"Es varētu tos ēst un ēst!" Mūziķa Riharda Zaļupes firmas pankūku recepte
Rihards Zaļupe un viņa kartupeļu pankūkas.
Garšīgi
2016. gada 27. augusts, 08:24

"Es varētu tos ēst un ēst!" Mūziķa Riharda Zaļupes firmas pankūku recepte

Jauns.lv

Perkusionists un komponists Rihards Zaļupe ir gardēdis, bet viens no viņa mīļākiem ēdieniem – kartupeļi.

“Man patīk gatavot, bet laika trūkuma dēļ nesanāk tik bieži, kā gribētos. Tomēr, ja rīkojam viesības, uzņemos atbildību par ēdienkarti. Sieva (Sondra Zaļupe – mūzikas menedžere – Red.) visbiežāk gatavo salātus un desertu, es pamatēdienu – gaļu vai zivis. Man ļoti patīk grilēt, tāpēc, kurš būs atbildīgs par šašliku, divreiz nav jājautā, jo esmu pirmais, kas atsaucas. Pagaidām pašam vēl nav sava dārza un grila, bet, kad būs, šajā lauciņā noteikti izpaudīšos vēl vairāk. Viens no maniem top grila ēdieniem ir cepts kartupelis. Jaunajā kartupelī nedaudz iegriež ar nazi, ietin folijā un liek uz restēm cepties. Kad mīksts, iztin un ļauj nedaudz padzist, pārplēš uz pusēm, nedaudz sabaksta ar dakšu, liek virsū sviestu un citronpiparus. Kad garšoju to pirmo reizi, brīnījos, kur var būt tik garšīgs ēdiens. Citronpipari piešķir kartupelim patīkamu svaigumu. Man ļoti garšo kartupeļi, neraugoties uz to, ka tos sauc par nabagu ēdienu. Kartupeļus jebkādā veidā – ceptus, vārītus, pankūkās – varētu ēst un ēst.

Iedvesmu receptēm smeļos savā pieredzē – pēc tā, kas, ceļojot pa pasauli, redzēts un garšots. Abi ar sievu esam sajūsmā par slavenā britu šefpavāra Džeimija Olivera raidījumu 30 minūtes virtuvē. To, ko viņš dara, nevar nosaukt vienkārši par ēst gatavošanu. Tā ir ārdīšanās virtuvē, bet vislabākajā nozīmē. Mēdzu ieskatīties arī recepšu grāmatās, kas pirktas vai uzdāvinātas. Man ļoti garšo Āzijas ēdieni, bet tos pagatavot pie mums ir gandrīz neiespējami, jo Latvijas veikalos vai tirgū nav iespējams iegādāties visus nepieciešamos produktus. Reiz gribēju uztaisīt tradicionālo Japānas suši, kam nepieciešama svaiga skumbrija. Izrādās – Rīgā svaigu nekur nevar dabūt, ir tikai saldētas. Tāpēc vieta, kur vēlos vēlreiz aizceļot, ir Japāna. Tur svaigas zivis tirgū pārdod tāpat kā pie mums dārzeņus.

Esmu gardēdis, un mani iedvesmo Francija un Itālija – gurmānu paradīze ar vīniem, sieru un vītinātu šķiņķi. Pirms desmit gadiem man bija iespēja divas nedēļas dzīvot Francijas dienvidos, ciemā, kas atrodas simts kilometru no Nicas. Dzīvoju Mākslas un kultūras akadēmijā, uz kuru aicina mācīties pasaules labākos izpildītājus un māksliniekus. Toreiz mums trīs reizes dienā maltīti gatavoja, kā akadēmijas direktors sacīja, viens no labākajiem Nicas šefpavāriem. Šīs maltītes bija fantastisks piedzīvojums. Visvairāk pārsteidza un garšoja superdeserts – vietējais siers, kuru mācīja ēst ar svaigām salātlapām un sāli un pasniedza pēc deserta. Tā bija pirmā reize, kad sapratu, ko nozīmē gurmānisms un citu tautu virtuve un tradīcijas. Ceļojot cenšos nogaršot to, ko piedāvā vietējā virtuve. Atceros, kā deviņdesmito gadu sākumā pie manas ģimenes laukos ciemojās kāds amerikānis un ar gardu muti ēda rupjmaizi ar sālītu speķi un dzēra tikko slauktu govs pienu. Nesapratu, kā kaut ko tādu var uzskatīt par delikatesi. Taču tagad – viens no, manuprāt, gardākajiem ēdieniem, ir vārīta cūkas kāja. Līdz katram ēdienam ir jāizaug.

Riharda Zaļupes ēdienu gaume

•     Brokastīs: putra, banāns un kafija.

•  

 Labākais deserts:

tas, kurā ir šokolāde.

•     Gardākais latviešu tradicionālais ēdiens: zirņi ar speķi.

•    

Bērnības garša:

cepti kartupeļi, saldējums Pingvīns un košļājumā gumija Turbo.

•     Ledusskapī vienmēr ir: kafija, jo tad tā nezaudē savu aromātu un garšu.

Riharda firmas recepte: kartupeļu pankūkas ar lasi un foreļu kaviāru

2 personām

VAJADZĪGS:

5 vidēji lieli kartupeļi

2 olas

Ēdamkarote kviešu miltu

3 šķipsnas sāls

Nedaudz maltu piparu

Nedaudz karija

Svaigs vai auksti kūpināts lasis

Foreļu kaviārs

Dilles dekorēšanai

Olīveļļa cepšanai

PAGATAVOŠANA

•    Kartupeļus nomizo un sarīvē uz rupjas rīves.

•    Sarīvētos kartupeļus ņem saujā, izspiež tiem sulu un liek citā bļodā, kamēr sula izspiesta visiem kartupeļiem.

•    Pievieno olas, ēdamkaroti miltu (labāk likt mazliet vairāk nekā mazāk, lai mīkla turas kopā), sāli, nedaudz svaigi maltus piparus un nedaudz karija.

•    Tikmēr bļodā, kurā palikusi izspiestā sula, izveidojusies kartupeļu ciete. Ar ēdamkaroti ņem kartupeļu cieti un pievieno kartupeļu masai, visu samaisa un ļauj vismaz divas minūtes pastāvēt.

•    Pannā lej olīveļļu un uzkarsē. Liek uz tās vienu ēdamkaroti kartupeļu masas, nedaudz piespiež un izlīdzina, lai veidotos mazs, apaļš plācenītis, un apcep no abām pusēm zeltaini brūnu.

•    Kārto uz šķīvja. Virsū liek šķēlītēs sagrieztu svaigu vai auksti kūpinātu lasi, kurā ietīts foreļu kaviārs.

•    Rotā ar svaigām dillēm un pasniedz ar skābu krējumu.


Guna Puisāne, žurnāls “OK!” / Foto: Toms Norde