5 padomi, ko iesākt ar bagātīgo kabaču ražu
Lai kabaču raža neiet zudumā, tos var ātri un vienkārši pagatavot gan tūlītējai ēšanai, gan ziemai.
Garšīgi
2016. gada 7. augusts, 19:31

5 padomi, ko iesākt ar bagātīgo kabaču ražu

Jauns.lv

Kabačiem piemīt īpašība strauji augt, tāpēc, tuvojoties rudenim, rodas pamatots jautājums - kur likt milzīgo ražu. Iesaka gastronomijas žurnāliste Iveta Galēja un žurnāla "100 labi padomi" redaktore Signe Šēnfelde.

Ātrie kabači

1. variants. Mazus kabačus sagriez puscentimetru biezās šķēlītes, no abām pusēm apcep labā eļļā, pārkaisi ar sakapātiem ķiplokiem, sāli un pipariem, pacep vēl kādu minūti un gatavus bagātīgi pārkaisi ar kapātām dillēm. Svarīgi, lai šķēlītes iesūktu pietiekami daudz ķiploku aromāta.

2. variants.

Gan mazus, gan lielus kabačus (kam iztīrītas sēklas) sagriez plānās šķēlītēs, apcep eļļā kopā ar sīpolu ripiņām, tad pievieno šķēlītēs sagrieztus tomātus un strēmelītēs sagrieztu papriku un izsautē mīkstus. Pieber sāli un piparus un – kas svarīgi – iemaisi diezgan daudz asu sinepju.

Saldēti kabači iebiezinātāja aizstāšanai

Kabaču mīkstumu sagriez gabaliņos, olīveļļā izsautē mīkstus, sablenderē un nelielās porcijās iesaldē. Ziemā biezeni ņem par pamatu zupām, izmanto mērču un krēmzupu iebiezināšanai. Starp citu, ļoti labi garšo, iemaisīts kartupeļu zupā. Svarīgi, lai kabači nebūtu lielāki par 20 cm, jo tad tie būs šķiedraini. Ja biezenim pirms saldēšanas pievieno sasmalcinātus garšaugus, smalki sarīvētus burkānus vai pētersīļa sakni, sanāks aromātisks buljona kubiņu aizstājējs.

Kabaču salāti ar garšaugiem

1 kg kabaču, sagrieztu gabaliņos vai šķēlītēs

2 sīpoli, parupji sagriezti

3–4 ķiploka daiviņas, sakapātas

150 ml 9% etiķa

100 ml eļļas

100 ml ūdens

1,5–2 tējk. sāls

10 smalki sakapātas bazilika lapiņas

10 smalki sakapātas salvijas lapiņas

10 smalki sakapātas palielas rozmarīna lapiņas

1. Visus produktus liec katlā, uzvāri un uz mērenas uguns maisot vāri aptuveni 5 minūtes.

2. Karstu pildi burciņās un aizvāko. Uzglabā aukstā pagrabā vai ledusskapī.

Kabaču kečups – labs risinājums bagātīgas ražas vienkāršai likvidēšanai

Šajā receptē sāls, cukura un etiķa daudzumu ieteicams līdzsvarot ar savu garšas izjūtu.

3 kg kabaču mīkstuma

1 kg sīpolu

250–300 g tomātu pastas

300–400 g brūnā cukura

350–400 ml 9% etiķa

3 ēdk. maltas asās paprikas

2 ēdk. karija pulvera

2 ēdk. maltu kajēnas piparu

3 ēdk. asu sinepju

2–3 ēdk. sāls

1. Kabačus un sīpolus sagriez mazos gabaliņos vai rupji sarīvē, samaisi ar sāli un diennakti noturi vēsumā. Tad sietā notecini; ja pārāk slapjš, mazliet nospied.

2. Liec katlā, samaisi ar pārējiem produktiem un uz lēnas uguns vāri aptuveni 1 stundu. Sablenderē, karstu pildi burciņās vai pudelēs, aizvāko un 15 minūtes paturi uz vāciņa.

Kabaču džems

Kabacis nav radīts tikai un vienīgi sāļajam galdam, no tā var gatavoto arī lielisku džemu, ko smērēt uz rīta grauzdiņiem vai pat kūkās. Galvenais, ka neviens nespēj uzreiz uzminēt, kas tas īsti ir tajā burciņā.

1 kg kabaču, nomizotu, atsēklotu, cukurgrauda lieluma gabaliņos

1 kg ievārījuma cukura (ar pievienotu pektīnu)

2 citroni, miziņa un sula

īkšķa lieluma (aptuveni 50 g) ingvers, rīvēts

1. Liec katlā kabaci, pievieno 2 ēdk. citrona sulas un uz vidēji lielas uguns, laiku pa laikam apmaisot, vāri, līdz masa ir daudzmaz viendabīga.

2. Pievieno atlikušo citrona sulu, miziņu, ingveru un cukuru. Vāri vēl aptuveni 10 minūtes un lej sterilās burciņās. Aizvāko, liec tumšā un vēsā vietā. Glabājas gadu.

Žurnāls "100 labi padomi"/ Foto: Shutterstock