foto: Shutterstock
Karstā laikā neēd pikantus ēdienus jeb - kuri produkti palielina karstuma sajūtu
Asi ēdieni nebūs piemērotākā maltīte karstā laikā. Labāk izvēlies salātus un dārzeņus, kā arī dzer daudz ūdens!
Garšīgi
2017. gada 18. jūnijs, 12:40

Karstā laikā neēd pikantus ēdienus jeb - kuri produkti palielina karstuma sajūtu

Jauns.lv

Karstā laikā daudziem vispār negribas ēst, taču bez ēšanas dzīvot karstajā laikā nevajadzētu. Nepaēdušam cilvēkam nebūs spēka, un arī neatbilstošs ēdiens var palielināt sagurumu.

Ko ēst un ko neēst, ja esi karstuma nomocīts, iesaka The Telegraph.

Kas palīdz cīnīties ar karstumu

Ūdens
Karstā laikā obligāti jādzer ūdens. Karstumā cilvēki svīst, organisms zaudē šķidrumu un var aizsprostoties asinsvadi. No šķidruma trūkuma organismā var ciest visi iekšējie orgāni.

foto: Shutterstock

Arbūzi
Arbūzs ne tikai patīkami atvēsina un veldzē slāpes. Arbūzā ir arī likopēns – viela, kas aizsargā pret saules stariem.

Salāti un dārzeņi
Zaļie lapu salāti, selerijas, redīsi un it īpaši gurķi ir vērtīgi tāpēc, ka tajos ir vairāk nekā 95% ūdens. Vienlaikus saņemsiet gan vajadzīgos mikroelementus, gan arī nodrošināsiet organismu ar šķidrumu.

Vērtīgas ir arī selerijas – tās uzlabo gremošanu, nomierina nervu sistēmu un pozitīvi iespaido sirds un asinsvadu sistēmu.

Kivi
Šajos augļos ir daudz C vitamīna – tāpat arī vielas, kas regulē asinsspiedienu un sirdsdarbību.

Upenes
Viena no lieliskākajām vasaras ogām, kurās ir daudz minerālvielu un vitamīnu. Tās tonizē un uzlabo asins sastāvu.

No kā izvairīties

Alkohols
Ja sēdēšana pavēnī ar alus kausu vai vēsa baltvīna glāzi tev šķiet lielisks veids, kā cīnīties ar karstumu, tad paturi prātā – alkohols ir diurētiķis, respektīvi, tas veicina šķidruma izdalīšanos no organisma, īpaši lielā karstumā. Tieši tāpat darbojas kafija, tēja un gāzētie dzērieni.

Mango
Izklausās savādi, taču mango tāpat kā alkohols ir urīndzenošs līdzeklis, tāpēc karstumā tos nevajadzētu ēst. Tāpat arī vajadzētu turēties pa gabalu no artišokiem, fenheļiem un sparģeļiem.

foto: Shutterstock

Gaļa
Daudzi no mums brīvdienas un karstos vasaras vakarus labprāt pavada brīvā dabā - grilējot dārza ballītēs. Taču no gaļas šādā laikā vajadzētu izvairīties. Kāpēc? Lai sagremotu gaļā esošās olbaltumvielas, organismam vajag ne mazumu enerģijas – un tas rada procesu, ko sauc par termoģenēzi. Organisms pats sāk ražot siltumu. Karstā laikā labāk ēst ogļhidrātus – to sagremošanai vajag mazāk enerģijas, un mazāk paaugstinās ķermeņa temperatūra.

Asi ēdieni
Čili cienītājiem iesakām pagaidīt vēsāku laiku – kapsaicīns, kas ir čili piparos, vēl vairāk sasildīs organismu.