Augi sargā augus. Kā kopt dārzu bez ķīmijas
Pret kāpostu balteņa kāpuriem palīdzēs pelni, kaņepju pulveris vai dadža lapu izvilkums.
Viena Vide Visiem
2016. gada 25. jūlijs, 20:06

Augi sargā augus. Kā kopt dārzu bez ķīmijas

Jauns.lv

Ko darīt, ja dārzu apsēduši kaitēkļi vai augu slimības? Izrādās, var iztikt arī bez liekas ķīmijas un pašiem pagatavot ekoloģiskus augu aizsardzības līdzekļus.

Pelni

Izmanto izsijātus lapkoku pelnus. Tos izmanto, lai apkarotu miltrasas, upenāju pumpuru ērces, kāpostu balteņa kāpurus. Ar pelnu putekļiem apputina kaitēkļu pulcēšanās vietas. Tas jādara pirms rītausmas, no divos līdz trijiem naktī, kamēr augu lapu atvārsnītes ir ciet. Apputināšanu atkārto ik pēc divām dienām.

Tabakas putekļi

Mūsdienās tos var nopirkt dārzkopības veikalos, lieto apputināšanai vai arī gatavo novārījumu, ar ko apsmidzina augus. Ja izmanto putekļus apputināšanai, tos sajauc attiecībās 1:1 ar pelniem vai dzēsto kaļķi. Augus apputina rītausmā, kad ir rasa, lai tabakas putekļi labāk pieliptu pie lapām.

Iznīcina laputis, pūcīšu kāpurus, arī gliemjus un mitrenes. Gliemjus apputina no rīta vai vakaros ar 15–20 minūšu starplaiku vairākas reizes, lai tie nepagūtu izdalīt sevi aizsargājošās gļotas. Pret kāpostu mušu ap kāpostu stādiem apkaisa tabakas putekļus kopā ar dzēstajiem kaļķiem.

Tabakas novilkumu lieto pret blaktīm, kāpostu un sīpolu mušu. To pagatavo, 400 gramu tabakas putekļu aplejot ar 10 litriem silta ūdens, ko atšķaida vēl ar 20 litriem ūdens un pievieno 60 gramus saimniecības ziepju (lai novilkums labāk piesaistītos). Visu labi sajauc un miglo. Novilkumu uzglabāt gan nav ieteicams.

Samtenes

Ar ziediem izžāvētas samtenes sasmalcina. Pusspaini samteņu aplej ar 10 litriem silta ūdens, divas diennaktis ļauj ievilkties, nokāš, pievieno 40 gramu zaļo (kālija) ziepju un miglo pret laputīm.

Diždadzis

Trešdaļu spaiņa piepilda ar sīki sagrieztām dadža lapām, spaini pielej pilnu ar ūdeni. Pēc trīs diennaktīm nokāš un miglo. Lieto, lai apkarotu kāpostu balteņu un kāpostu pūcītes kāpurus.

Kartupeļu laksti

Puskilogramu zaļu vai 800 gramu žāvētu lakstu, kas ievākti līdz ziedēšanai, aplej ar 10 litriem silta ūdens, ļauj ievilkties 3–4 stundas, pievieno 40 gramu saimniecības ziepju un izmiglo vakarā (saule mazina šā līdzekļa iedarbību). Der pret tīklērcēm un laputīm.

Tomātu pazares

No tomātu lapām un žākļu dzinumiem gatavo novārījumu. Vienu kilogramu zaļās masas sasmalcina un aplej ar 10 litriem ūdens, ļauj ievilkties 4–5 stundas, tad vāra noslēgtā traukā pusstundu. Atdzesē, nokāš. Trim litriem novārījuma pielej septiņus litrus ūdens un pievieno 40 gramu saimniecības ziepju. Var izmantot arī žāvētas tomātu lapas un pazarītes – tad ņem puskilogramu. Lieto pret tīklērcēm un laputīm.

Asā paprika

Lieto svaigas vai žāvētas pākstis vai arī maltu aso papriku. Nepieciešams kilograms svaigu vai puskilograms žāvētu pākšu vai pulvera. Sasmalcinātas pākstis vai pulveri aplej ar 10 litriem ūdens un vāra noslēgtā traukā stundu. Ļauj ievilkties divas diennaktis, nokāš, salej tumšās pudelēs, uzlīmē etiķeti zināšanai un uzglabā tumšā vietā.

Lietošanai uz 10 litriem ūdens pievieno 125 mililitrus novārījuma un 40 gramu saimniecības ziepju. Apkaro augļu koku kaitēkļus pirms pumpuru plaukšanas. Laputis un tripšus var apputināt ar paprikas pulveri. Strādājot ar aso papriku, sargājiet acis – nepieskarieties tām ar rokām, ar kurām nupat esat smalcinājis papriku. Pēc darba rūpīgi nomazgājiet rokas.

Kaņepes

Lai kāpostus nebojātu balteņu kāpuri, starp tiem sēj kaņepes (ik pēc 4–5 kāpostu rindām). Arī ābeles sargā kaņepes, kas iestādītas metra attālumā no stumbra. Ar kaņepju pulveri apputina balteņa kāpurus, tas līdz pret kartupeļu lakstu puvi, kas skar arī tomātus.

Mandarīnu mizas

Vienu kilogramu mandarīnu mizu samaļ vai sablenderē. Masu saliek trīslitru burkā, piepilda ar ūdeni un ļauj ievilkties piecas diennaktis. Pēc tam iegūto maisījumu nofiltrē, biezumus nospiež un šķidrumu salej tumšās pudelēs, kuras aizkorķētas glabā tumšā vēsā vietā. Miglošanai gatavo šķīdumu no 10 litriem ūdens, 100 gramiem mandarīnu mizu izvilkuma un 40 gramiem saimniecības ziepju. Apkaro laputis un tripšus.

Melnā tēja

Piecdesmit gramus melnās tējas aplej ar diviem litriem karsta ūdens (35–40 grādi) un ļauj 10 stundas ievilkties. Ar šo šķīdumu apkaro upeņu pumpuru ērci.

Strutenes

Sagriež vienu kilogramu struteņu lakstu un sakņu, aplej ar 10 litriem auksta ūdens. Ļauj divas diennaktis ievilkties, nokāš un izvilkumam pievieno tējkaroti joda tinktūras. Smidzina tomātus pret lakstu puvi – fitoftoru, atkārto ik pēc 10 dienām. Struteņu izvilkumu izmanto arī pret miltrasu.

Dilles

Ziedošas dilles pievilina sīpolu ziedmušu, spožlapsenītes, zeltactiņas, kuru kāpuri parazitē uz kaitēkļiem. Sevišķi rijīgi ir ziedmušu kāpuri, kuri iznīcina bruņutis, cikādes un laputis. Līdz ar to ziedošas dilles veicina kaitēkļu naidnieku savairošanos dārzā. Dilles gan iecienījuši arī kailgliemeži. Tos ērti var apkarot, uzkaisot tabakas un pelnu maisījumu.

Kliņģerītes

Kliņģerītes ieteicams stādīt kopā ar asterēm, jo to klātbūtnē neattīstās asteres postošā slimība fuzarioze. Kliņģerītes palīdz apkarot arī nematodes.

Anda Leiškalne/Foto: Shutterstock