Pašu rokām: pārvietojams pontons dīķī
Šāds pontons noderēs, lai varētu makšķerēt un barot zivis, guļot uz vēdera, vai sauļoties uz ūdens.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 23. augusts, 16:26

Pašu rokām: pārvietojams pontons dīķī

Jauns.lv

Raiskumā lauku mājās "Rožkalns" dīķī novietots pēc skata pamatīgs un stabils, taču viegli izjaucams un atkal saliekams pontons. To izdomājis un pašrocīgi izgatavojis saimnieces, mākslinieces Baibas Rasas māsasvīrs Jānis.

Abiem gribējies radīt iespēju pietuvoties dziļumam dīķī, lai varētu makšķerēt un barot zivis, guļot uz vēdera, vai sauļoties uz ūdens. Taču pontons bija jāveido tā, lai to ziemā varētu izvilkt no dīķa, turklāt lai tas būtu izdarāms bez liekām pūlēm. Tāpēc pontona konstrukcija ir vienkārša – tas sastāv no 5 metrus gara un 1½ metru plata dēļu klāja, kurš ar vienu galu novietots krastā, ar otru piestiprināts peldošai bojai, kas veidota no divām metāla mucām.

Lai būtu nepieciešamā iegrime, mucas nav tukšas, bet līdz pusei piepildītas ar sausām smiltīm. Tām piestiprināta konstrukcija no brusām, kas sastiprināta ar speciāliem savilcējiem aprīkotām tehniskajām lentēm, un uz šīs konstrukcijas tiek balstīts klājs. Viss pontons nokrāsots ar pelēku krāsu un pārklāts ar antiseptiķi Erlits.

Sezonas beigās, lai neiesaltu dīķī, pontons tiek izjaukts, klājs novietots stateniski zem nojumes, dēļi izņemti, mucas izveltas no dīķa un paslēptas aizvējā. Pavasarī viss tikpat vienkārši atkal tiek sastiprināts un ievietots dīķī.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva