foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Bērni pret atraitni - ģimene tiesājas par Arņa Cimdara mantojumu
Arnis Cimdars (1962-2021).
Slavenības
2024. gada 22. aprīlis, 06:22

Bērni pret atraitni - ģimene tiesājas par Arņa Cimdara mantojumu

Kitija Seržāne

Žurnāls "Kas Jauns"

Šomēnes Rīgas pilsētas tiesā bija paredzēts skatīt lietu, kurā par viņsaulē aizgājušā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) bijušā priekšsēdētāja Arņa Cimdara mantojuma dalīšanu strīdas viņa ģimene.

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", civilprasībā kā prasītāji ir norādīti Cimdara bērni no pirmās laulības – Daira Januša, Oskars un Artūrs Cimdari, bet kā atbildētāja ir CVK bijušā vadītāja atraitne Anžela Cimdare.

Arnis Cimdars CVK vadīja no 1997. līdz 2019. gadam, bet pēc aiziešanas no tās piedalījās partijas "Latvija pirmajā vietā" veidošanā, tika iecelts par tās ģenerālsekretāru. 2021. gadā Cimdars devās viņsaulē – nomira Jelgavas slimnīcā no Covid-19 izraisītajām komplikācijām.

Cimdara pēdējā amatpersonas deklarācijā, ko viņš iesniedza 2019. gada aprīlī, ir ierakstīts, ka viņam piederēja īpašums un zemes gabals Jelgavas novadā, kā arī dzīvoklis Rīgā. Norādīti ir arī citi nekustamie īpašumi Jelgavā un Ozolnieku pagastā, taču nav precizēts, kāda veida īpašumi tie ir. Deklarācijā atrodamā informācija liecina, ka viņam ir bijusi arī dzīvības apdrošināšana ar līdzekļu uzkrāšanu. Tāpat Cimdaram piederējušas zāļu ražotāja AS "Grindeks" akcijas ar kopējo vērtību 24 eiro, 2003. gada izlaiduma automašīna "BMW 320", pavecs kravas transporta furgons un vēl krietni vecāks motocikls "MT 10". Cimdaram ir arī bijušas parādsaistības vairāk nekā 112 tūkstošu Šveices franku (ap 115 tūkstošiem eiro) apmērā.

Par to, kāpēc šī lieta ierosināta un par kādu mantojuma daļu konkrēti tiks runāts procesa laikā, žurnālam "Kas Jauns" neizdevās noskaidrot, jo neviena no lietā iesaistītajām pusēm vai nu nevēlējās par to runāt, vai neatbildēja vispār.

Šāda attieksme pret medijiem zināmā mērā ir saprotama, ņemot vērā, ka pēc Arņa Cimdara nāves ģimenei nācās “karot” ar nepatiesajām ziņām par to, ka aizgājējs savas dzīves laikā it kā esot iegādājies un uzrādījis viltotu Covid-19 sertifikātu. Savulaik tiesa vērtēja SIA "All Media Latvia" rīcību saistībā ar 2021. gada oktobrī TV3 ziņās publicēto informācija par Cimdaru. Tiesa secināja, ka medija izplatītās ziņas par Cimdara vakcinācijas sertifikātu ir viņa un viņa ģimenes goda un cieņu aizskarošas.

Publiskajā telpā Cimdara piederīgie vairākkārt uzsvēra, ka pēc saslimšanas ar Covid-19 un nonākšanas slimnīcā Cimdars atklāti paudis savu nostāju attiecībā uz to, kāpēc netaisās vakcinēties, un to, ka izslimos koronavīrusu un tādā veidā iegūs imunitāti. Tāpat viņa piederīgie akcentēja, ka nepastāv nekāds loģisks iemesls vai izskaidrojums, kāpēc Cimdaram būtu nepieciešamība iegādāties viltotu Covid-19 sertifikātu, lai maldinātu ģimenes locekļus un medicīnas darbiniekus.

Privātā dzīve

Ne tikai Cimdara karjera, bet arī privātā dzīve aizritēja bez īpašiem skandāliem – lai gan ar pirmo sievu Iritu laulība tika šķirta pirms krietna laika, Cimdara bērni akcentēja, ka tēvs un māte palika labās un draudzīgās attiecībās.

foto: no privātā arhīva
Oskars, Daira, Irita, Arnis, Artūrs.

Viņa dēls Oskars atzina, ka “tēvs vienmēr bija klāt gan svētkos, gan svarīgākajos dzīves notikumos”. Pēdējos dzīves gadus Cimdars nodzīvoja kopā ar savu otro sievu Anželu. Ar viņu Cimdaram kopīgu bērnu nebija, taču kopā viņi audzināja Anželas dēlu Vladislavu.

foto: no privātā arhīva
Vladislavs, Anžela un Arnis.