Vai Latvijas tūristiem vispār ir jēga apdrošināties? Teroraktos cietušajiem apdrošināšana nelīdz
Vai Latvijas tūristiem ir jēga apdrošināties?
Likums un taisnība
2016. gada 30. jūnijs, 06:58

Vai Latvijas tūristiem vispār ir jēga apdrošināties? Teroraktos cietušajiem apdrošināšana nelīdz

Jauns.lv

Pēc terorakta Stambulas lidostā vietā ceļotājiem vietā ir jautājums par apdrošināšanos. Vai tam ir jēga?

Kasjauns.lv, uzdodoties par klientu, centās noskaidrot, kuras apdrošināšanas firmas sedz zaudējumus šādas traģēdijas gadījumā. Kā izrādās – tikpat kā neviena.

Apzvanījām Gjensidige, BTA, If, Seesam, bet ERGO, kuri uzdodoties par saprotošāko apdrošināšanas firmu, nemaz nevar atrast operatoru, kurš paceltu klausuli.

If operatore pēc jautājuma, vai viņas pārstāvētais uzņēmums sedz zaudējumus, kas radušies ekstrēmistu dēļ, pat pasmējās un atbildēja noraidoši.

Arī Gjensidige ceļojumu apdrošināšanas gadījumā terorismu neuzskata par apdrošināšanas gadījumu un neatlīdzina pat lidmašīnas reisa aizkavēšanos šāda iemesla dēļ.

Līdzīgi noteikumi ir arī BTA un Seesam, tomēr varētu izmantot apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem. Tiesa, īstas skaidrības par to nav, jo apzvanīto kompāniju operatores šo variantu nepiedāvāja. Jāpiebilst, ka BTA kā izņēmumu, kad apdrošināšanas atlīdzību neizmaksā, norāda bioloģisko, ķīmisko ieroču un jonizējošā starojuma iedarbību. Tātad, ja teroristi izmantos Sibīrijas mēra baciļus vai zarīna gāzi, cietušie nesaņems neko.

BTA gan uzsver, ka no maija ir papildinājusi ceļotājiem piedāvātās apdrošināšanas iespējas, paredzot atlīdzināt zaudējumus, ko līdz šim neatlīdzināja neviena no apdrošināšanas sabiedrībām Latvijā. Proti, ja ceļojuma galamērķī ir noticis terora akts un šā iemesla dēļ ceļotājs vēlas anulēt iepriekš plānoto braucienu vai to pārtraukt, BTA atlīdzina ar to saistītos zaudējumus. Tikmēr teroristu izraisīta nāve vai sakropļojums tik un tā paliek "izņēmuma gadījums".

Pavisam droši pašlaik Latvijā ir tikai viena kompānija, kas konkrēti piedāvā apdrošināšanu arī terorisma gadījumam.

Dodoties uz kādu no Eiropas Savienības valstīm, Islandi, Norvēģiju, Lihtenšteinu vai Šveici, ieteicams Nacionālajā veselības dienestā izņemt Eiropas veselības apdrošināšanas karti EVAK. Tā ir bez maksas un nodrošina neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību – tādā pašā apjomā, kā attiecīgās valsts pilsoņiem. Tiesa gan, EVAK darbojas tikai, ja dodaties ceļojumā līdz trīs mēnešiem. Tā arī nenodrošina pacienta repatriāciju uz dzimteni.


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas