Kur vislabāk glabāt ievārījumu? Atbild mikrobiologs
Ievārījumam vislabākā vieta tomēr būs ledusskapis.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 30. jūlijs, 09:11

Kur vislabāk glabāt ievārījumu? Atbild mikrobiologs

Jauns.lv

Vēl ne pārāk sen bija ierasts ievārījumu vai sinepes turēt plauktā, varbūt pieliekamajā, taču ne ledusskapī. Mikrobiologs, balstoties zinātnē, iesaka neriskēt.

Viss atkarīgs no produkta sastāva. Piemēram, mūsdienās Heinz kečupā nav ne kālija sorbāta, ne nātrija benzoāta, ne citu vērtīgu piedevu jeb konservantu. Arī sāls ir mazāk nekā agrāk, tāpēc mikrobiologs Pīters Berets laikrakstā Daily Mail iesaka pēc atvēršanas kečupu glabāt ledusskapī plus četru grādu temperatūrā un izlietot astoņās nedēļās. Etiķis un tomāti gan rada skābu vidi, kas bremzē baktēriju vairošanos, tomēr istabas temperatūrā kečupu droši varot glabāt tikai pāris nedēļas.

Zemeņu ievārījumu var istabas temperatūrā turēt pat pusgadu pēc atvēršanas, tomēr ir pelējums, kas izturīgs pret skābu vidi. Turklāt nevēlamu organismu vairošanos veicina netīras karotes, tāpēc mikrobu pētnieks arī ievārījumu iesaka pārvietot uz ledusskapi un izēst pusgada laikā.

Arī sojas mērci ar visu tajā bieži izmantoto kālija sorbātu labāk turēt ledusskapī, citādi varot ieviesties bīstamās stafilokoku baktērijas. Pat asajai Tabasco mērcei ieteicams ir ledusskapis vai vismaz vēsa, tumša vieta, attiecīgi pusgads vai astoņas nedēļas. Toties zemesriekstu sviestu var turēt arī uz virtuves galda – to sargā eļļa, cukurs un sāls. Tomēr – ne ilgāk par trim mēnešiem.

Tāds pats termiņš attiecas uz sinepēm, taču tās jātur ledusskapī. Kaut arī sinepes sargā garšvielas un citronskābe, ikdienā lietojot, piemēram, smērējot uz cepeša, burciņā var iekļūt mikrobiem tīkamās gaļas sulas, kas var pat draudēt ar saindēšanos. Arī majonēzes īstā vieta ir ledusskapis un termiņš – trīs mēneši pēc atvēršanas.

Uzmanies no pelējuma!

Pat pelējuma pūku ieelpošana kaitē veselībai, brīdina "Tautas Veselības Avīze". Parastākie simptomi ir alerģiska acu niezēšana, aizlikts deguns, šķaudīšana, klepus. Visnemanāmāk pelējums savu melno darbu veic ar mikotoksīniem, kas izraisa vēzi. Ja ir iepelējusi maize, siers vai cits produkts, mikotoksīni izplatās daudz plašāk par redzamo sēņotni. Noņemot no ievārījuma virsas pelējumu vai nogriežot maizei sapelējušo šķēli, no šīm indēm atbrīvoties nevar. Arī cerības, ka tās sadalīsies, izkarsējot iebojāto produktu, ir veltas. Labāk izmest uzreiz visu bojāto ēdienu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock