foto: Shutterstock
"Pazudīs elektrība un sakari!" Kāpēc gaidāmais Saules aptumsums tik ļoti satrauc cilvēkus?
Trakā pasaule
2024. gada 7. aprīlis, 05:38

"Pazudīs elektrība un sakari!" Kāpēc gaidāmais Saules aptumsums tik ļoti satrauc cilvēkus?

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Sazvērestību teorijas ātri pārņem soctīklus, jo cilvēkiem patīk apspriest kaut ko nedzirdētu un biedējošu. Šoreiz šādu lietu cienītāji sastinga, gaidot 8. aprīli, kad būs vērojams Saules aptumsums.

Aptumsums uz 4 minūtēm un 27 sekundēm

2024. gada 8. aprīlī cilvēce varēs vērot pilnu Saules aptumsumu. Pilns Saules aptumsums notiek tad, kad Mēness nostājas starp Sauli un Zemi, un pilnībā aizsedz Saules disku. Šajā brīdī redzama Saules smalkā, gandrīz baltā ārējā atmosfēra, ko sauc par kroni.

Pilnu Saules aptumsuma fāzi 8. aprīlī varēs vērot Meksikas, ASV un Kanādas teritorijā. Tas turpināsies 4 minūtes un 27 sekundes. Daļēji aptumsuma fāzes var būt redzamas citos Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un pat Rietumeiropas nostūros.

Aptumsums kā pasaules gals

Kā jau tas bieži notiek, "YouTube" un "TikTok" lietotāji jau ir sagatavojuši satriecošas teorijas, lai pievērstu skatītāju uzmanību. Viņi uzskata, ka 8. aprīlis varētu burtiski kļūt par pasaules galu, vēsta "TV24".

Viens no izplatītākajiem apgalvojumiem, kas internetā cirkulē pēdējos dažus mēnešus, ir tas, ka Saules aptumsums pāries pār sešām, septiņām vai astoņām (atkarībā no tā, kam jautāsiet) pilsētām, kuru nosaukums ir Ninīve (šādas pilsētas ASV un Kanādā ir vairākas). Tiktokeri pat izveidojuši kartes, kas it kā rāda aptumsuma ceļu virs šīm pilsētām.

Ninīve bija pilsēta, kuru it kā apmeklēja Bībeles personāžs Jonas, ebreju pravietis, kas dzīvoja 8. gadsimtā pirms mūsu ēras. Un daži ietekmeļi sociālajos tīklos uzskata, ka tad, kad Jonas bija Ninīvē, notika aptumsums. Viņuprāt, tas nozīmē, ka tas pats notiks ar mūsdienu amerikāņiem pirmdien.

ASV ir vairākas modernas pilsētas, ko sauc par Ninīve. Pilnīga aptumsuma ceļš patiešām ved pāri divām šādām pilsētām - Ohaio un Indianai, bet nebūt ne pāri sešām, septiņām vai astoņām.

Bībeles pētnieks Dens Makklelans, kas "TikTok" bieži atbild uz jautājumiem par reliģijas vēsturi, ir izveidojis videoklipus, kuros paskaidrots, kāpēc šiem pravietojumiem nav nekādas jēgas, pat no Bībeles viedokļa.

Viņa paša karte ar dažādām ASV pilsētām ar nosaukumu Ninīve, veidota, balstoties uz NASA datiem, rāda, ka patiesībā tās ir tikai divas. "Tas, kurš saka, ka šīs pilsētas nokļūst uz pilnīga aptumsuma ceļa, melo par to, kur tās atrodas, vai manipulē," nesenajā videoklipā sacīja Makklelans.

Tas nav vienīgais izdomājums!

Vēl viena lieta, uz ko, šķiet, sociālajos tīklos ir ieciklēti soctīklu video autori, ir mobilo sakaru it kā iespējamie traucējumi. "Viņi saka, ka jābūt gataviem elektroenerģijas atslēgumiem un tamlīdzīgi. Mobilo sakaru traucējumi," nesenā video, rādot it kā dažādu rakstu ekrānuzņēmumus, sacīja viens no "TikTok" lietotājiem.

Taču tālāk video kļūst skaidrs, kāpēc tieši šis autors varētu būt ieinteresēts izplatīt bailes no elektroenerģijas atslēgšanas. Izrādās, ka viņš pārdod kabatas lukturīšus un mobilo telefonu lādētājus. "Saules baterijas nav pieejamas, vecīt, te ir lukturītis. Varat uzlādēt savu telefonu uz tā, varat uzspēlēt "Angry Birds"," saka krāpnieks.

Šie cilvēki izlases veidā citē reālus rakstus un izrauj apgalvojumus no konteksta. Piemēram, dažām nelielām pilsētām, kas sevi reklamēja kā Saules aptumsuma novērošanas vietas, bija problēmas ar mobilajiem sakariem. Tomēr tas ir tieši tas, kas var notikt, kad mobilo sakaru torņi ir pārslogoti ar lielāku apmeklētāju skaitu nekā parasti. Aptumsumam šeit nav nekādas tiešas lomas.

Sazvērestības teorētiķi arī norāda, ka dažu nelielu pilsētiņu mēri par katastrofu it kā paziņo aptumsuma priekšvakarā. Bet tas atkal ir piemērs, kā cilvēki izrauj lietas no konteksta. Teksasas štata Dripingspringsas varas iestādes reklamēja pilsētu kā lielisku aptumsuma novērošanas vietu, un pagājušajā nedēļā pilsētas padome parakstīja deklarāciju par dabas katastrofu. Taču pilsēta skaidri likusi saprast, ka tas ir tikai "saprātīgs solis, lai mobilizētu resursus saistībā ar tūristu pieplūdumu".

"Lai gan pilsēta negaida kādas ievērojamas problēmas un cer, ka tā būs pārsteidzoša pieredze iedzīvotājiem un viesiem, katastrofas sludinājuma ieviešana jau iepriekš pirms notikuma aktivizē pilsētas vadības komandu ārkārtas situācijās, dod atļauju sniegt lielāku palīdzību nepieciešamības gadījumā, [....] ļauj Dripingspringsai optimizēt lēmumu pieņemšanas procesu, piekļūt papildu resursiem un koordinēt centienus reaģēt uz ārkārtas situācijām, lai efektīvi apmierinātu jebkādas vajadzības, kas varētu rasties," teikts Dripingspringsas pilsētas preses paziņojumā.

Pēc Teksasas transporta departamenta aplēsēm, aptuveni miljons cilvēku Saules aptumsuma laikā apmeklēs Teksasu, un šāds uzplūds var radīt slodzi mazo pilsētiņu infrastruktūrai. Ņujorkas Ārkārtas situāciju iekšējās drošības un vadības departaments trešdien rīkoja preses konferenci, kas bija veltīta iespējamai mobilo sakaru un elektroenerģijas atslēgšanai aptumsuma laikā, jo šīs sistēmas izjūt slodzi no apmeklētāju pieplūduma.

Pēc ierēdņu teiktā, pirmdien Ņujorkas štata kempingi tiks piepildīti par 93%, un tas nozīmē, ka visas šīs mazās pilsētiņas var sajust sakaru sistēmu pārslodzi.

Zemes simulācijas sabrukums

Pastāv arī "zinātniskās fantastikas" prognozes par pasaules galu, jo daži cilvēki uzstāj, ka Bībeles pravietojumi, kas izplatās, ir saistīti ar "simulācijas" sabrukumu. Šie komentāri ir saistīti ar ticību, ka mūsu Visums patiesībā ir liela datorsimulācija.

Šo teoriju autori izmanto dīvainus matemātiskus aprēķinus, lai it kā pierādītu, ka dzīvojam simulācijā. Problēma ir tā, ka nav veida, kā pārbaudīt simulācijas teoriju. Bet tas, ko mēs zinām, ir tas, ka aptumsumi notiek noteiktā laikā, pateicoties Zemes un Mēness orbītām.

Kur redzēt?

Tie, kam nav paveicies atrasties aptumsuma "ceļā", šo dabas parādību varēs vērot attālināti - tiešsaistē. Lai to panāktu, ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa izpētes pārvalde - NASA - izveidojusi īpašu videotranslāciju vietnē "YouTube".