Efektīvākās metodes, ja tavu dārzu apsēduši kailgliemeži
Izrādās, ja zāliens izaudzis ļoti garš un noliecas pār kultūraugiem, gliemeži to izmanto kā slīdkalniņu, lai ātri nokļūtu dobē.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 14. jūnijs, 16:47

Efektīvākās metodes, ja tavu dārzu apsēduši kailgliemeži

Jauns.lv

Zinātnieku veiktā pētījumā secināts, ka gliemežu daudzuma samazināšanai dārzā regulāra kaitīgo radību salasīšana un iznīcināšana nav īpaši efektīva, jo radības sarodas arvien no jauna. Efektīvākās metodes, lai tiktu vaļā no gliemežiem, apkopo žurnāls "100 Labi Padomi".

*Īss mauriņš, izravētas dobes

Kailgliemeži necieš sausu un izsauļotu vidi: ja turēsi dobes izravētas, zemi aprušinātu, tiem būs grūtāk tikt klāt pie dārza kultūrām. Ja zāliens izaudzis ļoti garš un noliecas pār kultūraugiem, gliemeži to izmanto kā slīdkalniņu, lai ātri nokļūtu dobē.

*Kaļķis, pelni, oļi, gliemežvāki

Gliemjiem nepatīk sausas, sārmainas, cietas virsmas. Ap augiem var apbērt sadauzītus gliemežvākus, kaļķi, pelnus, oļus – sausā laikā tas viss kalpos par barjeru.

* Sāls

Pārbaudīts variants gliemju aizdzīšanai ir sāls. To uzbārstot, mīkstmieši pazūd kā ugunsgrēkā. Bet pārāk regulāra iesālīšana var kaitēt augiem.

* Lamatas

Veikalos var nopirkt rūpnieciski ražotas kailgliemju lamatas, kur vakarā ielej alu, noliek dārzā un no rīta savāc iereibušos dārza kompanjonus. Bet var netērēt naudu un nolikt dobē platu dēli, kuru aplej ar alu vai kefīru. No rīta draugi būs apsēduši lielisko barošanās vietu un tos varēs savākt.

* Ķīmija

Kailgliemežus efektīvi var apkarot ar metiokarbu, dzelzs fosfātu vai metaldehīdu saturošiem preparātiem. Saimniecības un dārzkopības preču veikalos pārdod, piemēram, Ferramol limacīdu, Ferramol snigellbete. Granulas izkaisa dārzā, stingri ievērojot ražotāja norādījumus Gliemji iet bojā pēc kontakta ar preparātu.

Gliemeži slikti orientējas

Īslaicīgi augus no uzbrukumiem var pasargāt, pārmetot salasītos gliemežus pāri mūra sienai vai aiznesot vairāk nekā 20 m prom no mājām (tikai nenes kaimiņiem!), jo no tāda attāluma gliemeži vairs nespējot atrast ceļu atpakaļ, secinājis Karalienes Mērijas universitātes profesors Deivids Danstens.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock