Latvijā izaudzēts līdz šim milzīgākais ķirbis – 404 kilogramus smags. FOTO
Noslēdzies Latvijas lielāko ķirbju čempionāts, kurā uzvarēja līdz šim Latvijā vēl nebijis milzenis – 404 kilogramus smags ķirbis, kurš izaudzis Kurmāles pagastā. Pēc čempionāta ar milzu ogām mielojās Amūras tīģeri.
Garšīgi
2016. gada 25. oktobris, 15:09

Latvijā izaudzēts līdz šim milzīgākais ķirbis – 404 kilogramus smags. FOTO

Jauns.lv

Rīgas Zooloģiskajā dārzā otrdien, 25. oktobrī, jau vienpadsmito gadu pēc kārtas norisinājās Latvijas lielākā ķirbja čempionāts. Tajās visas pirmās trīs vietas ieguva Neimaņu ģimene no Kuldīgas novada Kurmāles pagasta, kura izaudzējusi līdz šim Latvijā nepieredzēti raženus ķirbjus.

1. vietu čempionātā ieguva Elīzas Neimanes izaudzētā 404 kilogramus smagā oga. Turpat izauguši arī sudraba (245,5 kg) un bronzas (221,5 kg) laureāti, par ko goda balvas saņēma Luīze un Gundega Neimanes. Līdz šim mūsu valstī tik lieli ķirbji kā pirmo divu godalgoto vietu ieguvēji nav ienākušies. Piemēram, pērn uzvarēja tikai 165,5 kilogramus smags ķirbis, bet 2014. gadā – 232 kilogramus smagā oga.

Šogad konkursam pieteiktie dižķirbji auguši Skrundas, Jelgavas, Kuldīgas, Ādažu, Kandavas un Liepājas pusē.

„Latvijas lielākā ķirbja čempionāts stabili ir iesoļojis otrajā gadu desmitā, un mums ir prieks, ka čempionāts ir kļuvis par gaidītu tradīciju gan mums, gan ķirbju audzētājiem visā Latvijā. Ja 2006. gadā sākām ar 78,15 kilogramus smagiem ķirbjiem, tad nu jau liela daļa izaudzētie dārza karaļi sver pat pāri 200 kilogramiem. Skaidri redzams, ka šo dārza ogu audzēšana prasa apbrīnojami lielu pacietību un rūpes, lai izlolotu tik varena izmēra ķirbjus,” Kasjauns.lv pastāstīja „Maxima Latvija” runasvīrs Jānis Beseris, izsakot pateicību arī ilggadīgam čempionāta atbalstītājam – Rīgas Zooloģiskajam dārzam.

Šogad sacensībās par diženo dārza milžu svēršanu un mērīšanu rūpējās spēka vīri Agris Kazeļņiks un Aivars Šmaukstelis Jāņa Romanovska virsvadībā. Pēc uzvarētāju paziņošanas un svinīgās apbalvošanas par raženajiem ķirbjiem varēja priecāties arī paši Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki, ar ķirbi kā kārumu launagā mielojās Amūras tīģeri - Tors un Odins.

Raženākā ķirbja īpašnieks balvā saņēma dāvanu karti pirkumiem „Maxima” veikalos 350 eiro vērtībā, bet otrās un trešās vietas ieguvēji – 220 un 150 eiro vērtībā. Tāpat tika iepriecināti arī visi finālā iekļuvušo ķirbju īpašnieki, kuri arī saņēma dāvanu kartes.


Kasjauns.lv/Foto: Facebook, „Maxima”, Edijs Pālens/LETA