Šerlokam Holmsam jeb Benediktam Kamberbačam "ledus spaini" uzlej plikam! VIDEO
Aktieris Benedikts Kamberbačs „ledus spaiņa” saturu uz sevis dabūja izjust vairāk nekā vienu reizi.
Slavenības
2014. gada 20. septembris, 20:55

Šerlokam Holmsam jeb Benediktam Kamberbačam "ledus spaini" uzlej plikam! VIDEO

Kasjauns.lv

Šalti ledusauksta ūdens britu aktieris Benedikts Kamberbačs, kurš Latvijas TV skatītājiem pazīstams arī kā šerloks Holms no BBC seriāla "Šerloks", saņēma pavisam negaidot. Kad bija devies dušā kails...

Līdzīgi kā neskaitāmas slavenības, arī 38 gadus vecais aktieris pieņēmis izaicinājumu piedalīties „ALS Ice Buckett Challenge” akcijā.

Kamberbačs darbojas kā labas gribas sūtnis Motorās neirona slimības asociācijā (MND, Motor Neurone Disease). Viņš mudina sabiedrību pievērst uzmanību šai kaite, kā arī aicina ziedot pacientiem, kas cieš no šīs slimības.

„Ledus spaiņa” akcijas videoklipu aktieris uzfilmējis sadarbībā ar MND asociācijas biedriem. Līdzīgi kā neskaitāmi tūkstoši cilvēku visā pasaulē, videoklipa sākumā redzams kā Benedikts braši pieņem izaicinājumu. Sēdošo aktieri aplej ar ledusaukstu ūdeni no spainīša.

Pēcāk operators seko Kamberbačam un turpina šokēt ar ledusaukstā ūdens šaltīm vēl un vēl. To skaitā arī dušā, kad aktieris jau atbrīvojies no slapjajām drēbēm un devies duškabīnē sasildīties.

Un tas vēl nav viss... Noskatieties paši!

Cilvēku ar īpašajām vajadzībām biedrības „Motus Vita” mājaslapā sniegts skaidrojums par abām šīm kaitēm – MND un ALS. MND jeb motorā (kustību) neirona slimībai ir raksturīga progresējoša muskuļu atrofija un muskuļu vājums, kurus izraisa kustību neironu vai motoneironu progresējošā bojāeja. Pastāv centrālie motoneironi, kas atrodas galvas smadzeņu garozas daļā, kura atbild par kustībām, un perifēriskie motoneironi, kas atrodas muguras smadzenēs (atbild par ekstremitāšu kustībām un elpošanu).

Pastāv vairāki motoro neironu veidi. Ja tiek skarti tikai centrālie motoneironi, tad attīstās primārā laterālā skleroze. Ja tiek skarti perifērie motoneironi muguras smadzenēs, tad attīstās progrosējoša muskuļu atrofija. Kad tiek skarti smadzeņu stumbra perifērie motoneironi, tad attīstās progresējoša bulbāra paralīze. Un visbeidzot, kad tiek skarti gan perifērie, gan centrālie motoneironi, tad attīstās amiotrofā laterālā skleroze (ALS).

Kad motoneironi iet bojā, tie vairs nesūta muskuļiem impulsus, kas noved pie muskuļu vājuma un to atrofijas.

Ar ALS slimo samērā reti, vidēji 5 – 6 cilvēki uz 100 000 iedzīvotājiem. Latvijā ar ALS slimo apmēram 60 – 70 cilvēku.

ALS attīstās vecumā no 20 līdz 80 gadiem, bet biežāk 50 līdz 60 gadu vecumā.

Benedikts Kamberbačs pieņem izaicinājumu piedalīties „ledus spaiņa” akcijā


Kasjauns.lv, Foto: All Over Press