foto: Shutterstock
Nopietni? Norvēģijas pilsēta lūdz Eiropas Komisiju noteikt 26 stundu diennakti
Vadse — polārā pilsētiņa, kur cer ieviest 26 stundu diennakti
Trakā pasaule
2024. gada 15. aprīlis, 18:06

Nopietni? Norvēģijas pilsēta lūdz Eiropas Komisiju noteikt 26 stundu diennakti

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Mēs visi esam pieraduši, ka diennaktī ir 24 stundas, taču Norvēģijas ziemeļu pilsēta Vadse vēlas radikālas pārmaiņas un ieviest reģionā 26 stundu diennakts ciklu.

Vadse atrodas Norvēģijas Finmarkas filkē jeb reģionā, kas atrodas vistālāk uz ziemeļiem. Vadses mēre Venče Pedersena vērsusies Eiropas Komisijā ar lūgumu, lai tā uzdotu Norvēģijas varas iestādēm šajā reģionā noteikt 26 stundu diennakti, vēsta izdevums “Politico”.

Mēre uzskata, ka šāds risinājums ļaus aiz polārā loka esošajā pilsētā piesaistīt jaunus iedzīvotājus, kuri spēs “kvalitatīvāk pavadīt brīvo laiku”. Tiesa, kā šāda ekscentriska ideja darbosies praksē, mērei vēl nav skaidrs.

“Mēs par to vēl pienācīgi neesam domājuši,” viņa atzina. “Pulkstenis pāries no 12 uz 13 … tad paskatīsimies, kā viss sanāks. Nedomāju, ka viņi [Eiropas Komisija] mums teiks “jā”, tādēļ visas detaļas neesam pārdomājuši,” viņa atzina. “Ar mūsu "MERtid" [VAIRĀKlaika — red.] projektu mēs tiecamies atzīmēt un veicināt šo unikālo dzīves stilu, piedāvājot cilvēkiem iespēju baudīt vairāk kvalitatīva laika, iesaistoties, piemēram, tādās aktivitātēs kā makšķerēšana, medības, jaunu valodu apguve vai vienkārši kopābūšana ar saviem mīļajiem,” teikts mēres vēsturē Eiropas Komisijai.

Viņa norāda uz acīmredzamu priekšrocību dzīvei šajā ziemeļu pilsētā. “Kas ir labs, lai dzīvotu šeit? Laiks. Mēs neskrienam uz autobusu vai vilcienu, mums nav jātērē daudz laika, lai tiktu līdz darbam, utt. Mēs esam ļoti apmierināti, ka dzīvojam tajā Norvēģijas daļā, kur varam vairāk laika pavadīt kopā, būt ar draugiem un ģimeni,” viņa izteicās “Politico”. Ja dienas ilgums tiks pagarināts, tas iedvesmos vairāk cilvēku pārcelties uz šo nomaļo ziemeļu reģionu. “Mums patīk savas dzīvesveids un mēs uzskatām, ka tas var būt ļoti aizraujošs, jo īpaši ģimenēm ar maziem bērniem,” uzskata mēre. “Domāju, ka tā ir mierīgāka un labāka ikdienas dzīve nekā, piemēram, lielpilsētā.”

Mēre uzskata, ka iedzīvotāju skaita palielināšana ir “svarīgāka nekā jelkad agrāk” sakarā ar Krievijas invāziju Ukrainā — Finmarka robežojas ne tikai ar Somiju, bet arī Krieviju, un Vadsē atrodas diezgan tuvu valsts robežai.

Kaut gan Norvēģija neietilpst Eiropas Savienībā, tā ietilpst Eiropas Ekonomikas zonā. Kaut gan savienībā tiek regulēta valstu pāreja uz vasaras laiku, jaunu laika joslu ieviešana ir cita lieta, norāda “Politico”. Savukārt Eiropas Komisijas pārstāvis izteicies izdevumam, ka laika joslu noteikšana savā valstī ir pašu valstu kompetence, tādēļ maz ticams, ka Vadsē lūgumu varēs apmierināt ES līmenī.

Jebkurā gadījumā Venče Pedersena cer, ka šādi izdosies izreklamēt Norvēģijas ziemeļu reģiona unikalitāti. “Šajā ziņā mēs esam viens no visbagātākajiem reģioniem Eiropā,” uzskata mēre. “Jo mums ir vairāk laika.”

Vai “vairāk laika” kādreiz izpaudīsies arī burtiski, to rādīs laiks.