9 veidi, kā atvēsināt māju, ja nav gaisa kondicionētāja
Lai izdzīvotu šādā karstumā, palīdz katrs sīkums. Piemēram, izlasi padomu par ventilatoru un ledus gabaliņiem!
Noderīgi ikdienā
2016. gada 26. jūnijs, 19:49

9 veidi, kā atvēsināt māju, ja nav gaisa kondicionētāja

Jauns.lv

Nav nekā sliktāka par televizora skatīšanos istabā, kurā gaisa temperatūra tuvojas 30 grādu sutoņai. Piedāvājam 9 padomus, kā atvēsināt telpas, ja tev nav pieejams gaisa kondicionētājs.

Kad spīd saule, aizvelc aizkarus

Saule var telpu tik ļoti uzkarsēt, ka temperatūra tajā var paaugstināties pat par 30 procentiem. Tāpēc, kolīdz saule ir uzlēkusi, vienkārši ver ciet biezos aizkarus (vai aizver žalūzijas, ja tādas ir), un temperatūra nokritīsies pat par 6 grādiem.

Kad saule noriet, atvelc aizkarus (un atver vaļā logus)

Viss ģeniālais ir vienkāršs – gudrība slēpjas mākslā pielāgoties laikapstākļiem. Ja naktī laiks kļūst vēsāks, atver aizkarus un logus mājās pretējās pusēs, lai caurvējš palīdz telpas atvēsināt.

Gudrība ar ventilatoru un ledus gabaliņiem

Varbūt izklausās vecmodīgi, bet trauks ar ledus gabaliņiem, kas nolikts priekšā ieslēgtam ventilatoram, telpu atvēsina ne sliktāk kā gaisa kondicionētājs. Turklāt elektrības rēķins būs ievērojami mazāks.

Nomaini gultasveļu pret kokvilnas vai lina izstrādājumiem

Karstās naktīs ļoti labi noderēs kokvilnas vai vēl labāk – lina gultasveļa. Šie materiāli ir dabiski, elpojoši un saglabā vēsumu, kas vasarā ir īpaši aktuāli.

Gatavo ēst, nelietojot plīti vai cepeškrāsni

Ārā ir 30 grādu karstums. Nesildi māju vēl vairāk – nelieto plīti un cepeškrāsni. Vasarā labākie ēdieni ir salāti un aukstās zupas. Ja gribas ko saldu, gatavo tādus desertus, kurus nevajag cept, piemēram, dažādas neceptas kūkas, kuras jātur ledusskapī.

Ieslēdz vannasistabas ventilatoru

Atceries, ka vannasistabas ventilators ir domāts tieši tam, lai pēc karstas dušas vai vannas lietošanas atbrīvotu telpu no liekā mitruma. Tāpēc tas palīdzēs tikt vaļā arī no mitruma, kas karstumā uzkrājies telpā (jā, tieši tā – šādā karstumā palīdz ikviens sīkums).

Ja tev ir griestu ventilators, uzstādi to tādā režīmā, lai grieztos pretēji pulksteņa rādītāja virzienam

Šādi noregulēts griestu ventilators daudz veiksmīgāk atvēsina telpu. Vari to izmēģināt, nostājoties zem ieslēgta ventilator. Ja uzreiz sajūti svaigu gaisu, tātad tas ir noregulēts pareizi. Bet, ja ne – tad uzkāp uz krēsla un nomaini režīmu “pulksteņa rādītāja virzienā” uz “pretēji pulksteņa rādītāja virzienam). Šī podziņa parasti atrodas uz ventilatora pamatnes.

Parastās kvēlspuldzes nomaini pret ekonomiskajām spuldzītēm

Ekonomiskās spuldzītes ne vien palīdz taupīt elektroenerģiju un samazina tavus elektrības rēķinus – tās arī sakarst mazāk, tāpēc izdala mazāk siltuma. Ieguvums būs dubults.

Ēd vairāk saldējuma

Un saldētu augļu sulu. Un aukstu arbūzu no ledusskapja. Dzer aukstu tēju vai ūdeni ar ledusgabaliņiem. Kad jāizdzīvo šādā karstumā – palīdz jebkas.


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas