•    Marināde piešķir gaļai ne tikai garšas un aromātus, bet arī izmaina tās struktūru, padarot to maigāku un mīkstāku.

•    Vistas stilbiņus un spārniņus ieteicams marinēt vismaz 12 stundas, bet mazos gabaliņos sagrieztiem filejas kubiņiem pietiks ar 2–3 stundām. Marinādes trauku liec vēsumā un ik pēc pāris stundām gaļu apgrozi, lai marināde aptver katru gabaliņu. Efektīvāk būs likt gaļu plastmasas maisiņā, izspiežot lieko gaisu un cieši noslēdzot maisiņu, tādējādi nodrošinot, ka marināde piekļūst katram gabaliņam.

•    Lai padarītu gaļu maigāku un irdenāku, to var iemarinēt vīna, citrona sulas, etiķa, kefīra vai nesaldināta jogurta marinādē.

•    Cāļa gaļu var cept ar visu ādu, turklāt bez marinēšanas. Tā ir jauna, tāpēc nekļūs sausa, jo ādā esošie tauki piešķirs vajadzīgos taukus un sulīgumu. Atceries – jo gaļā mazāk tauku, jo tajā vairāk olbaltumvielu, un otrādi. Taču grilēšanai ieteicams izvēlēties dabīgi mīkstu vistas gaļu.

Gaļa uz grila jāgroza pēc iespējas retāk, lai tā nezaudētu sulīgumu.

Grilēšana

•    Nav ieteicams uz grila likt gaļu, kas tikko izņemta no ledusskapja, tāpēc pirms grilēšanas ļauj tai sasilt līdz apkārtējās vides temperatūrai.

•    Pirms grilēšanas vēlams noslaucīt no gaļas lieko marinādi, lai tā cepšanās laikā nepiedegtu. Īpaši tas attiecas uz marinādēm, kas gatavotas no sojas mērces, sinepēm, medus vai paprikas pulvera.

•    Lai gaļa neliptu pie restēm, apsmērē ar olīveļļu gaļu, bet ne restes.

•    Attālumam starp oglēm un gaļas iesmiem vai restēm ir jābūt apmēram 5–7 cm, un gaļas gabaliņiem nevajadzētu būt biezākiem par 3 cm. Lai gaļa būtu sulīgāka, gabaliņus uz iesmiem sabīdi pēc iespējas ciešāk un ideālā gadījumā starp gaļas gabaliņiem liec sīpolus no marinādes.

•    Bārbekjū tipa mērces uzklāj gaļai īsi pirms cepšanas, lai tās nepiedegtu. Lai gaļa neizžūtu, pievieno mērci pašās beigās, papildus vari uzliet arī marinādi, lai gaļa būtu sulīgāka un ar izteiktāku garšu.

•    Salīdzinot ar citiem gaļas veidiem, vistas gaļas grilēšana aizņem īsu laiku, tāpēc 1–1,5 stundu laikā uz grila var izcept pat veselu vistu. Vistas krūtiņas bez kaula grilēšana aizņems 8–12 minūtes, bet ar kaulu – 30–40 minūtes. Uz iesmiņiem sasprausta vistas fileja, kas sagriezta apmēram 2,5 cm lielos gabaliņos, būs gatava 6–8 minūšu laikā.

•    Lai grilētā gaļa iegūtu kraukšķīgu ādiņu, 5 minūtes pirms gatavošanas beigām apslaki to ar sāļu ūdeni un cep ar ādu uz leju.

•    Gaļas gatavību, īpaši veselai vistai, var pārbaudīt, iedurot ar nazi biezākajā vietā. Ja iztek dzidrs šķidrums un vidū nav redzama rozā gaļa, tad vista ir gatava.

•    Gatavo gaļu vēlams pasniegt uz siltiem šķīvjiem, lai tā saglabātu savu garšas kvalitāti un izskatu.

 

Gatavo gaļu vēlams pasniegt uz siltiem šķīvjiem, lai tā saglabātu savu garšas kvalitāti un izskatu.

Ņem vērā!

•    Gatavojot uz nelielas liesmas, gaļu vēlams ietīt pārtikas folijā, lai pasargātu to no apdegšanas.

•    Gaļa uz grila jāgroza pēc iespējas retāk, lai tā nezaudētu sulīgumu.

•    Ja plānots izmantot koka iesmiņus, tie pirms lietošanas 12 stundas jāizmērcē ūdenī.

cetrassezonas.lv / Publicitātes foto