Japāņu mājas kārtošanas guru izdomājusi veidu, kā uzturēt mājokli pedantiskā kārtībā
Ja lieta nesagādā prieku, tā ir jāmet ārā, lai dzīvotu laimīgāk, savā grāmatā pamāca Marija.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 30. septembris, 08:02

Japāņu mājas kārtošanas guru izdomājusi veidu, kā uzturēt mājokli pedantiskā kārtībā

Jauns.lv

Par jaunās paaudzes superzvaigzni kļuvusī japāniete Marija Kondo (Marie Kondo) sev raksturīgo pedantismu un mīlestību pret kārtību pārvērtusi ļoti ienesīgā biznesā – viņa nākusi klajā ar virkni mājokļa kārtošanas un personīgo mantu organizēšanas metodēm un savas prasmes mācam arī citiem. Marijas vārds un radītā sistēma „KonMarie” iemantojusi lielu popularitāti mājsaimniecībās visā pasaulē.

Viņa iedvesmojusi revolūciju apakšveļas kumodēs visā pasaulē, nekad neaizmirst pateikt „paldies” nolietotajām mantām, pirms izmet tās miskastē un nevar ciest zeķu sarullēšanu – tā par Mariju Kondo raksta britu medijs Telegraph.co.uk. „Mans mērķis ir sakārtot pasauli,” saka pati meitene.

Uzkopšanas rokasgrāmata kļūst par bestselleru

Marija šobrīd ir 31 gadu veca un jau paguvusi izdot grāmatu, kurā viņa saviem sekotājiem atklāj visdažādākās tehnikas mājokļa, piederumu un apģērba organizēšanai. Grāmata „Kārtības Maģija” (The Life Changing Magic of Tyding) pārsteigusi pasauli un jau kļuvusi par bestselleru – pārdotas vairāk nekā 5 000 000 kopijas 40 dažādās valstīs. Grāmata ir pieejama arī lasītājiem Latvijā.

„Pamatā tā ir rokasgrāmata, kurā detalizēti izskaidrotas efektīvas tehnikas sava mājokļa sakārtošanai un konkrētu piederumu organizēšanai sākot no virtuves un beidzot ar guļamistabu un vannas istabu,” skaidro Kondo. Viņas radītās sistēmas pamatā ir aicinājums koncentrēties uz tām personīgajām mantām mājoklī, kuras „uzšķeļ prieka dzirksteli” prātā – viss cits, lai dzīvotu laimīgāk, ir jāmet ārā.

Mājai jābūt kā personīgajam templim

Marijas gudrais padoms jau pulcējis ap sevi pielūdzēju un sekotāju armijas, kuri alkst savus mitekļus pārkārtot japāņu stilā, piekopjot minimālisma tradīcijas. Nederīgās mantas, iepriekš tām pasakoties par uzticīgu kalpošanu, aicināts ziedot labdarībai.

Apliecinājums viņas popularitātei ir arī jauns darbības vārds, kurš kļuvis populārs un tiek plaši lietots meitenes sekotāju vidū. „Es kondoizēšu savu galda piederumu atvilktni,” mēdz teikt Marijas Kondo sistēmas „Konmarie” meistari.

 

Ir pamats domāt, ka Marija nav vis kārtējā sociālo tīklu laikmeta zvaigzne, kura spīdēs īsu brīdi – prestižais žurnāls „Time” Mariju ierindojis starp 100 2015.gada viedokļu līderiem pasaules mērogā.

Iedvesmu savai kārtošanas un organizēšanas sistēmai Marija daļēji smēlusies Japānas senajā reliģiskajā sistēmā sintoismā. „Sintoistu tempļos uzkopšanu uzskata par garīgo treniņu. Iesaku cilvēkiem pret savām mājām attiekties kā pret personīgajiem tempļiem – tām ir jākļūst par jūsu pašu spēka vietām,” pamāca Kondo.


Kasjauns.lv/Foto: Vidapress, ekrānuzņēmumi no Instagram