"Debilais policist! Man pie (..), ka tu raksti sodu!" Nekaunīgais superauto īpašnieks Caune jūtas nesodāms
Šis attēls aprīļa izskaņā bija vai visos medijos. Caunes glaunie auto sadeguši.
Likums un taisnība
2016. gada 29. augusts, 07:15

"Debilais policist! Man pie (..), ka tu raksti sodu!" Nekaunīgais superauto īpašnieks Caune jūtas nesodāms

Jauns.lv

Gan Valsts policijā, gan Rīgas un Jūrmalas pašvaldības policijā ir sakrājusies neapmaksātu soda kvīšu kaudze par Kaspara Caunes, dārgu auto īpašnieka, satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Viņš braukā ar Lietuvā reģistrētiem spēkratiem un uzskata, ka likumsargi neko nevar padarīt.

Kaspars Caune, kurš sevi sociālajos tīklos dēvē par veiksmīgu biznesmeni un ietekmīgu personu ar sakariem „augstākajās aprindās, izceļas ar ekstravagantu dzīvesveidu un spļaušanu virsū likumam un sabiedrības normām.

“Debilais policist! Man pie...”

Šopavasar Caunes vārds izskanēja, kad Rīgā daudzstāvu dzīvojamā ēkā „Skanstes virsotnes” sadega divi viņa ekskluzīvi spēkrati – „Lamborghini” automašīnas. Tomēr, pēc visa spriežot, tas Caunem lielas galvassāpes nav sagādājis, jo viņš atkal braukā ar dārgiem limuzīniem un tos novieto neatļautās vietās, piemēram, šis spēka mitriķis iecienījis savu auto atstāt invalīdu stāvvietās.

Jūlija beigās viņš Jūrmalā pie Dzintaru koncertzāles, Jūras ielā, neatļautā vietā novietoja savu „Toyota”. Kronis visam bija salonā pie stikla pieliktais vēstījums pašvaldības policistam, kurš varētu grasīties uzlikt sodu par noteikumu neievērošanu: “Debilais policist! Man pie (..), ka tu raksti sodu. Man ir Lietuvas numuri.”

Policists tomēr pie vējstikla pielīmēja soda kvīti. Caune par atbildi sameklēja viņu sociālajā tīklā „Facebook”, gānījās, apvainoja kukuļņemšanā, nelika mieru arī kārtībnieka sievai.

Nav pirmā reize

Jūrmalas pašvaldības policijas priekšnieks Valdis Kivkucāns žurnālam „Likums un Taisnība” stāsta: “Konkrētais autovadītājs izceļas ar savu nekaunību. Jau iepriekš pie Dzintaru koncertzāles, „Jaunā viļņa laikā”, viņš ir nekaunīgi uzvedies, saplēsis soda kvītis. Mēs domāsim, kā viņu šoreiz saukt pie atbildības.”

Kivkucāns teic, ka ar ārzemnieku sodīšanu par satiksmes noteikumu pārkāpšanu, sevišķi auto stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu, ir sarežģīti. Mūsu auto īpašniekiem par soda nesamaksāšanu draud nepatikšanas – nevar iziet tehnisko apskati un var nodot parādu piedzinēju nagos, taču ar ārzemniekiem ir citādāk.

Ja viņi labprātīgi nesamaksā sodu, viegli var aizlaisties tālēs zilajās. Piemēram, par braukšanu dzērumā, avārijas izraisīšanu vai ātruma pārsniegšanu policija soda kvītis sūta konkrētajam auto īpašniekam uz ārzemēm un tad sodu cenšas piedzīt, bet ar stāvēšanas noteikumu pārkāpšanas sodu ir citādi.

Viltus ārzemnieks

Šajā gadījumā situāciju padara dīvaināku tas, ka patiesībā jau Caune nav ārzemnieks – viņš tepat braukā ar Lietuvā reģistrētu auto, lai varētu izvairīties no soda.

Rīgas Pašvaldības policijas preses sekretārs Toms Sadovskis skaidro, ka ar ārzemes reģistrētu auto pa Latviju var braukāt 90 dienas. Ja to dara ilgāk, Ceļu satiksmes drošības direkcijā ir jālūdz atļauja, lai ar šo auto Latvijas ceļu satiksmē varētu piedalīties pastāvīgi. Pretējā gadījumā draud sods – no 85 līdz 120 eiro.

“Konkrētajam auto īpašniekam jau vienreiz ir piemērots sods par piedalīšanos ceļu satiksmē ar ārzemēs reģistrētu auto. Tiesa gan šo lēmumu formālu iemeslu dēļ atcēla, un viņa pārkāpumi turpinās,” atklāj Sadovskis.

Policijā par Cauni izveidojies ne tas labākais priekšstats – viņš sevi uzskata par pasaules nabu, kam neko nevarot padarīt.

Sola saukt pie kārtības

Tomēr šajā gadījumā Caunem sods par auto stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu (parasti tas ir ap 40 eiro) visdrīzāk būs jāsamaksā.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka vietniece Vineta Mistre teic: “Tā gluži nav, ka mēs nevaram sodīt ārvalstu šoferus. Piemēram, apturam tos, kuri pārkāpj ātrumu un pārkāpums fiksēts ar fotoradaru. Ja sodu nesamaksā, tad to piedziņai sūtām uz ārzemēm. Un gadījumu, kad ārzemniekam jāsamaksā sods, ir pietiekami daudz.

Runājot par konkrēto gadījumu, jāsaka, ka „Toyota” ar Lietuvas reģistrācijas numuru ir reģistrēta CSDD, lai varētu piedalīties mūsu ceļu satiksmē. Tas nozīmē – uz tā īpašnieku attiecas visi tie paši likumi, kas uz mūsu vadītājiem. Mēs viņu Latvijā varam sodīt, un no viņa tiks piedzīta soda nauda, kā tas būtu ar auto īpašnieku ar Latvijā reģistrētu numuru. Mēs to panāksim!”

Par necieņu sodīt nevarēs

Sodīt par policistiem adresēto aizskarošo zīmīti Cauni gan nevarēšot. “To nevar traktēt kā necieņu pret policiju, nepakļaušanos policistu likumīgajām prasībām, jo formāli lapiņa ar tekstu atradās auto salonā,” atzīst Mistre.

Vairāki policijas pārstāvji atzina, ka pašlaik pašvaldības policisti bieži vien ir bezspēcīgi sodīt šoferus, kuri savu ārzemēs reģistrētu auto novieto aizliegtās vietās. Atliek paļauties uz viņu likumpaklausību.

Tomēr nākotnē situācija varētu mainīties – mūsu policisti spriež, kā pret nekaunīgajiem ārzemniekiem vērsties ar ārvalstu parādu piedzinēju starpniecību.

Jāteic, ka jau pašlaik šiem pārkāpējiem jārēķinās ar nepatikšanām. Piemēram, ja noteikumus pārkāpis autovadītājs no valsts, ar kuru mums ir stingra robežkontrole (Krievija un Baltkrievija), tad, otrreiz iebraucot Latvijā, viņam sods būs jāsamaksā vai arī netiks pāri robežai, jo datu sistēmā parādīsies, ka nav samaksājis sodu.


Elmārs Barkāns/ Foto: Facebook, Ieva Lūka/LETA